Pesimizmus stavebných firiem sa zvýšil

Oblasť stavebníctva bude klesať i v nasledujúcich dvoch rokoch.Oblasť stavebníctva bude klesať i v nasledujúcich dvoch rokoch. Zdroj: photl.com

Až tretina firiem v stavebníctve očakáva na budúci rok zhoršenie ekonomickej situácie. Ponuka v tomto odvetví je vysoká, ceny sú nízke a väčina spoločností znižuje kvalitu.

Výkon slovenského stavebníctva klesne počas budúceho roka medziročne o 6 %. Vyplýva to z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research a KPMG Slovensko.

"Aktuálne vidíme, že na trhu je príliš veľa ponúkaných kapacít, ceny sú nízke a začína sa to prejavovať na kvalite," povedal na konferencii Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2012 v Bratislave riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.
 

Väčšina riaditeľov slovenských firiem si na základe prieskumu, ktorý bol podkladom pre analýzu, myslí, že odvetvie sa zatiaľ nachádza len v polovici pomyselnej krízy. Stavebníctvo tak bude podľa nich klesať i v nasledujúcich dvoch rokoch. Ešte v auguste tohto roku očakávali stavebné spoločnosti budúcoročný pokles odvetvia o 1,7 %, teraz už ich riaditelia hovoria o poklese o 6 %.

Ekonomická situácia je momentálne horšia než vlani v takmer polovici stavebných spoločností, pričom pre budúci rok očakáva tretina firiem ďalšie zhoršenie. Jedným z dôvodov je podľa prieskumu aj zlá finančná situácia na strane zadávateľov zákaziek, teda investorov. Vyhliadka na zväčšenie objemu nových zákaziek je obmedzená.

Približne 82 % riaditeľov stavebných firiem je rozhodnutých šetriť finančné prostriedky, a tak neplánujú investovať do vzdelania a nových technológií. Takisto dochádza k znižovaniu kvality stavebných diel, keďže 42 % spoločností potvrdilo, že sú nútené znižovať kvalitu.

Vzhľadom na zlý vývoj v odvetví stavebníctva na Slovensku zvažuje 41 % firiem, že sa zapoja do iných odborov a prekonajú tak krízu a nedostatok zákaziek. Polovica riaditeľov plánuje skôr čiastočnú zmenu odboru a druhá polovica plánuje zo stavebníctva odísť úplne.

 

Viac o téme: Domáce Firmy Stavebníctvo Prognóza Stavebné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy