Strach bráni ženám dosiahnuť vrchol

Strach bráni ženám dosahovať v spoločnostiach vyššie pozície.Strach bráni ženám dosahovať v spoločnostiach vyššie pozície. Zdroj: photl.com

Iba desať percent žien je v spoločnostiach vo vyšších pozíciách. Problémom žien je, že neberú výzvy, ktoré sa im ponúkajú. Ženy sa zvyknú podceňovať a byť na seba kritickejšie ako muži.

Ako motivovať ženy? Ako môže žena presadiť svoj názor v mužskom kolektíve? Ako má viesť produktívne rokovania? Na všetky tieto otázky sme dostali odpoveď na minulotýždňovej konferencii Európsky deň podnikateliek a manažérok, ktorú organizovalo TOP centrum podnikateliek.

Podiel mužov a žien v slovenských a zahraničných firmách sa vyznačuje veľkou rodovou nerovnováhou. Iba 10 % žien je v slovenských firmách na vyšších pozíciách a 4 % zastáva pozície v top manažmente. V Európskej únii je iba 13,7 % miest vo vedení spoločností obsadených ženami.  

 „Úlohou žien na top pozíciách je  nájsť rovnováhu medzi prácou a súkromím. Avšak tento problém by mala riešiť vláda,“ povedala Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa a členka predstavenstva VÚB Banka, Slovensko.

Muži sú lepší manažéri už neplatí
Ešte stále v spoločnosti pretrvávajú sociálne stereotypy o tom, že muži sú lepší manažéri ako ženy. Táto predstava sa však nepreukázala a stále je dôležitejší typ osobnosti a ako sa dokáže takýto človek vyrovnávať s problémami, či už je to žena alebo muž.  Faktom však zostáva, že muži sú viac asertívnejší a konajú viac sebavedome v porovnaní so ženami.

„Problémom žien je, že neberú výzvy, ktoré sa im ponúkajú. Boja sa ašpirovať na vyššie pozície,“ vysvetľuje Elena Kohútiková.

Keď muža povýšia, povie si: Konečne som to dosiahol. Žena sa zamyslí a položí si otázky: Zvládnem to? Budem dobrou matkou? Ženy sa zvyknú podceňovať a pozerajú sa na seba kritickejšie ako muži. Preto si viaceré ženy pri možnom povýšení povedia, že nemajú záujem dostať sa na vysoké manažérske pozície. Nechcú kvôli vyššej pracovnej pozícií obetovať ich normálny život.

„Veľa žien nechce mať nalinajkovaný pracovný život, avšak veľmi dôležitá je pre nich atmosféra v spoločnosti a to, aké pracovné podmienky im vytvorí zamestnávateľ, “ hovorí Kohútiková z VÚB Banky.

Motivácia žien dosiahnuť vrchol
Ženy sú motivované viacerými spôsobmi, aby využili príležitosť kariérneho rastu.

  1. Žena musí brať prácu za svoju.
  2. Žena musí odbúrať tradície v partnerskom vzťahu ako aj v pracovnom (muži sa musia naučiť akceptovať, že im šéfuje žena).
  3. Žena nemôže brať materskú ako stratený čas.

Motivácia môže byť buď vertikálna alebo horizontálna. V obidvoch prípadoch je potrebné stanoviť si cieľ. Ženy na vedúcich pozíciách by mali dať možnosť rásť aj druhým ľuďom. Mali by si vytvárať ďalšiu generáciu.

Veľká časť práce pripadá na manažéra. Ten by mal zabezpečiť pre ženy vhodné podmienky, ako napríklad udržať pracovné miesto žene počas materskej alebo rodičovskej dovolenky. Mal by jej pomôcť adaptovať sa po príchode z tejto „dovolenky“. Podľa Zákonníka práce môže zamestnávateľ poskytnúť žene možnosť pracovať aj na kratší pracovný čas. Avšak oveľa ťažšie je to na vyšších manažérskych pozíciách.

Silné a slabé stránky žien
Medzi silné stránky žien patrí diplomacia. Medzi tie slabšie, ktoré ich zároveň znevýhodňujú na vyšších pracovných pozíciách je fakt, že nevedia oddeliť súkromie od práce.

„Muži sú viac orientovaný na biznis. Idú za svojim až do konca. Vo svojom odbore chcú byť perfektní, vedia svoju cenu a nie sú multitaskingoví,“ hovorí Elena Kohútiková.

Tlak rodiny je rovný tlaku na manažérskej pozícií, tak prečo sa ženy obávajú vyšších pozícií? Položila otázku Elena Kohútiková na konferencii TOP centra podnikateliek.

„Môj prvý manažérky vzor bol muž ale mojou najväčšou prednosťou bolo a aj naďalej zostáva fakt,  že som zostala ženou z hľadiska svojich privilégií,“ priznáva Kohútiková.

Pravdou je, že ženy sú slabšie v improvizácií. Na stretnutie alebo prednášku sa musia pripraviť. Ženy sa všeobecne viac boja vyjadriť svoj názor. Sú však dobré v hľadaní cesty pri riešení problémov. Využívajú šiesty zmysel, ktorý je spojený s diplomaciou.

„Našou silnou zbraňou je úsmev. Nikoho však zbytočne nezaťažujme s našimi problémami a len tak si prinesieme dobrú atmosféru,“ objasňuje Elena Kohútiková. Ako ďalej vysvetľuje, diskusiu netreba brať osobne a hlavne sa zbytočne neurážať.

Delegovanie povinností je riešením
Neúspechy a pády sú súčasťou manažérskeho života. Manažér sa preto musí naučiť delegovať povinnosti a zmanažovať si pracovný čas. Priniesť do firmy time manažment a systém. Výskum ukázal, že ženy vedia lepšie narábať s časom, napriek tomu, že 50 percent času strávi vedúci pracovník na poradách. Tie ich zároveň oberajú o čas, ktorý by mohli stráviť zarábaním peňazí pre firmu.

Tipy, ako efektívne zorganizovať a riadiť poradu:

  1. Zorganizujte poradu iba s ľuďmi, ktorých sa reálne týka daný projekt alebo práca.
  2. Podkladové materiály pošlite včas.
  3. Jasne obmedzte časový horizont porady.
  4. Poradu začnite načas a končite načas (za minútu meškania je pokuta).
  5. Mobily a tablety nepatria na pracovný stôl počas porady.
  6. Koučujte svojho poradcu. Nechajte viesť porady druhých ľudí.
  7. Spravte zápis z porady do 24 hodín.
  8. Porady nerušte.

Ľudia v práci musia vedieť, čo robia druhí ľudia vo firme, preto sú potrebné aj komunikačné kanály a nástroje v spoločnosti. Skombinovanie mužského a ženského princípu vedie k pozitívnym výsledkom. Na to, aby všetko správne fungovalo je potrebné chcenie.

Viac o téme: Konferencia Centrum Žena Top Manažérka Vedúca Strach Podnikateliek
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: TOP Centrum Podnikateliek

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy