Psychológovia odhalili klamárov a podvodníkov: Test ukáže, či patríte medzi nich

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Psychológovia roky verili, že na vysvetlenie ľudského správania stačí päť osobnostných rysov, teda otvorenosť, svedomitosť, extrovertnosť, prívetivosť a neuroticizmus. V súčasnosti však vedci z Univerzity Koblenz-Landau v Nemecku objavili šiestu črtu, ktorá dokáže u človeka predpovedať výskyt nečestnosti.

Rys osobnosti známy ako „faktor čestnosť-pokora“, dokáže určiť vašu tendenciu správať sa voči ostatným fér a ochotu nezneužívať ostatných vo svoj prospech. Séria experimentov poukázala na to, že ľudia, ktorí mali nízke hodnoty faktoru pri testoch, mali väčšie sklony podvádzať pre svoj úžitok.


Prečítajte si tiež: Najväčšie klamstvá zamestnancov: Prichytení, odhalení, vyhodení


V rámci jedného experimentu účastníci začali vyplnením HEXACO testu osobnosti, ktorý popri ostatných črtách monitoruje aj vyššie spomínaný „faktor čestnosť-pokora“. Následne hádzali kockou, pričom museli zaznamenávať výsledky a vždy keď padlo konkrétne číslo dostali finančnú odmenu 5 eur. Výsledky poukázali na to, že ľudia, ktorí získali nízke hodnotenie za „čestnosť-pokoru“ tvrdili, že sa im podarilo hodiť požadované číslo až v 75% prípadov, hoci v skutočnosti ich šance na výhru boli len 17%. Vyplýva z toho, že účastníci s nízkymi hodnotami klamali celkom často. Žiadna z ostatných osobnostných črt nemá také silné prepojenie s lžou ako novoobjavený „faktor čestnosť-pokora“.


Prečítajte si tiež: Bojíte sa, že vás reč tela prezradí? Klamstvá o neverbálnej komunikácii odhalené​


Poznatok, že u ľudí dokážeme predvídať tendenciu klamať a podvádzať pomocou testovania osobnosti, môže mať veľké dôsledky v rámci pracovného trhu. Profesorka Taya Cohen z Carnegie Mellon University poukazuje na možnosť vylúčiť uchádzačov s nízkymi hodnotami tejto vlastnosti a zamedziť tak podvodom na pracovisku.

Viac o téme: Test Osobnosť Pokus Vedec Klamstvo Črta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy