Práca z domu: Zvyšuje efektivitu práce a znižuje náklady

Na Slovensku pracuje 3,70 % pracovníkov z domu.Na Slovensku pracuje 3,70 % pracovníkov z domu. Zdroj: photl.com

Tridsať sekúnd a ste v práci. Je to pre vás lákavá myšlienka alebo skutočná realita? Ak na výkon svojej práce potrebujete iba počítač, telefón a pripojenie na sieť, ste na dobrej ceste.

Kedysi práca z domu predstavovala víziu ďalekej budúcnosti. Dnes väčšine ľudí k práci stačí telefón, počítač a pripojenie na internet. Ľudský potenciál tak môže rozkvitnúť priamo z pohodlia vašich domovov. Na Slovensku pracuje 3,70 % pracovníkov z domu. Uvádza to štatistika Eurostatu z roku 2011. Najvyšší počet ľudí pracujúcich z domu má Luxembursko (12,20 %). Naopak najnižší počet pracuje v Rumunsku (0,50%).

Ako vyplýva z výsledkov štatistík, práca z domu je na vzostupe vo viacerých európskych mestách. Britský prieskum ukázal, že v roku 2006 vykonávalo prácu z domu 14 % pracujúcich a v roku 2008 sa percento zvýšilo na 46. Práca z domu šetrí spoločnosti peniaze za prenájom administratívnych priestorov,  zvyšuje produktivitu pracujúcich a znižuje ich práceneschopnosť. Ľudia tak majú väčšiu možnosť zadeliť si pracovný čas, majú čas na vyzdvihnutie deti zo škôlky alebo školy a starať sa o rodinu a príbuzných.

Motivácia a výkon
Prečo nie je viac pracovných príležitostí z domu? Znie otázka väčšiny zamestnaných pracujúcich v mieste sídla spoločnosti. Pravdou je, že nie všetky typy profesií je možné vykonávať z domu. Nie je to možné pri maloobchodníkoch, výrobcoch, predajcov, alebo pri práci operátorov, ktorí majú k dispozícií veľkú databázu kontaktov. Práca z domu nie je možná ani pre ľudí, ktorí využívajú k práci rôzne technologické pomôcky.

V zahraničí je napríklad bežným postupom požiadať zamestnávateľa o možnosť práce z domu v prípade, ak sa staráte o člena rodiny, alebo pracujete počas rodičovskej dovolenky. Väčšie medzinárodné spoločnosti vedia vyjsť v ústrety svojim zamestnancom a umožniť im prácu na polovičný úväzok z domu.

„Výkon a motivácia sú spojené nádoby. Preto u nás podporujeme rodičov – zamestnancov počas rodičovskej dovolenky a snažíme sa im uľahčiť návrat do zamestnania aj vďaka poskytnutiu možnosti pracovať z domu a stretávať sa s ostatnými rodičmi na rodičovskej dovolenke,“ hovorí Jana Skalková, manažérka útvaru riadenia znalostí ČSOB, ČR.

Kontrola nad prácou
Avšak práca z domu neprináša iba samé výhody. K práci potrebujete aj priestor na jej vykonanie. Máte doma k dispozícií voľný pracovný stôl, za ktorý by ste mohli sadnúť a pracovať v príjemnom pracovnom prostredí? Počítajte aj s tým, že doma vás nebudú obklopovať kolegovia. Vašim hlavným pracovným nástrojom je počítač a podľa dohody máte pravidelné stretnutia s manažérom vo firme. Dôležité je, aby ste nestratili kontrolu nad sebou samým a pravidelne počas práce z domu dostávali spätnú väzbu od vášho nadriadeného.

Veľa ľudí však vníma prácu z domu ako pracovnú aktivitu, ktorú ovplyvňujú viaceré vonkajšie faktory. Fakt, že pracujete z domu môže znížiť vašu pracovnú činnosť a budete sa rozptyľovať nepotrebnými vecami.  Zaujímavosťou je, že americký kongres prijal správu o tom, že v budúcnosti sa budú zavádzať  aj podmienky práce z domu.

Predsudky o práci
Ešte stále existujú ľudia, ktorí neschvaľujú prácu z domu. Do tejto kategórie patria napríklad manažéri, ktorí majú predsudky pred prácou z pohodlia domova. Obávajú sa toho, že svojich podriadených nemôžu kontrolovať, keď ich nevidia.

Napriek tomu, že trend práce z domu pokračuje, pre veľkú časť pracovníkov bude vždy prvoradé pracovať v kolektíve ľudí a to z viacerých dôvodov. Radi uplatňujú svoje nápady medzi kolegami a radi oddeľujú pracovný život od súkromného. Je tu ešte jeden problém pri práci z domu. Prácu nemôžete rozdeliť medzi kolegov, ale ste odkázaný na jej samostatné vyriešenie.

Prinášame vám vyjadrenia ľudí, čo si myslia o práci z domu:

 „Z domu som pracoval od roku 2005. Najťažšie bolo prestať pracovať. Do postele som sa dostal neskoro po polnoci.“

„Bežne sa stalo, že som si popri práci doma našiel inú činnosť, len aby som nemusel pracovať.“

„Známi mali kolegov v práci na socializáciu, ja som komunikoval s ľuďmi na pošte alebo po telefóne pri vybavovaní pracovných povinností. To som si cenil najviac.“

„Niektorí ľudia sa čudujú, ako je možné pracovať z domu. Áno, je to možné. Doma sa viem najlepšie koncentrovať na prácu. Nikto ma tu nevyrušuje.“

„Pri práci z domu si plánujete prácu a voľný  čas. Časový manažment je na vás.“

Viac o téme: Doma Domu Práca Z Homeoffice
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: bbc.co.uk; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy