Váš úspech závisí od schopných lídrov. Ako ich spoznáte?

Úspech zamestnancov závisí od schopných lídrov.Úspech zamestnancov závisí od schopných lídrov. Zdroj: photl.com

Prostredie práce sa mení a zároveň sa menia aj požiadavky na lídrov. Musia si vedieť ceniť zamestnancov a poznať ich potenciál. Iba takýmto spôsobom je možné, že aj „obyčajní“ zamestnanci dosiahnu povýšenie a vyššie ohodnotenie.

Prirodzenou vlastnosťou každého človeka je očakávanie v každej oblasti života. Aj zamestnanci v pracovnom pomere majú očakávania od svojich nadriadených. A keď to nedostávajú, začnú strácať dôveru a rešpekt samotných lídrov. 

Tak, ako sa mení pracovné prostredie, menia sa aj požiadavky kladené na vedenie. Od vedúcich osobností sa očakáva vyššia emocionálna inteligencia, aby sa mohli viac intuitívne prepojiť so zamestnancami a musia byť lepší poslucháči, aby vedeli zrealizovať požiadavky zamestnancov. Je pravdou, že zamestnanci dnešnej doby vyhľadávajú prostredie práce, ktoré je založené na vysokej dôveryhodnosti. Ak sa vodcovia prestanú zaujímať o ľudí, ktorých majú viesť, začnú strácať svoje líderské postavenie.

Ako by mali vyzerať správni lídri? Vedúce osobnosti by v prsom rade mali pochopiť sami seba. Potom dokáže lepšie chápať aj druhých ľudí, budú si ich ceniť a využívať naplno ich potenciál. Veľa ľudí má však v dnešnej dobe skúsenosti, že vedúce osoby sa zaujímavú viac o dosiahnutie vlastného úspechu, ako o úspechu firmy a zároveň nemajú záujem rozvíjať schopnosti ľudí v tíme. Vedenie druhých ľudí je však o zodpovednosti a schopnosti prevziať zodpovednosť za pracovný výkon druhých.

Ak ste si do nového roka predsavzali veľké ciele, ktoré chcete dosiahnuť v pracovnej oblasti. Či už ocenenie, kariérny postup alebo zvýšenie finančného ohodnotenia, ich dosiahnutie bude závisieť od vašich vedúcich osobností v spoločnosti.  Ak chcete mať nad svojimi cieľmi kontrolu, mali by ste sledovať správanie svojho lídra, ktorému nesmú chýbať nasledujúce vlastnosti.
 

  1. Správny líder má svoju identitu
    Každý vodca musí mať svoju vlastnú identitu. Ak ju nemá, potom nemôže očakávať, že druhí ľudia ho budú nasledovať. Lídrom bez identity chýba dostatočné sebavedomie a sebadôvera, čo má za následok nedostatok emočnej inteligencie, aby nadviazali dobré vzťahy so svojimi zamestnancami a viedli ich na správne ciele.
     
  2. Líder bojuje za svoje vízie
    Trh práce sa rýchlo mení a vedúce osobnosti si nemôžu dovoliť  zaspať na vavrínoch. Lídri musia mať neustále pocit nutkania, aby dokázali presadiť ich vízie a nemohlo ich nič zastrašiť. Tento pocit nutkania môžu „hasiť“ iba vďaka potenciálu zamestnancov. Stratégie a taktiky musia byť neustále v pohybe, len tak sa dá dopracovať k víziám.
     
  3. Líder je úzko prepojený s ostatnými
    Lídri sa nesmú izolovať a čoraz viac by mali byť integrovaní s ich tímom a ostatnými zamestnancami. Veľkí vodcovia vedia, že ich úspech je závislý od ostatných. Aby to dosiahli, musia neustále zlepšovať schopnosti zamestnancov, radiť im, inšpirovať a motivovať ich a zároveň podporovať tímovú prácu. Úspech prichádza všade tam, kde je vedenie obklopené ľuďmi, ktorí chcú neustále niečo zlepšovať. Ak sa líder v spoločnosti rozhodne ísť cestou sám, takýmto spôsobom nedospeje k víťazstvu a potenciál zamestnancov zostane nevyužitý.
     
  4. Líder má pokrokové myslenie
    Líder je osobou, ktorá drží krok s najnovšími trendmi, má prehľad o dianí v danom odbore, dokáže poradiť alebo nasmerovať, keď vznikne nejaký problém a pomáha ostatným identifikovať nové príležitosti alebo riešenia pre rast osobnosti. Dokáže všetko toto váš nadriadený?

    Správny líder sa identifikuje aj podľa originálneho myslenia a vyjadrovania názorov. Ostatní musia mať prirodzený záujem počúvať ho. Ak máte v práci skutočného vodcu, budete ho chcieť nasledovať. Dôležité je, aby ste si cenili myslenie vášho nadriadeného.

  5. Líder je zaangažovaný na projekte s ostatnými
    Každý líder bez ohľadu na hierarchiu v spoločnosti, musí byť zodpovedný doviesť svoj „projekt“ do konečného cieľa. Tradiční lídri si v minulosti nechceli „zašpiniť ruky“, ale s meniacimi sa podmienkami na trhu, sú vodcovia tí, ktorí menej delegujú prácu na iných a sami sa púšťajú do rovnocenného boja s ostatnými. Neboja sa „vyhrnúť“ rukávy.

    Líder 21. storočia musí byť podnikavejší, ako inokedy. Nová doba si vyžaduje vodcu, ktorý bude mať dostatok obchodníckych zručností, bude si vedieť optimálne riadiť svoj čas, rozpočet a vyhľadávať talenty do firmy.

  6. Správnemu lídrovi nechýba vášeň k práci
    Kedysi sa prílišný entuziazmus u vedúcich pracovníkov považoval za príliš nezrelé a emocionálne správanie. V poslednej dobe však viaceré štúdie ukázali, že čím viac entuziazmu prinesie líder do práce a pracovného prostredia, v spoločnosti sa otvoria nové možnosti. Menej schopný zamestnanec dokáže svojím zanietením predbehnúť aj zdatného pracovníka, ktorému však chýba entuziazmus k práci.

    Správny vodca nespí na „vavrínoch“, vyjde zo svojej komfortnej zóny a nebojí sa žiadnej zmeny.

  7. Líder je okrem manažérskej úlohy aj pracovník
    Správni lídri sú takí, ktorí idú príkladom pre druhých ľudí. Nie sú len dobrí manažéri, ale sú aj rovnako dobrí pracovníci, ktorí si vedia poradiť s akoukoľvek pracovnou úlohou. Majú zodpovedné správanie, všetky kompetencie berú na seba a ide im nie o rast vlastnej osoby, ale o rast celej spoločnosti. To by malo byť ich hlavnou misiou. Ak máte takého lídra v spoločnosti, idete spolu s ním správnym smerom. 

     
Viac o téme: Osobnosť Líder Vodca Požiadavky Nadriadení Vlastnosti Vedúca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy