Firmy sa pustili do boja, aby zlepšili vodcovské schopnosti

Až 55 % respondentov štúdie uvádza, že medzi troma najväčšími prekážkami rastu firiem je priestor práve zlepšovanie líderskej spôsobilosti.Až 55 % respondentov štúdie uvádza, že medzi troma najväčšími prekážkami rastu firiem je priestor práve zlepšovanie líderskej spôsobilosti. Zdroj: photl.com

Vzdelávania a osobný rozvoj sú na prvých miestach vo firmách. Tie v minulom roku investovali do tejto oblasti najviac za posledných osem rokov.

Napriek spomaleniu ekonomík sa v minulom roku vo firmách zvýšili výdavky na vzdelávanie a osobný rozvoj o 12 %, čo je najväčší nárast za posledných osem rokov. Tento rok však budú podniky celosvetovo čeliť rastúcemu nedostatku talentov a kvalitného vedenia. Vyplýva to z výsledkov aktuálnej štúdie medzinárodnej poradenskej spoločnosti Deloitte.

"Po nekonečných optimalizáciách a krátení rozpočtov na vzdelávanie firmy pochopili, že neustály tlak na znižovanie nákladov a manažment im neumožňuje rozvíjať sa a výsledný efekt je často kontraproduktívny," upozornila manažérka na oddelení poradenských služieb v oblasti ľudského kapitálu Deloitte Slovensko Andrea Baxová.

V rámci zvyšovania kvality manažmentu sa firmy budú musieť zameriavať na rozvíjanie a podporu generácie praktických a angažovaných lídrov so schopnosťou riadiť veľmi rozmanité tímy ľudí. Až 55 % respondentov štúdie uvádza, že medzi troma najväčšími prekážkami rastu firiem je priestor práve na zlepšovanie líderskej spôsobilosti. Potreba zručností sa prejavuje najmä v oblasti riadenia výkonnosti, analýzy a segmentácie zamestnancov.

Organizácie, ktoré budujú stratégie nepretržitého rozvoja a špeciálne kariérne plány, zlepšujú nielen zručnosti a výkonnosť zamestnancov, ale aj mieru ich angažovanosti. Takéto firmy dosahujú dvojnásobne vyššie výnosy na zamestnanca.

"S oblasťou riadenia výkonnosti úzko súvisí rýchlo rastúca potreba vytvárania kultúry spoločenského uznania, ktorá znižuje nútenú fluktuáciu o viac ako tretinu. Firmy musia byť kreatívne a umožniť zamestnancom získať uznanie aj zábavnou a živou formou, napríklad od svojich kolegov," tvrdí Baxová.

Veľké aj malé firmy na Slovensku budú podľa nej pravdepodobne sledovať globálne trendy a do centra ich záujmu sa dostanú viac ako inokedy ľudské zdroje.

"Očakáva sa, že sa budú zaoberať najmä kompetenciami manažmentu, udržiavaním a vyhľadávaním talentov, dôkladnejším hodnotením ľudí a ich skutočnou motiváciou," dodala Baxová.
 

Viac o téme: Domáce Vzdelávanie Vzdelanie Výdavky Firmy Rozvoj
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy