Praktiky pápeža Františka. Zoberte si príklad z jeho práce!

Pápež FrantišekPápež František Zdroj: SITA

Pre niekoho je práca poslaním, pre druhého je povinnosťou. Do prvej kategórie ľudí nepochybne patrí Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, známy viac pod menom pápež František. Hlava katolíckej cirkvi pracuje iným spôsobom, ako ostatní smrteľníci. Napriek tomu, že má okolo seba veľa radcov, vie byť správnym vodcov a lídrom.

Až 88 percent amerických katolíkov si myslí, že pápež František odvádza dobrú prácu. Okrem toho, že má okolo seba vynikajúcich spolupracovníkov, koordinátorské zručnosti a vodcovské schopnosti sú na ňom. Ako to však robí? Ak chcete poznať odpoveď na túto otázku, museli by ste sa opýtať autora ekonomických publikácií Jeffreya A. Kramesa, ktorý porovnával prácu svätého otca s prácou manažéra v spoločnosti. A tu sú výsledky. Prinášame vám vybrané praktiky pápeža Františka.

  1. Nevnucujte sa za každú cenu
    Ekonóm Peter Drucker priniesol myšlienku, že každá organizácia má viac nečinných zákazníkov, ako nakupujúcich a že väčšiu spätnú väzbu získate od ľudí, ktorí nie sú pravidelnými zákazníkmi. Podobný princíp uplatňuje aj pápež František. Oslovuje nielen katolíkov, ale aj nekatolíkov. Vo svojej teórii tvrdí, že Boh nevykúpil iba katolíkov, ale všetkých ľudí. Pri oslovovaní ľudí uplatňuje princíp, že presviedčací manéver nie je vôbec účinný. Nemôžete obracať vieru druhých ľudí, musíte rešpektovať ich vieru. Aj v obchode funguje rovnaký princíp. Nevnucujte produkty alebo služby ľuďom, ktorí o ne nestoja.
     
  2. Riziko predstavuje výzvu
    Nemôžete byť efektívny vodca, pokiaľ vždy hráte na istotu. Byť správnym vodcov znamená, znášať aj riziká, niekedy malé, inokedy väčšie. Aj pápež sa každý deň stretáva s veľmi výzvami a rizikami.
     
  3. Nebojte sa zmien, reagujte na ne pružne
    Ďalšie pravidlo je, nemeňte zaužívané, ale objavujte nové a prispôsobujte sa. Pápež František je neohrozený reformátor. Správni vodcovia sa neboja zmien, vedia, že zmeniť pár vecí nestačí. Neustále sa musia prispôsobovať zmenám na okolí.
     
  4. Buďte trpezliví
    Nechcite okamžite vidieť prejavy zmien v organizácii. Niekedy ich uvidíte po týždni, inokedy po mesiaci a ďalšie môžete uvidieť až po roku.  Na všetko treba čas. Aj výsledok strategického rozhodovania sa ukáže až omnoho neskôr.
     
  5. Zostaňte stále na zemi
    Ak chcete zostať správny líder, aj napriek vášmu povýšeniu, zostávajte stále „na zemi“ s ľuďmi, vďaka ktorým ste „narástli“. Aj pápež František sa nepresťahoval do pápežských apartmánov, ale zostal ubytovaný v apartmánoch pre hostí vo Vatikáne. Zostal žiť v spoločenstve s ďalšími. Preto sa nepovyšujte nad ostatných ľudí. Delegovanie úloh je nevyhnutnou súčasťou vedenia, ale nedávajte ruky preč od kontaktu so zamestnancami a zákazníkmi na nižšej úrovni.
     
  6. Obklopujte sa rozumnými ľuďmi
    Obklopujte sa mienkotvornými ľuďmi. Nemajte jedného hlavného poradcu v podnikaní, ale vypočujte si názor aj ostatných ľudí. Pápež František sa taktiež obklopil svojimi poradcami, aby neuprednostnil iba jedného, vytvoril si Vatikánsku osmičku (V8). Je to skupina poradcov z každého kontinentu – Ameriky, Afriky, Ázie, Austrálie, Európy a jedného úradníka z Vatikánu. Sú to úradníci, ktorí mu pomáhajú pri rozhodovaní.
     
  7. Cieľ organizácie by mal byť nadradený
    Ak v dlhodobom horizonte postavíte ciele vašej organizácie nad svoje vlastné, vybudujete si silnejšiu organizáciu, z ktorej budete nakoniec profitovať ako jej vodca. Príkladom je aj život pápeža Františka. Hlavou katolíckej cirkvi sa mohol stať už v roku 2005, kedy stál ako hlavný súper proti pápežovi Benediktovi XVI. František nabádal svojich súperov, aby volili Ratzingera, aby sa proces voľby pápeža nenaťahoval a cirkev mala svojho pápeža. Nakoniec sa však František stal hlavou cirkvi až v roku 2013, po Benediktovej abdikácii.
     
  8. Buďte ľuďom príkladom
    Najlepším príkladom, ako inšpirovať ostatných ľudí, je byť im príkladom vďaka svojmu konaniu a práci. Keď pápež František bol iba arcibiskupom v Buenos Aires, chodil na návštevy, aj na tie najnebezpečnejšie miesta. Na týchto miestach boli dokonca viacerí kňazi unesení, mučení a zavraždení. Napriek tomu sa Bergoglio často objavil bez ohlásenia a diskutoval s miestnymi farníkmi, aby podporil miestnych kňazov.

Pápež František Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Viac o téme: Líder Vodca Praktiky Zručnosti Pápež františek
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy