Rovnováha medzi prácou a súkromím. Ako by mala fungovať?

Rovnováha medzi prácou a súkromím by mala byť vyvážená.Rovnováha medzi prácou a súkromím by mala byť vyvážená. Zdroj: thinkstock.com

Rovnováha medzi prácou a súkromným životom je veľmi dôležitá. Jedna zo zásad je, že by ste sa mali vyhýbať činnostiam, ktoré vás oberajú o energiu a ľuďom, ktorí ju z vás doslova vysávajú. Len tak sa budete môcť venovať sami sebe.

Sebareflexia je prvou z emočných schopností človeka. Vďaka tejto schopnosti nehodnotíme len naše vlastné ja a neuzatvárame sa do seba, ale formujeme naše postoje voči všetkému, čo sa okolo nás deje. Sebareflexia teda vytvára náš vnútorný osobný svet a zároveň formuje pohľad a postoje voči vonkajšiemu svetu.

„To, do akej hĺbky sme schopní sebauvedomenia, závisí na jednej strane od našej emočnej inteligencie, na druhej strane aj od toho, ako veľmi si uvedomujeme dôležitosť sebauvedomovania a pracujeme na ňom,“ vysvetľuje Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

V dnešnej dobe ľuďom sebareflexia chýba, čo sa odráža v ich správaní smerom k druhým ľuďom, k ich okoliu, blízkym, alebo v ich širšom spoločenskom okruhu.

„Je možné všimnúť si pri rozhovore s človekom, ktorý sa voči svojmu okoliu správa sebecky a neempaticky, že sa nad sebou často nezamýšľa. Teda človek, ktorý sa nesnaží porozumieť sám sebe, nemôže a ani sa nesnaží porozumieť druhým, čo sa výrazne odrazí na jeho správaní v spoločnosti,“ hovorí Silvia Langermann.

Pokiaľ si chce človek budovať sebareflexiu, mal by sa vyhýbať miestam, o ktorých vie, že sa v nich stráca a zabúda na seba.

Mnohí si teraz povedia, že vyhýbať sa miestam, kde nie sme schopní sebareflexie, je nemožné. Takéto miesto predstavuje pre súčasného človeka najmä práca. Naučiť sa v správnej miere, nie len časovo, ale aj duševne rozvíjať a plánovať prácu s osobným životom nás môže naučiť koncepcia rovnováhy medzi prácou a súkromným životom (work- lifebalance).

Work - lifebalance môžeme definovať ako životný štýl, ktorý spočíva vo vyváženosti pracovného a osobného života, pričom cieľom je schopnosť sebadisciplíny prostredníctvom sebareflexie a celkového vnútorného pokoja. Stačí, ak sa budete držať nasledujúcich zásad:

  1. Čas na prácu aj osobný život je potrebné mať aspoň zhruba naplánovaný a poznačený v diári. Ak sa na to pozrieme z pohľadu práce, tak výhodou je, že človek výraznejšie pociťuje stres z toho, že niečo zabudne. A na druhej strane, plánovať si voľný čas a stretnutia s priateľmi môže byť veľkou motiváciou. Celý deň sa máte na čo tešiť.
  2. Vyhýbajte sa činnostiam a ľudom, ktorý z vás vysávajú energiu.
  3. Z času na čas sa rozmaznávajte. Ak sa vám akurát nechce napríklad variť, skúste si niečo chutné objednať. Oddýchnete si a možno vás nadchne niečo nové.
  4. Nájdite si aspoň chvíľočku čas na pohyb. Nemusíte ísť rovno do posilňovne, prejdite sa pešo z práce domov.
  5. A napokon, najdôležitejšia zásada: buďte trpezliví sami voči sebe.

 

Viac o téme: Práca Rovnováha Súkromie Work life balance
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy