Na dôchodku môžete 'zarobiť'. Odpadnú vám výdavky

Na dôchodku vám odpadnú výdavky.Na dôchodku vám odpadnú výdavky. Zdroj: photl.com

Aj dôchodkový vek, po odpracovaných rokoch, má niektoré svoje výhody. Cestovať môžete s platným preukazom dôchodcu so zľavou alebo zadarmo. Nebudete mať na krku skoro žiadne poistky a už ani deti.

Dôchodkový vek sa postupne predlžuje. Kým v roku bol dôchodkový vek pre ženy 53 až 57 rokov, v závislosti od počtu vychovaných detí, od roku 2014 už bude pre všetky ženy a mužov platiť dôchodkový vek 62 rokov, bez ohľadu na to, koľko má žena detí. Pre mužov platil v roku 2003 dôchodkový vek po dovŕšení 60 roku života. Od roku 2004 je však na hranici veku 62 rokov. Hranica dôchodkového veku tak platí pre ženy a mužov rovnako.

Na to, aby ste dostali dôchodok potrebujete odpracovať minimálne 15 rokov. Počet rokov sa však bude zvyšovať. Na poberanie penzie budete musieť odrobiť najmenej 20 alebo až 30 rokov. Tí, ktorí budú mať nižší počet odpracovaných rokov, dostanú od štátu sociálne dávky. V Maďarsku je napríklad minimálna odpracovaná hranica 20 rokov, v Poľsku 25 rokov, v Česku to bude onedlho 35 rokov a v Rakúsku 45 rokov.

Viete si však predstaviť, že na dôchodku nebudete dostávať vašu terajšiu výplatu? Pre niektorých je táto predstava desivá. V porovnaní s inými krajinami je výška penzie na Slovensku omnoho nižšia, než penzia v okolitých krajinách. To je pravda. Ale rozmýšľali ste už niekedy nad tým, ako by ste na dôchodku mohli ušetriť peniaze a zvýšiť si svoj životný štandard?

Na dôchodku nebudete potrebovať na míňanie toľko peňazí, ako v produktívnom veku. Veď posúďte sami.

Na týchto veciach môžete ušetriť:

  1. Oblečenie
    Na dôchodku už nebudete musieť kupovať oblečenie vhodné do práce, na rokovania, na večierky alebo špeciálne príležitosti. Budete nakupovať iba nevyhnutné veci.
     
  2. Zľavnené alebo bezplatné cestovanie
    Ako dôchodcovia ušetríte na cestovnom. Mestská hromadná doprava poskytuje pre dôchodcov zľavnené cestovanie. Ako preukaz vám slúži preukaz dôchodcu. Ak dovŕšite 70 rokov a ste občanom SR, namiesto cestovného lístka použijete preukaz totožnosti. V tomto veku už budete mať bezplatnú prepravu bratislavskom MHD. Pozor však, každé mesto si určuje svoje podmienky MHD. Dôležitým faktom je aj ten, že už nebudete musieť cestovať do práce a späť.
     
  3. Predaj auta
    Možno ste mali v rodine dve autá. Na dôchodku vám isto postačí jedno. Druhé môžete predať.
     
  4. Menej poistenia
    Poistka na auto, životná poistka, stavebné sporenie pre deti. V dôchodkovom veku by vám mali odpadnúť všetky tieto poistky, ako aj ďalšie, ktoré teraz platíte.
     
  5. Presúvanie sa za prácou
    Ak ste denne nedochádzali za prácou z iného mesta, ale cez týždeň ste bývali v mieste výkonu práce a cez víkendy dochádzali za rodinou, na dôchodku vám odpadne ďalšia platiaca položka – a to prenájom.
     
  6. Deti
    Svoje deti ste určite finančne podporovali počas štúdia, možno aj po ňom, kým sa nepostavili „na vlastné nohy“. Na dôchodku ste už oslobodení od „rodinného sponzoringu“.
     
  7. Cestovanie
    Na dôchodku budete mať pravdepodobne roztrúsené všetky deti po svete. Konečne budete mať čas ich navštíviť a pochodiť okolie. Takýmto spôsobom ušetríte na ubytovaní. Spomeňte si aj na svojich známych, ktorí žijú v zahraničí a ktorých môžete prísť navštíviť.
     
  8. Zábava
    Zábava na dôchodku už možno nebude tak bujará ako v mladosti, ale využite voľné vstupy pre dôchodcov, ktoré ponúkajú rôzne inštitúcie.
     
  9. Teraz ste šéf vy!
    Možno ste veľa vecí v domácnosti prispôsobovali svojim deťom. Keďže na dôchodku už budú deti z domu preč, môžete zrušiť napríklad rozšírenú ponuku káblovej televízie alebo ďalšie služby, ktoré výlučne využívali vaše deti.
     
  10. Ušetrite na úsporách
    Na dôchodku si už konečne nemusíte odkladať 5 alebo 10 percent zo svojho príjmu, v prípade, ak by ste prišli o zamestnanie alebo v prípade nečakanej životnej udalosti. V dôchodkovom veku si môžete byť konečne istý, že vám peniaze prídu pravidelne každý mesiac na účet.
Viac o téme: Šetrenie Úspory Dôchodca Dôchodok Vek Dôchodci Dôchodkocovský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy