Dávka v nezamestnanosti sa mení od budúceho roka

Minimálny vymeriavací základ bude 393 eur od 1. januára 2013.Minimálny vymeriavací základ bude 393 eur od 1. januára 2013. Zdroj: photl.com

Od 1. januára 2013 sa bude meniť minimálny a maximálny vymeriavací základ a tým aj suma dávky v nezamestnanosti. V prípade dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti bude minimálny vymeriavací základ od 1. januára 2013 vo výške 393 eur.

„Maximálny vymeriavací základ na poistenie v nezamestnanosti bude od 1. januára 2013 pre zamestnanca, pre dobrovoľne poistenú osobu v nezamestnanosti, ako i pre zamestnávateľa za každého jeho zamestnanca určený ako 5-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na poistenie v nezamestnanosti, t. j. od 1. januára 2013 to bude suma 3 930 eur,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovni Peter Višváder.

Zásadnou zmenou je obmedzenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti. Jej výška závisí od podielu súčtu dosahovaných vymeriavacích základov na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia, za ktoré bolo poistné zaplatené.

Za obmedzenie maximálnej sumy dávky v nezamestnanosti môže novela zákona o sociálnom poistení, preto sa táto dávka približuje priemernej mzde.

„Maximálny denný vymeriavací základ tak bude od 1. januára 2013 do 30. júna 2013 vo výške 51,6822 eur a maximálna výška dávky v nezamestnanosti poskytovanej za mesiac, ktorý má 30 kalendárnych dní, v sume 775,30 eur,“ doplnil Peter Višváder.

Tým nezamestnaným, ktorí boli zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie pred 1. januárom 2013, bude dávka v nezamestnanosti určená, príp. doplatená ešte podľa predchádzajúcej právnej úpravy.

Viac o téme: Domáce Sp Poisťovňa Sociálna Základ Vymeriavaci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy