Zákonník práce je odklepnutý

Slovensko má nový Zákonník práce.Slovensko má nový Zákonník práce. Zdroj: flickr.com, Healthnewsnet

Parlament odsúhlasil nový Zákonník práce, ktorý nastavuje rovnováhu medzi zamestnávateľmi a zamestnancami.

Slovensko má moderný a vyvážený Zákonník práce. Po štvrtkovom hlasovaní parlamentu, ktorý odsúhlasil prijatie jeho novely z dielne rezortu práce, to vyhlásil sám minister Ján Richter (Smer-SD).

"Táto úprava zabezpečuje z hľadiska pracovno-právnych vzťahov nastavenie takej rovnováhy, ktorá dáva do rovnováhy práva aj povinnosti zamestnávateľa aj zamestnanca," povedal na tlačovom brífingu Richter.

Novela podľa neho dáva do poriadku nerovnovážny stav, ktorý vznikol po predchádzajúcej novele exministra Jozefa Mihála (SaS). Zároveň zákon kladie osobitný dôraz na pracovné podmienky, ktoré boli prerokované v rámci sociálneho dialógu so zástupcami zamestnancov.

"O to nám v nemalej miere išlo," podotkol minister.

Novela je výsledkom rokovania tripartity, ale aj stretnutí predstaviteľov rezortu práce s rôznymi obchodnými komorami či priemyselnými zväzmi. Podľa Richtera tak nastane na Slovensku vďaka jeho novele väčší sociálny zmier.

"A platí to aj napriek tomu, že niektoré odborárske zväzy hrozia štrajkom, ale to nesúvisí so Zákonníkom práce," konštatoval minister.
 

Viac o téme: Domáce Práce Zákonník ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: flickr.com; Healthnewsnet

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy