5 najväčších biznis rozhodnutí všetkých čias

Inovácie, zvýšenie miezd alebo poskytnutie pracovnej prestávky pre zamestnancov, to sú rozhodnutia vďaka ktorým sa firmy stali úspešné.Inovácie, zvýšenie miezd alebo poskytnutie pracovnej prestávky pre zamestnancov, to sú rozhodnutia vďaka ktorým sa firmy stali úspešné. Zdroj: photl.com

Obchodní lídri urobia počas roka tisíce rozhodnutí, ale niekedy môže mať jediné rozhodnutie ďalekosiahle dôsledky, ako sa na prvý pohľad zdá.

V knihe „Najväčšie obchodné rozhodnutia všetkých čias“ (pozn. red.: Greatest Business Decisions of all time) od Verneho Harnisha, skúmali rozhodnutia, ktoré firmám priniesli najväčší úspech.  My vám prinášame 5 najväčších rozhodnutí.

 

  1. Ford
    Henry Ford bol americký vynálezca, priemyselník a priekopník automobilového priemyslu. Ford sa rozhodol zdvojnásobiť mzdy pre svojich robotníkov, aby prilákal do firmy talentovaných pracovníkov, ktorých potreboval na budovanie nových produktov.
  2. Apple
    Predstavenstvo rozhodlo v roku 1996 znovu prijať do spoločnosti Steva Jobsa, ktorý bol zo spoločnosti vyhodený v roku 1985. Steve Jobs po odchode z Apple si založil počítačovú firmu NeXT. Tú však spoločnosť Apple Inc. odkúpila a Jobs sa vrátil do jeho vedenia. Toto rozhodnutie viedlo k veľkej inovácii výrobkov a k vytvoreniu jednej z najcennejších spoločností na svete.
  3. Walmart
    Spoločnosť Walmart je menej známa v Európe, zato viditeľná firma v Amerike. Ide o maloobchodnú spoločnosť, ktorá prevádzkuje reťazec diskontných obchodných domov. Jej heslom je „ušetrite peniaze, žite lepšie“. Sam Walton sa rozhodol usporiadať v sobotu ráno stretnutie zamestnancov, ktorého hlavným cieľom bolo ich kultúrne vyžitie a vedľajším účelom získať informácie od zamestnancov a uskutočniť, vďaka ktorým sa podarilo vytvoriť jednu z najväčších firiem.
  4. Samsung
    Zo spoločnosti Samsung sa stala úspešná firma, ktorá má vybudovaná svetoznámu globálnu značku. Môže za to aj rozhodnutie zaradovať medzi pracovné pomery tzv. sabatikal (pozn. red.: dlhšia prestávka v práci, napr. 1 rok) a vysielanie zamestnancov po celom svete.
  5. General Electric
    Jack Welch sa rozhodol financovať prvé tréningové centrum, ktoré vychovalo stovky veľkých vodcov. Dnes má titul bývalý generálny riaditeľ General Electric, ktorý publikoval niekoľko motivačných kníh.
Viac o téme: Obchod Biznis Úspech Rozhodnutia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy