Plánujete pracovať z domu? Vytvorte si vhodné prostredie

PracovňaPracovňa Zdroj: internet

Ak nechcete vystresovať vaše telo nevhodnými pracovnými podmienkami, vytvorte si produktívne pracovné miesto a vaše telo sa vám za to odvďačí. Nebudete sa cítiť taký unavení.

Aby ste pri svojej práci podali zodpovedný výkon, potrebujete si vytvoriť ideálne alebo aspoň vhodné pracovné podmienky. Ak je vašou hlavnou pracovnou náplňou administrácia, dbať by ste mali hlavne o svoje zdravie. Nevhodne navrhnuté pracovné miesto vám môže spôsobiť, že sa na konci dňa budete cítiť značne vysilení.

Nie každý, hlavne začínajúci podnikateľ má k dispozícií veľký byt, v ktorej si môže z jednej izby spraviť pracovňu. Často sa stáva, že pracovňou sa stane „neobývaný“ kút v obývacej izbe alebo v horšom prípade spálňa. Ak sa rozhodnete urobiť z obývanej izby pracovňu, dobre si všetko premyslite.

„Nevhodné miesto pre domácu pracovňu je určite spálňa, ktorá má slúžiť ako priestor pre oddych a relax. Ak však nie je iná možnosť, odporúčam vytvoriť pracovný kút. Ten sa môže opticky oddeliť dekoratívnym paravánom, závesom, roletkou alebo policovou zostavou otvorenou z oboch strán. Ďalšou možnosťou je ho umiestniť do skrine, aby sa dal zavrieť,“ hovorí dizajnérka Blanka Talostanová zo štúdia Štýlové interiéry.

Mali by ste vedieť aj o tom, že pri práci z domu na seba preberáte psychologické bremeno. Vašu kanceláriu budete využívať na prácu aj na súkromie. Tieto „dva životy“ sa vám budú ťažko oddeľovať na jednom mieste.  Jednoduchšie je zatvoriť jedny dvere a otvoriť druhé, ale čo spravíte, ak vám doma chýbajú pomyslené dvere?

Prostredie dotvára kreativitu

Dôležitým faktorom v pracovni je osvetlenie. Vaše telo potrebuje k práci dostatok denného svetla. Nemalo by vám chýbať súkromie. Dôležitá je aj ideálna teplota v kancelárii a tiché prostredie. Taktiež pri rozmiestnení nábytku a príslušenstva platí zásada, že by ste mali mať všetky veci na dosah ruky. Ak si neviete radi, môžete požiadať o pomoc odborníka – interiérového dizajnéra, ktorý vám pomôže vytvoriť pre vás ideálne pracovné prostredie.

„Najvhodnejšie umiestnenie pracovného stola je pri okne s dostatkom denného svetla. Pokiaľ je pracovný kút súčasťou inej miestnosti, mal by harmonizovať so zariadením v nej,“ radí dizajnérka Blanka Talostanová.

Nevhodné je umiestniť pracovný kút do uzavretej časti bez prísunu denného svetla a dostatočného vetrania.  Vhodné je ho umiestniť v aktívnej časti domu, v kuchyni, v jedálni alebo obývačke. Taktiež môže byť pracovný kút kompaktnou súčasťou obývacej zostavy alebo knižnice.

Pracovňa Galéria fotiek (4) Zdroj: internet
Pracovňa Galéria fotiek (4) Zdroj: internet
Pracovňa Galéria fotiek (4) Zdroj: internet

Dekorácie a farby

Pracovné miesto je vhodné doplniť dekoráciami, ktoré máte radi. Môže to byť fotografia, živá alebo umelá rastlina alebo malá socha. Farebné riešenie je vždy silno individuálnou záležitosťou a závisí od pocitového vnímania jednotlivca.

„Ako vhodné farby by som do pracovne odporučila svetlé teplé odtiene modrej, limetkovej, či žltej farby, prípadne sýtejší odtieň oranžovej, ktorou je možné podporiť kreativitu. Biela farba je neutrálna, avšak jej odtiene dokážu vykúzliť príjemnú atmosféru v kombinácii s drevom a farebnými doplnkami,“ hovorí Talostanová zo interiérového štúdia Štýlové interiéry.

Dodržiavajte tieto zásady, aby ste si nepoškodili zdravie a udržali produktivitu pri práci:

  1. Pracovný stôl
    Mal by byť umiestnený smerom k oknu kvôli zdroju svetla. Okno vám tak môže slúžiť aj na výhľad. Stôl by mal mať vhodnú výšku. Štandardne je to 75 cm, vhodnosť však závisí od výšky človeka. Možnosťou je aj stôl s nastaviteľnou výškou nôh. Zároveň na stole neuskladňujte zbytočné predmety.
     
  2. Stolička
    Mala by byť správne nastavená tak, aby sa chodidlá dotýkali podlahy a nohy smerovali kolmo na zem. Zápästia by malo byť vo výške lakťov a chrbticou by ste mali byť opretí o stoličku.
     
  3. Poličky
    Chýbať by vám nemal dostatoční počet poličiek na uloženie dokladov a odbornej literatúry.
     
  4. Osvetlenie
    Používajte vhodné osvetlenie. Nemala by vám chýbať stolová lampa na stole s dostatočným rozptylom svetla a vhodnou svietivosťou. Umiestnená by mala byť tak, aby nebolo vidno zdroj svetla a neoslepovala vás.
     
  5. Monitor
    Nastavte si monitor tak, aby ste sa nehrbili, keď sa doň pozeráte. Zároveň by ste mali sedieť vzpriamene. K monitoru sa však nenakláňajte veľmi blízko ani veľmi ďaleko. Odporúčaná vzdialenosť je 45 cm.
     
  6. Klávesnica a myš
    Pri dlhodobej práci na počítači trpia aj zápästia. Tie by sa nemali ohýbať dohora alebo nadol. Správnu polohu je možné dosiahnuť nastavením vhodného sklonu klávesnice. Pri práci s myšou je možné použiť podložku s výstupom pod zápästie.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Pracovňa Pracovný Domu Práca Z Interiéry Štýlové Blanka Kút Homeoffice Talostanová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy