Richard Branson: Nerozdeľujte prácu a zábavu. Všetko je to život

Richard Branson, šéf Virgin GroupRichard Branson, šéf Virgin Group Zdroj: internet

Ak chcete pracovať a žiť v štýle úspešného britského miliardára, nechajte si od neho poradiť, ako nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom. Jeho poradcami v biznise boli aj jeho deti.

Richard Branson je zakladateľ Virgin Group. Je to britský podnikateľ a dobrodruh zaujímavý nielen tým, ako peniaze zarába, ale aj tým, ako ich míňa. Kade chodí propaguje, že skĺbiť rodinu s prácou je možné a že k vyššiemu výkonu a k lepšej práci ho motivujú jeho deti. Richard Branson tvrdí, že vychovávať deti je tým najkrajším zážitkom a zároveň neuveriteľnou zodpovednosťou.

 

„Počas troch desaťročí som sa snažil spraviť všetko pre to, aby som bol dobrým otcom. Cením si to dokonca viac, ako profesionálny úspech,“ tvrdí Branson.

 

Keď jeho dve deti Holly a Sam vyrastali, jeho žena Joan sa venovala ich výchove a Richard pracoval z domu. Jeho pracovňou bola najprv obytná loď, ktorá kotvila v kanáli v londýnskej štvrti Little Venice a teraz pracuje z hojdacej siete na ostrove Necker Island v Karibiku. Keď to bolo možné bral Richard svoju rodinu na pracovné cesty, aby s nimi strávil čo najviac času.

 

„Bolo to veľmi podstatné, pretože na cestách sme riešili mnoho drobných nezhôd a ja som bol pri to. Zároveň sme zdieľali veľa radostných momentov,“ hovorí Branson.

 

Podľa jeho slov je potrebné, aby rodičia zdieľali život s deťmi a zároveň im dali možnosť, aby zasiali do ich života. Len takýmto spôsobom je možné zlepšiť si s nimi vzťah. Rodičom zároveň odpadne jedna nemilá povinnosť, zapodievať sa tým, čo robia ich deti.

 

„Jedna z najlepších vecí, ktoré som sa naučil od mojich detí bola, že som bol lepším rodičom, keď som bol zároveň ich priateľom. Ak potrebovali v živote usmerniť alebo poradiť, spomenul som si na svoje skúsenosti z mladosti a povedal som im, ako som riešil svoje problémy a čo som sa z daných situácií naučil,“ hovorí Richard Branson.

 

Tento druh porozumenie si preniesol aj do pracovného života, čo z neho spravilo lepšieho manažéra.

 

Žonglovanie medzi rodinou a prácou

Ak sa vám  nedarí prekľučkovať medzi povinnosťami v práci a v súkromí, utrpieť môžu obidve strany. V takomto prípade je potrebné zvoliť si prioritu a tým by mala byť rodina. Ak si potrebujete naplánovať viacero udalostí so svojou rodinou, vložte si všetky dátumy a časy do pracovného kalendára.

 

„Na svoju neprítomnosť v práci však budete musieť pripraviť vašich kolegov. Je isté, že sa doma môže vyskytnúť nečakaná udalosť a vy sa nebudete môcť dostaviť do práce,“ radí Branson.

 

Ale prečo by ste mali rozmýšľať nad dvoma aspektmi vášho života? Práca a rodina. Prečo ich jednoducho neskombinujete?

 

„Povedal som to už viackrát. Nerozdeľujem prácu a zábavu. Všetko je to život.“

 

Počas prvých desiatich rokov dieťaťa alebo viac je určite potrebné prispôsobiť pracovný čas kvôli deťom. Vyskytnú sa prekážky, kedy prídete neskôr do práce, alebo nebudete môcť prísť. V dnešnej dobe už nie je prekážkou pohyblivý pracovný čas. Dnešná technológia dovoľuje rodičom podávať pracovný výkon a zároveň sa starať o dieťa. Ak ste zamestnanec, porozprávajte sa so svojim šéfom o možnosti práce z domu a o vašej produktivite. Ak podnikáte, zvážte investície do nových technológií, čo umožní nielen vám pružnú pracovnú dobu, ale aj vašim zamestnancom. Táto investícia sa oplatí v dlhodobom horizonte. Keď budete pracovať z domu, nepremeškáte v rodine špeciálne príležitosti a budete mať viac priestoru na kreatívne nápady.

 

Nestaňte sa otrokom techniky

Príliš častá práca z domu z vás môže spraviť otroka techniky. Nedovoľte technike, aby vás ovládala, ale vy si vymedzte presný čas, kedy sa budete venovať daným úkonom.

 

„Vyhraďte si čas, kedy si skontrolujete e-maily, sociálne médiá a hovory vybavujte v jednom bloku,“ radí Richard Branson.

 

Rovnako, tak ako vy budete vašim deťom pomáhať s domácimi úlohami, raz vám oni pomôžu s tými vašimi. Nemusí to však platiť vo všetkých prípadoch.

 

„Mne sa osvedčil spôsob, že som o svojej práci diskutoval s deťmi. Takýmto spôsobom som s nimi trávil čas a oni my poskytli pohľad na môj problém z inej perspektívy. Niektoré z mojich najlepších nápadov vzišli práve z rozhovorov s Holly a Samom. Mám veľké šťastie, že Holly v súčasnosti pracuje vo Virgine ako projektová manažérka a so Samom sme spolupracovali na viacerých kreatívnych projektoch,“ hovorí Branson.

 

Akokoľvek sa rozhodnete riešiť vašu situáciu, zistíte, že vaši nadriadení a kolegovia budú mať oveľa viac pochopenia pre vaše potreby, ako si myslíte. Pozrite sa napríklad do pracovného procesu v posledných rokoch. Čoraz viac matiek nastupuje v posledných desiatich rokoch po materskej dovolenke do práce a o deti sa starajú otcovia. Ľudia si oveľa viac uvedomujú dôležitosť otcov.

Viac o téme: A Virgin Práca Kariéra Richard Rovnováha Branson Group Balance Work-life
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: entrepreneur.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy