Tretina mladých je nespokojná s IT vzdelávaním na školách

Tretina mladých ľudí na Slovensku je nespokojná s IT vzdelávaním na školách.Tretina mladých ľudí na Slovensku je nespokojná s IT vzdelávaním na školách. Zdroj: photl.com

Práca s počítačom patrí medzi základné požiadavky, ktoré vyžaduje zamestnávateľ od uchádzačov o zamestnanie. Viac ako tretina respondentov však tvrdí, že škola nedostatočne pripravuje na využívanie informačno komunikačných technológií.

Podľa prieskumu sa až 40 % mladých ľudí už osobne stretlo s požiadavkou na počítačové zručnosti, napr. pri hľadaní zamestnania, pri nástupe do nového zamestnania, prípadne pri rozbiehaní podnikania alebo živnosti.

Požiadavky na zvládnutie práce s informačno-komunikačnými technológiami najčastejšie pociťujú mladí duševne pracujúci (až 74 % z nich). Potrebu mať digitálne zručnosti už reálne pocítilo aj 65 % mladých nezamestnaných. Spomedzi podnikateľov, živnostníkov a manuálne pracujúcich má obdobnú skúsenosť každý druhý opýtaný. Ukázal to prieskum Digitálna gramotnosť optikou mladej generácie, ktorý uskutočnili Inštitút pre verejné otázky a spoločnosť Microsoft Slovensko.

Podľa výsledkov až dve tretiny opýtaných povedali, že škola ich naučila iba základy a zvyšok sa museli doučiť iným spôsobom. Ďalšia pätina tvrdí, že škola ich naučila iba veľmi málo, čo by v bežnom – praktickom živote využili. Viac ako tretina respondentov (35 %) uviedla, že škola nedostatočne pripravuje na využívanie IKT v zamestnaní, pri jeho hľadaní či podnikaní. Výrazný deficit informatického vzdelania pre oblasť práce a zamestnania pociťujú najmä manuálne pracujúci a nezamestnaní.

Viac o téme: Technológie Domáce Škola Vzdelávanie Študenti Štúdium IT IKT Komunikačné Informačno
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy