Etiketa na vianočnom večierku: Čo môžete a čo nemôžete

Svoje správanie by ste mali na vianočnom večierku kontrolovať.Svoje správanie by ste mali na vianočnom večierku kontrolovať. Zdroj: photl.com

Opäť je tu čas vianočných večierkov, kedy máte právo zabaviť sa s kolegami. Je však vianočný večierok iba o zábave? Nezabúdajte, že je to síce „iba“ párty, na ktorej sa však nachádza okrem vašich kolegov aj vedenie.

Pre jedných predstavuje vianočný večierok vidinu dobrej zábavy, pre druhých možnosť, kde sa môžu do sýtosti najesť a pre ďalších je iba oficiálna udalosť, ktorej sa z nutnosti musia zúčastniť.

 

Rôznorodosť názorov na túto udalosť potvrdili aj užívatelia fanúšikovskej stránky Kariera.sk na Facebooku.

„Pre mňa to vždy znamenalo spoznať ľudí aj po inej stránke, ako pracovnej. Odreagovať sa a vypnúť na chvíľu od práce.“ (Róbert T.)

„Účasť na vianočnom večierku pre mňa znamená, že „povinne“ musím opustiť pracovisko, aj keď mám kopec rozrobenej roboty a tváriť sa veselo. Veľa toho nevypijem, kapustnicu nejem. Keď môžem, tak sa z večierku ulejem.“ (Viera M. R.)

„Ako zvyčajne, budem pomáhať zo zabezpečením miesta a celkového priebehu párty, čiže pre mňa to znamená viac starosti navyše.“ (Vlado U.)

Čo by ste na vianočnom večierku mali spraviť:

  1. Nech vaše kroky po príchode na vianočný večierok nesmerujú hneď k baru alebo k bufetovému stolu.
     
  2. Ak ste si na večierok pozvali niektorých klientov, mali by ste ich ako prvé zoznámiť s ostatnými.
     
  3. Spravte si malý networking. Počas vianočného večierku sa snažte rozprávať s viacerými ľuďmi. Nerozprávajte sa iba s blízkymi kolegami, s ktorými sa dennodenne rozprávate na pracovisku. Možno máte kolegov, s ktorými ste počas pracovnej doby vôbec neprehovorili, snažte sa s nimi nadviazať kontakt, aby ste o nich vedeli čo najviac.
     
  4. Buďte priateľskí ku každému. Ľudia si budú pamätať vašu láskavosť a vaša zdvorilosť vám môže pomôcť ku kariére.
     
  5. Ak sa váš vianočný večierok bude konať vo firme, v menšom kolektíve máte väčšiu šancu, že sa porozprávate s vašim šéfom. Buďte pripravení na rozhovor s ním. Keby ste ho stretli práve teraz, čo by ste sa ho opýtali?
     
  6. Svoje správanie majte pod kontrolou, aby ste sa za seba na druhý deň v práci nemuseli hanbiť.
     
  7. Zapájajte sa do súťaží na večierku a nadchnite aj vašich kolegov, nech vás ľudia vnímajú ako prirodzeného vodcu.
     
  8. Z vianočného večierka neodchádzajte poslední. Jedine, ak by ste chceli, aby o vás kolegovia rozprávali najbližší pracovný deň.
Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: photl.com
Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: photl.com


Pozor na prešľapy na vianočnom večierku:

  1. Zavrhnite myšlienku, že sa vianočného večierku nezúčastnite. Aj keď iba na chvíľu, splníte si svoju „zamestnaneckú“ povinnosť.
     
  2. Závisí od typu a veľkosti spoločnosti. Je možné, že na vianočnom večierku nebudete poznať viacerých ľudí a nakoniec sa zostanete baviť s vašimi najbližšími kolegami. Avšak večierok je miesto, kde dochádza k „povolenému“ pozorovaniu druhých ľudí a preto, ak budete príliš „vyskakovať“ vedenie spoločnosti si vás môže zapamätať, pritom nemusia vedieť ani vaše meno. Bujarú zábavu si preto radšej ponechajte so svojimi kamarátmi.
     
  3. Zabudnite na košeľu a sandále. K vianočnému večierku patrí aj správny dress code. Nevhodným oblečením zbytočne pútate na seba pozornosť. Oblečenie odhaľuje vaše profesijné kvality a vašu kreativitu. Nemusíte však pôsobiť príliš odvážne. Vyvarujte sa oblečeniu, ktoré je príliš tesné alebo odhaľujúce. 
     
  4. Rozhovory o práci na vianočnom večierku  sú nudné, preto ich „zanechajte“ v kancelárii. Na večierku máte konečne možnosť zistiť niečo zo súkromia svojich kolegov. Nebuďte však priveľmi zvedaví. Príliš dlhé rozhovory o vlastnej osobe tiež nie sú vhodnou témou na večierku. O rečníkovi skôr odhaľujú jeho nezrelosť a neochotu zapadnúť do tímu.

    Pozor aj na váš spôsob vyjadrovania pri rozhovore. Aj keď ste na večierku, kde sa môžete zabávať, vyhnite sa používaniu nevhodných slov, vulgárnych výrazov alebo nevhodným témam. Vtipy môžete používať, ale s mierou. Ak ste v práci známi svojou výrečnosťou a každodenným rozprávaním vtipov, na vianočnom večierku ich adresujte pre ľudí, ktorých poznáte.
     
  5. Kto je šéf spoločnosti? Aj takúto otázku môžete dostať od mladého kolegu, s ktorými pracujete vo veľkej spoločnosti. Ak ste v pozícii, že sa poznáte so šéfom alebo nadriadeným, neváhajte predstaviť mladšieho kolegu nadriadenému. Bude to lepšie gesto, než by sa mal predstaviť sám.
     
  6. Večierok nie je miesto vhodné na diskusiu o povýšení alebo zvýšení platu. Človek, ktorý sa o to pokúsi môže byť označený za človek, ktorý nevie, čo je vhodné a čo nie je vhodné na spoločenskej akcii.
     
  7. Pozor, aby sa nevinné flirtovanie na vianočnom večierku nezvrhlo na sexuálne obvinenie.
     
  8. Alkohol na vianočnom večierku zabíja „vzťahy“ a kariéru. Vzťahy, ktoré ste si vytvorili s vašimi kolegami sa môžu razom zmeniť a veľmi rýchlo môžete klesnúť v očiach svojich nadriadených, ktorí vás budú považovať za človeka, ktorý sa nedokáže ovládať. Ak máte chuť vypiť si s kolegami, dva poháriky vám určite neuškodia, ale lepšie je nepiť vôbec.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Kolegovia Žúr Večierok Etiketa Párty Vianočný Kolega Párty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: today.ninemsn.com.au

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy