Najťažšie uplatnenie na trhu práce má staršia generácia

Úroveň nezamestnanosti vekovej skupiny 45+ sa na Slovensku šplhá k 40-tim percentám.Úroveň nezamestnanosti vekovej skupiny 45+ sa na Slovensku šplhá k 40-tim percentám. Zdroj: photl.com

V poslednom období sa stáva trendom vytláčanie ľudí bez kvalifikácie alebo s nízkou kvalifikáciou zamestnancami s vyšším vzdelaním. Najrizikovejšia skupina je vo veku 45+.

„Úroveň nezamestnanosti vekovej skupiny 45+ sa na Slovensku šplhá k 40-tim percentám. Máme obrovské percentá nezamestnanosti aj u absolventov. Plnohodnotne uplatniť sa je však ťažšie práve pre starších,“ hovorí Peter Paška, konateľ personálnej agentúry ProAct People Slovensko.

„Ak máme na mysli plnohodnotné uplatnenie nezamestnaného veku 45+, očakávali by sme, že si po dlhoročnej praxi v krátkom časovom horizonte nájde obdobnú prácu za primeraný plat vo svojom meste. Realita je však iná, ťažké to majú ako ženy, tak aj muži,“ komentuje Peter Paška.

Najvýznamnejším faktorom uplatnenia na trhu práce je dosiahnuté vzdelanie - nie je dôležitý stupeň, ale jeho zameranie. Za posledné roky na trhu práce výrazne klesol podiel osôb so základným vzdelaním. Peter Paška vysvetľuje: „Môžeme to definovať aj „trendom“ vytláčania žien a mužov bez kvalifikácie alebo s nízkou kvalifikáciou. To sa týka predovšetkým veku 45+. Kvalifikačné kurzy zo zameraním na IT zručnosti zvýšili úroveň danej skupiny, avšak výraznejší deficit vidíme v jazykových zručnostiach, čo znižuje jej konkurencieschopnosť.“

Nezamestnanosť ľudí nad 45 rokov nie je v priemere dlhšia ako nezamestnanosť ľudí do  45 rokov. Zamestnávatelia vyhľadávajú ľudí s praxou a túto nadobudnutú prax ľudia nad 45 rokov majú. Chýba im však priebojnosť. Veria si menej ako mladí uchádzači a v tomto vidíme najväčší problém. Nie je chyba na strane zamestnávateľov, ale v nedôvere v samých seba u starších a skúsených uchádzačov. Vidíme problém v sebaprezentácii. Stretávame sa s ľuďmi, ktorí prichádzajú na pohovor demotivovaní a bez dynamiky,“ dodáva Peter Paška.

U ľudí 45+ nehrá pohlavie pri hľadaní zamestnania významnú rolu. Ženy sú už odbremenené od materských povinností a majú priestor na realizáciu v práci. U mužov v tomto veku môže klesať výkonnosť, čo sa však ale nemusí odraziť v nižšom záujme zo strany zamestnávateľa, ide o prirodzený faktor. „Veľakrát sa však stretávame s požiadavkou zamestnávateľov, že chcú zamestnancov do 35 rokov, čo starších uchádzačov diskriminuje. V neprospech tejto skupiny v porovnaní s mladšími hrá aj fakt, že „zrelší“ človek ťažšie opúšťa svoje zázemie, ťažšie si zvyká na nové a v zodpovednej snahe o starostlivosť o deti či partnera nerád prijíma možnosť vycestovať za prácou do iného mesta či zahraničia,“ dopĺňa Peter Paška.

„Na základe našich skúseností generácia dnešných mužov 45+ nemá konkurenciu najmä v strojárskom priemysle. Sú to pozície, ako napríklad: obrábač kovov, brusič, zvárač, obsluha sústruhu, obsluha frézy. Je to, ako sa hovorí „stará dobrá škola“. Dnešné generácie nemajú také vzdelanie a hlavne skúsenosti. Staršia generácia je v práci taktiež oveľa stabilnejšia a nefluktuuje tak, ako dnešná mládež. Priemerná mzda sa pohybuje na úrovni približne 700 eur mesačne v hrubom. Generácia dnešných žien 45+ má možnosť uplatnenia najmä v štátnej správe, administratíve, na pozíciách pedagogického zamerania a v rámci ľahších manuálnych prác. Priemerná mzda sa pohybuje na úrovni cca 600 – 700 eur mesačne v hrubom,“ uzatvára Peter Paška.

Viac o téme: Domáce Hranica Nezamestnanosť Starší Vek Veková
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy