Spoločenský protokol v živote i v práci. Tykanie a vizitky (2. časť)

Pri rokovaniach je potrebná vizitka.Pri rokovaniach je potrebná vizitka. Zdroj: photl.com

Kedysi slúžili vizitky na ohlásenie návštevy, dnes slúžia na sebaprezentáciu pri obchodných rokovaniach. Prinášame vám prehľad ďalších spoločenských aktivít, ku ktorým patrí tykanie aj pozdrav.

Pozor na tykanie
Mieru dôvernosti spoločenského kontaktu osôb vyjadruje vykanie aj tykanie. Rozhodne by ste však tykanie nemali zneužívať. Vykanie oveľa lepšie vyjadruje vzťah vzájomnej úcty. Zvyčajné je tykanie medzi priateľmi či príbuznými, veľakrát aj vzdialenejšími. Tykanie v pracovných kolektívoch je tiež bežné, pretože uľahčuje spoluprácu. V širšom meradle ide už o spornú otázku, lebo tykanie zvádza k zbytočnej familiárnosti a dôvernosti. Tykanie vždy navrhuje osoba spoločensky významnejšia, žena mužovi, starší mladšiemu a nadriadený podriadenému.

Spôsob prezentácie - vizitky
Predstavovaniu neodmysliteľne patria aj vizitky. Ich pôvodným účelom bolo ohlásenie návštevy. Kedysi sa odovzdávali služobníctvu a podriadenému personálu v úradoch. V osobnom styku sa už nepoužívajú, ale pri služobných rokovaniach je táto forma predstavovania dokonca spoločensky najsprávnejšia.

Pri obchodných rokovaniach so spoločensky rovnocennými partnermi je vhodné odovzdať vizitku buď po predstavení sa, alebo počas vlastného rokovania. Vizitky môžete použiť aj na odovzdanie jednoduchého odkazu, ktorý sa odovzdáva na jeho druhej strane.  Vizitkou sa možno poďakovať aj za blahoželanie alebo darček (do ľavého dolného rohu sa píše p.r.), v súkromnom styku ju môžete použiť aj na blahoželanie (označuje sa skratkou p.f.).

Stisk prezrádza človeka
Podanie ruky pri pozdrave je u nás zvyčajné, avšak nemalo by sa zneužívať. Pri letmých stretnutiach ani vo väčšej spoločnosti nie je vhodné podávať ruku. Hovorí sa, že zo spôsobu podania a stisku ruky možno posudzovať povahu človeka. Stisk ruky by mal byť primeraný, nie slabý ani nie moc silný, pri ktorom sa ľudia pozerajú do očí. Nedbanlivé alebo mdlé podanie ruky bez pohľadu do očí pôsobí nepríjemne a akoby usvedčovalo z nezáujmu.

Pri podávaní ruky platí presne opačné poradie ako pri pozdrave. Ruku vždy podáva ako prvá osoba spoločensky významnejšia.

Viac o téme: Ruky Pozdrav Vizitka Tykanie Protokol Vykanie Spoločenský Stisk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy