7 spôsobov, ako stratiť dobrých zamestnancov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Šťastný zamestnanec rovná sa šťastný zamestnávateľ. Toto je jednoduchá rovnica, ktorú však mnohí šéfovia doteraz nepochopili. Aj preto je množstvo ľudí vo svojej aktuálnej práci nespokojných a obzerajú sa po novom džobe. Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré dobrí zamestnanci opúšťajú svoje miesta?

 

 

 

 

  1. Dávate im príliš veľa práce
    Samozrejme, každá firma chce, aby jej zamestnanci pracoval na 110%. Problémom však je, že takto ťažko pracujúci ľudia môžu časom vyhorieť. Starajte sa o to, aby si zamestnanci robili prestávky, mohli si prispôsobiť pracovnú dobu a pracovali efektívne – nehľaďte teda na to, koľko hodín „sedia“ v práci, ale na to, akú prácu odviedli.
  2. Neoceníte ich prácu
    Ako nadriadený máte povinnosť sledovať prácu vašich zamestnancov. Väčšinou sa však šéfovia venujú iba kritizovaniu, pochvalu a odmenu za vykonanú prácu už vidieť menej. Nezabúdajte oceniť vašich zamestnancov, či už je to vo forme bonusu, povýšenia alebo len pochvaly pred jeho kolegami. Firmy, ktoré tak robia, výrazne znižujú fluktuáciu a zlepšujú si aj svoju povesť.
  3. Nepočúvate ich
    Či už sa zamestnanec trápi konkrétnym projektom, nariadením alebo situáciou, vždy by ste si mali nájsť čas vypočuť si ho. Ak to aj neviete zmeniť alebo napraviť, venovanie pozornosti záležitostiam vašich pracovníkov naznačí, že o nich máte naozajstný záujem. Dostanete od zamestnanca feedback? Vypočujte si ho. Môže vás totiž naviesť na nový nápad či myšlienku, ako možno zlepšiť napríklad procesy vo vašej firme.
  4. Prijímate neschopných ľudí
    Firmy v snahe ušetriť náklady občas najímajú ľudí, ktorí pracujú za polovicu mzdy. Najímanie nesprávnych či nekompetentných ľudí môže negatívne vplývať na vašich stálych zamestnancov. O to horšie, ak  povýšite ľudí, ktorí nemajú dostatočné schopnosti a skúsenosti. Tak stratíte dobrých zamestnancov rýchlosťou blesku.
  5. Neplatíte im dostatočne
    Nedostatočné platové ohodnotenie je dôvod na odchod najmä pre tých ľudí, ktorí sú pre firmu veľkým prínosom, no tá si ich snaženie a úspechy dlhodobo nevšíma a odmieta im zvýšiť mzdu. Pamätajte si: ak neviete oceniť kvalitu vy, ocenia ju niekde inde.
  6. Neviete riadiť ľudí
    Vedeli ste, že mnoho ľudí ich práca baví, no aj napriek tomu sa rozhodnú odísť? Dôvodom je ich šéf. Ak je nadriadený človek, ktorý nevie prevziať zodpovednosť a pripisuje si iba zásluhy, ak si nevšíma všetkých zamestnancov rovnako, nevie ich oceniť či pochváliť, na takomto pracovisku sa šikovní ľudia dlho nezdržia – rýchlo sa začnú obzerať po novom džobe.
  7. Neukazujete im svetlo na konci tunela
    Zamestnanci musia vedieť, že na svojej pozícii môžu rásť, môžu sa v rámci firmy rozvíjať a budovať si svoju kariéru. Ak však žijú permanentne v strese a neistote, ak vidia, že kolegovia sa v kancelárii striedajú ako ročné obdobia, nebudú mať dôvod stať sa lojálnym a verným zamestnancom. Budú hľadať firmu, ktorá im poskytne perspektívu.

Prečítajte si tiež: Chcete, aby vás v práci mali radi? Prestaňte robiť tieto veci!


Viac o téme: Zamestnanci Stratiť Ako Zamestnancov Dobrých
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy