Ako sa vysporiadať s ľuďmi, ktorí nepočúvajú!

Prečo nechcú počúvať? Môže byť veľmi frustrujúce, keď sa snažíte komunikovať, ale druhá osoba vám nevenuje pozornosť. Či už dávate rady alebo pokyny, je ťažké, keď si niekto myslí, že jeho spôsob je najlepší, a ignoruje iné názory. Namiesto toho, aby ste sa vzdali, vám ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby vášmu posolstvu porozumeli.

Nebezpečenstvo nepočúvania

Nepočúvanie môže mať vážne dôsledky. Pamätám si, ako som mal 16 rokov a ignoroval som otcovu radu, ako bezpečne vyčistiť reťaz na motorke. Rýchlo som sa o tom presvedčil, keď sa mi ruka zachytila do reťaze. Táto udalosť ma naučila, aké dôležité je počúvať, najmä tých, ktorí majú viac skúseností.

Na pracovisku ľudia nemusia počúvať kvôli arogancii, pýche alebo neochote priznať si chyby. Tu je niekoľko stratégií, o ktoré sa podelili čitatelia nástroja Mind Tools, ako sa vysporiadať s ľuďmi, ktorí nepočúvajú.

Počúvajte, aby ste porozumeli

Kladte otvorené otázky: Kantharaj Kanth navrhuje klásť otvorené otázky alebo ich pohľad na vec. Vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že zostanú zapojení a prítomní.

Snažte sa najprv porozumieť: Mnohí čitatelia zopakovali radu Stephena R. Coveyho: "Najprv sa snažte pochopiť, potom buďte pochopení." To znamená, že sa snažíte pochopiť, prečo vás daná osoba nepočúva, skôr než očakávate, že pochopí vás. Richard Newton tiež navrhuje spoznať osobu, vysvetliť veci inak a pochopiť z jej perspektívy.

Najskôr počúvajte: Soma Jurgensen radí najprv počúvať. Prestaňte im veci rozprávať a začnite klásť otázky. To ukazuje, že si ceníte ich príspevky, a pomáha budovať dôveru.

Používajte rôzne metódy komunikácie

Vyskúšajte rôzne kanály: Ivan Garcerant odporúča komunikovať písomne alebo zapojiť iné osoby kvôli objektivite. Rufus May navrhuje urobiť niečo neočakávané, napísať im, stretnúť sa s prítomnými priateľmi a hlboko počúvať bez prerušovania.

Doprajte si ticho: Penny Gundryová radí umožniť ticho a udržať si "priestor". Znamená to dať druhej osobe čas na spracovanie a reakciu bez toho, aby ste ju ponáhľali.

Budovanie dôvery a vzťahov

Vážte si ich pohľad na vec: Pochopte ich emocionálne potreby a spojte sa s nimi. Budovanie zmysluplných vzťahov vytvára dôveru a zvyšuje pravdepodobnosť, že vás vypočujú. Jeden čitateľ spomenul, že vytváranie vzťahu bez vynucovania dôvery pomáha jeho prirodzenému rozvíjaniu.

Konverzovať s ľuďmi, ktorí nepočúvajú, môže byť náročné, ale trpezlivosť a pochopenie môžu priniesť veľký rozdiel. Kladením otvorených otázok, snahou najprv pochopiť, skúšaním rôznych komunikačných metód a budovaním dôvery môžete zlepšiť komunikáciu a zabezpečiť, aby vaše posolstvo bolo vypočuté.

Dúfam, že vám tieto tipy pomôžu. Niekedy môže trocha úsilia pri pochopení a nadviazaní kontaktu s druhými výrazne zlepšiť komunikáciu. A kto vie, možno pomôže aj spoločný dobrý rozhovor pri šálke kávy (alebo dokonca pohári vína)!

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Komunikácia Trpezlivosť Nepočúvanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy