Koncom roka pribudne počet nezamestnaných

Niekoľko stoviek nezamestnaných pribudne do konca roku do evidencie zvolenského úradu práce.Niekoľko stoviek nezamestnaných pribudne do konca roku do evidencie zvolenského úradu práce. Zdroj: photl.com

Nárast počtu uchádzačov o zamestnanie súvisí hlavne s celkovou recesiou a krízou a príchodom ľudí zo zahraničia, ako aj ukončením sezónnych prác v stavebníctve, lesníctve a poľnohospodárstve.

Niekoľko stoviek nezamestnaných pribudne do konca roku do evidencie zvolenského úradu práce. Jeho odhady hovoria, že v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, ktoré úrad zastrešuje, bude na konci tohto roku o takmer 250 nezamestnaných viac, ako na konci septembra 2012.

V okrese Zvolen, kde bola k 30. septembru disponibilná miera nezamestnanosti (DMN) 11,03 %, bude táto na konci roku ešte o pol percenta vyššia, a do evidencie nezamestnaných pribudne asi 150 ľudí.

V okrese Krupina bola ku koncu septembra DMN 19,06 %, na konci roku by však mala byť o 0,43 % vyššia, pričom do evidencie nezamestnaných pribudne ďalších 46 ľudí. Podobne tomu bude aj v okrese Detva, kde bola na konci septembra DMN 16,82 %, no v decembri by mala stúpnuť o 0,39 %, a do evidencie úradu práce tak "padne" 46 ľudí.

Nárast počtu uchádzačov o zamestnanie súvisí hlavne s celkovou recesiou a krízou a príchodom ľudí zo zahraničia, ako aj ukončením sezónnych prác v stavebníctve, lesníctve a poľnohospodárstve. Podľa údajov zo zvolenského úradu práce stále pretrváva nesúlad medzi štruktúrou voľných pracovných miest a štruktúrou uchádzačov o zamestnanie. Aj tento región bojuje s problémom dlhodobej nezamestnanosti, ktorá pravdepodobne nebude klesať.

"Musí byť preto vytvorená užšia súčinnosť pri propagácii technických profesií a treba prehodnotiť využitie kapacít škôl na prípravu profesií tak, aby stredné školy nevychovávali profesie, ktorých je na pracovnom trhu nadbytok," píše sa v správe úradu.

Dlhodobo nezamestnaní občania tvorili v mesiaci september v okrese Zvolen celkom 45,83 % z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje 1878 osôb. V okrese Krupina tvorili takýto ľudia 62,43 % z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie, čo predstavuje 1462 osôb a v okrese Detva celkom 54,53 %, čo predstavuje 1624 uchádzačov.

Problémom v regióne je aj nezamestnanosť absolventov. Počet týchto uchádzačov o zamestnanie dosiahol k 30. septembru vo všetkých troch okresoch dohromady 602 osôb.
 

Viac o téme: Domáce Nezamestnanosť Práce Nárast Sezónne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy