Blíži sa čas firemných žúrov. Aká je etiketa na vianočnom večierku?

Na firemnom večierku si zachovajte dobrú povesť a svoju dôstojnosť.Na firemnom večierku si zachovajte dobrú povesť a svoju dôstojnosť. Zdroj: photl.com

Začiatkom decembra sa začína obdobie mikulášskych a vianočných večierkov, ktoré pre jedného zamestnanca znamená milé posedenie s kolegami, pre druhého dobrú zábavu a pre niekoho myšlienka na párty vyvoláva predstavu opitých kolegov.

Oslava s vašimi kolegami vás môže vyniesť na výslnie vašej kariéry, ale zároveň vám môže rozbiť všetky doterajšie dobré vzťahy. Po bujarom večierku si nejeden zamestnanec môže povedať, že na druhý deň sa radšej neukáže v práci a od nového roka si hľadá nového zamestnávateľa, aby nebol na posmech ostatným kolegom. Preto vám prinášame zopár rád, ako si zachovať svoju dobrú povesť a dôstojnosť počas firemného večierku.

Základné pravidlá na vianočnom večierku:

  1. Zúčastnite sa firemného večierku
    Vianočný večierok je dobrovoľný. Rozhodne sa ho však oplatí zúčastniť. Aj keď vám kolegovia z práce môže zliezť na nervy, urobíte dobre, ak ho neodmietnete. Jeho prijatím ukážete, že ste súčasťou tímu.

  2. Oblečte si vhodné oblečenie
    Vaše oblečenie by malo ukazovať vašu profesionalitu. Závisí od miesta konania akcie, preto si dopredu zistíte, kde sa podujatie koná. Ženám sa odporúča nie veľmi priliehavé vyzývavé oblečenie, hlboké výstrihy či krátke sukne. Muži by si nemali na svojej košeli rozopínať viac ako dva gombíky a ich tričká by nemali byť príliš obtiahnuté, ktoré by odhaľovali ich vypracované svaly. Oblečenie by v každom prípade malo zodpovedať pracovnej etikete, avšak na večierku môže zachádzať do neformálneho štýlu.

  3. Udržujte kontakty
    Počas vianočného večierku by ste sa mali rozprávať s ľuďmi, s ktorými často  neprichádzate do kontaktu. Je to aj dobrý čas na to, aby ste si našli čas na konverzáciu so svojim šéfom. Mohlo by vám to priniesť v dlhodobom horizonte uzatvorenie dobrých spojenectiev.

  4. Nehovorte o obchode
    Snažte sa vyhnúť témam z pracovného prostredia a lepšie spoznajte ľudí z vašej spoločnosti aj zo súkromnej stránky. Od témy práce sa však ľahko dostanete k inej téme. Nikdy však neprechádzajte do pracovnej témy a nedohadujte si žiadne pracovné termíny ani stretnutia.

  5. Pite s mierou
    Nadmierne pitie  alkoholu na vianočnom večierku je príčinou častých nedorozumení a „incidentov“. Nezabúdajte, že pitie nepatrí do maratónu a na večierku by sa patrilo ostať čo najdlhšie. Ak si uvedomíte, že ste skonzumovali väčšie množstvo alkoholu, že by ste mohli potopiť bojovú loď, zastavte sa. Držte sa svojho limitu, pite pomaly a striedajte alkohol s vodou alebo pite iba nealkoholické nápoje. Odolajte pokušeniu pripiť si s každým kolegom malým pohárikom. Dávajte si pozor na to, aby ste nestratili zábrany.

  6. Nehrajte divadlo na svojich kolegov
    Po niekoľkých hodinách a pohárikoch alkoholu sa každý človek dokáže správať odlišným spôsobom. Nerobte však veci, ktoré môžete neskôr ľutovať a nehrajte divadlo hlavne na tých kolegov, ktorých nemáte v láske.

  7. Dávajte si pozor na jazyk
    Pamätajte si dôvod, pre ktorý ste na vianočnom večierku. V prvom rade je to preto, že máte robotu. Vyhnite sa rozprávaniu o témach, ktoré často rezonujú v pracovnom týždni.

  8. Neodchádzajte príliš skoro
    Váš skorý odchod môže vzbudiť omnoho väčšiu pozornosť, ako si dokážete predstaviť. Ak sa cítite, že sa nachádzate na tej najnudnejšej akcii, premôžte sa a uvidíte, že neoľutujete. Vždy sa nájde nejaká aktivita, pri ktorej zabudnete na nudu. Skúste sa zapojiť medzi ľudí, pri ktorých sa nachádza vás šéf. 
Viac o téme: Kolegovia Žúr Večierok Etiketa Vianočný Párty Firemný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: red., Zdroj: CareerBuilder.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy