7 líderských tajomstiev. Siahnite po nich!

Lídri chcú vždy spraviť niečo výnimočné. Ich merítkom nie sú iba čísla.Lídri chcú vždy spraviť niečo výnimočné. Ich merítkom nie sú iba čísla. Zdroj: photl.com

Čo je dôležitejšie? Ísť za svojim snom alebo za každú cenu bezhlavo zarobiť peniaze? Prezradíme vám tajomstvá top lídrov, ktorými sa riadia vo svojom biznise. Pozdvihnite aj vy vaše líderské schopnosti na vyššiu úroveň a inšpirujte zamestnancov, aby ste z nich vyťažili čo najväčší ľudský potenciál.

 
  1. Lídri chcú vždy spraviť niečo výnimočné. Ich merítkom nie sú iba čísla
    Vrcholoví manažéri sa väčšinou starajú o to, aké čísla dosahujú. Výkon aj úspech merajú cez čísla. Pre úspešných lídrov sú dôležitejšie iné faktory. Spomenúť môžeme napríklad pravidlo bývalého šéfa spoločnosti Apple Steva Jobsa. Bol to jeden zo šéfov, ktorý mal v prioritách jasno. Vášňou Steva Jobsa bolo vytvoriť spoločnosť, v ktorej budú ľudia motivovaní vytvárať kvalitné produkty. Všetko ostatné bolo druhoradé. Dôležité bolo samozrejme vytvárať zisk, pretože ten mohol byť následne použitý na vývoj a výrobu nových produktov. Profit však nebol motivujúci, ale samotné výrobky.

    Americký filmový producent Walt Disney bol tiež viac poháňaný svojimi snami, ako zarábaním peňazí. Išiel za splnením svojich snov a zariskoval. Potom už len nechal pôsobiť jeho víziu, aby si naplnil svoje sny. Za svojho života prehlásil, že je zábavné sledovať, ako sa z nemožného stáva uskutočniteľné.

    Veľký rozdiel je aj v „rozmýšľaní“ veľkých západných spoločností v porovnaní s východnými. Ich pracovníci sú omnoho viac motivovaní, aby uskutočnili svoje sny.  Pre akcionárov západných spoločností je hodnota akcií dôležitá. Avšak pre manažérov, ktorí majú motivovať svojich zamestnancov to nie je dostačujúci dôvod na to, aby takýmto spôsobom motivovali svojich zamestnancov.
     
  2. Pre lídrov je rýchlosť omnoho dôležitejšia, než v minulosti
    Šéfovia veľkých spoločností si čoraz častejšie uvedomujú možné riziká spojené s rastom spoločnosti. S rozrastajúcou spoločnosťou sa pracovné záležitosti riešia pomalšie, sú potrebné interné a schvaľovacie procesy. Prioritou všetkých lídrov by malo byť, aby robili veci  čo najjednoduchšie, ale aby ich spoločnosť napredovala rýchlejšie.

    V dnešnej dobe ide o rýchlosť v súťaživosti. Takýto názor zastáva šéf spoločnosti Wholefood Walter Robb. Problémom veľkých spoločností je, že ich procesy nie sú dostatočne rýchle. Ťažšie sa prispôsobujú meniacim sa podmienkam na rozvojových trhoch.

    Kľúčom pre lídrov je získať náskok a vykročiť vpred. Podstatné je, mať položenú „prednú nohu“ na štartovacej čiare aj so svojim tímom a obrniť sa stresom. Len tak sa dokážete lepšie prispôsobiť vonkajším zmenám.
     
  3. Lídri zabraňujú pádu
    Viac ako 80 percent šéfov padne do tzv. spoločnej pasce. Snažia sa delegovať prácu na svojich zamestnancov, ale veľmi rýchlo zostanú frustrovaní a opäť na seba prevezmú priveľkú zodpovednosť. A práve delenie práce pri veľkej skupine ľudí je hnacím motorom výkonnosti spoločnosti. Dôležité je preto dôverovať svojmu tímu a nechať ľudí, aby si svoju prácu urobili čo najlepšie, ako len vedia. Úloha lídrov je v tomto prípade jasná a zrozumiteľná: predstaviť svoju víziu, delegovanie úlohy, mať jasné komunikačné kanály a formulovať eskalačný mechanizmus.
     
  4. Lídri vedú ostatných podľa seba, nie podľa cieľov alebo procesov vo firme
    Najlepší šéfovia majú presne stanovené ambície vo svojej hlave a svoje sny dokážu premeniť na realitu. Pre jedného z najbohatších mužov v Ázii Mukesha Ambaniho je vodcovstvo založené na vedení duše, srdca a mysle. Duša prezentuje to, v čo človek verí, jeho hodnoty.  Každý človek má svoje vlastné a nie je možné sa priblížiť ku hodnotám každého zamestnanca. Srdce vám dáva vášeň, odvahu postaviť sa, súcit a ďalšie vlastnosti, ktoré definujú človeka, čím je. V neposlednom rade nemôže chýbať myseľ. Tá dáva človeku kompetencie.
     
  5. Lídri budujú dobré vzťahy založené na silnej dôvere ich tímu
    V IT spoločnostiach sa nájdu talentovaní zakladatelia alebo softvérový inžinieri, ktorí chcú aj po založení spoločnosti zostať „v centre diania“. Tí úspešní pracujú s talentovanými spolupracovníkmi. Väčšina z nich buduje tímy ľudí, ktorých sú sami súčasťou a takýmto spôsobom sa zapájajú do pracovného procesu.
     
  6. Ldri prevezmú zodpovednosť za budovanie „víťaznej tímu“
    Šéfovia spoločností majú veľký vplyv na smer podnikania, na ľudí, ktorých vedome alebo nevedome ovplyvňujú a tí majú potom na výber, či ich budú nasledovať. Šéfovia musia na seba prevziať plnú zodpovednosť za firemnú kultúru. Spoločnosť bez kultúry je ako človek bez duše. Kľúčom k úspechu je vybudovať také pracovné prostredie, v ktorom budú chcieť dať ľudia to najlepšie, čo v nich je. Dôležité je, aby sa ľudia cítili ako v rodinnom prostredí. Musia cítiť skutočnú starostlivosť, pozornosť a spolupatričnosť. Dobrý šéf spoločnosti je ten, ktorý dokáže vyzdvihnúť ľudí nad svoju vlastnú osobnosť.
     
  7. Lídri dokážu prevziať zodpovednosť za svoj vlastný život a šťastie
    Byť šéfom spoločnosti mnohokrát znamená, že títo ľudia sú „odstrihnutí“ od svojich rodín a priateľov. Ak však získajú aj čas pre seba, nevedia „vypnúť“ a zapojiť sa do rodinného života.  Voľný čas venujú na zregenerovanie „vlastných batérií“ využívajú, aby dokázali fungovať ďalší týždeň v pracovnom kolobehu.

    Kľúčovou úlohou šéfov spoločností je, aby prevzali zodpovednosť za svoju prácu a súkromie, aby našli životnú rovnováhu a vlastné šťastie. Rovnováha medzi prácou a súkromným životom je veľmi dôležitá.
Viac o téme: Líder Vodca Vedenie Úspech Tajomstvo Manažér Ľudí Leadership Leading
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: LinkedIn, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy