Kreslite a vizualizujte! Je to nový trend v komunikácii

V internej komunikácii platí platí: jeden obrázok lepší ako tisíc slov.V internej komunikácii platí platí: jeden obrázok lepší ako tisíc slov. Zdroj: photl.com

Napadlo vás niekedy prečo je infografika v poslednom období novým trendom v komunikácii? Prinášame niekoľko dôvodov, prečo sa riadiacim pracovníkom oplatí vizualizovať v internej komunikácii.

6 dôvodov prečo využívať infografiku aj v internej komunikácii:

1. Znižovanie informačného zahltenia
Z výskumnej praxe AICO vyplýva, že jedným z najčastejších problémov internej komunikácie je informačné zahltenie zamestnancov. Každodenne prijímajú a spracúvajú množstvo informácií. Okrem kvalitného spracovania posolstva a výberu optimálneho komunikačného kanálu zohráva  významnú rolu aj forma. A práve presvedčivá vizualizácia dát je ten správny krok ako odlíšiť vaše posolstvo od ostatných. V neposlednom rade prináša zamestnancom aj úsporu času, ktorú môžu venovať svojej práci.

2. Vyššia zrozumiteľnosť
Pochopenie komunikačného posolstva je alfou a omegou internej komunikácie. Naša schopnosť interpretovať vizuálne informácie je oveľa ľahšia a rýchlejšia ako u napísaných slov. Prostredníctvom infografiky sa tak dáta a informácie stávajú pre zamestnancov zrozumiteľnejšie. Naozaj platí – jeden obrázok lepší ako tisíc slov.

3. Lepšia zapamätateľnosť
Tým že sú zamestnanci neustále “bombardovaní” novými informáciami, ich zapamätateľnosť sa znižuje. Podľa štatistík dokážeme vizualizáciou zvýšiť zapamätaťeľnosť čítaného textu až o 30%.

4. Názornejšie a teda aj presvedčivejšie
Infografika dokáže byť presvedčivejšia ako písaný text, pretože dokáže prezentovať fakty nielen názornejšie a v správnom poradí, ale aj vizuálne prepájať vzťahy. Napokon, aj manažérske schémy načmárané na flipchart tiež patria medzi infografiky. Aj preto sa oplatí podporovať tréning manažérov v kreslení schém – vo vizuálnej komunikácii.

5. Efektívne voči komunikačným stereotypom
Jeden z atribútov ako zaujať pozornosť zamestnanca je pútavosť. Zamestnanci sú často pod prívalom veľkého objemu správ bez štipky kreativity. Aj to má vplyv na zníženie pravdepodobnosti, že si komunikačné posolstvo prečítajú až do konca. Práve infografika je riešením ako prilákať “oko” čitateľa a zároveň odovzdať dôležité údaje a informácie. Vizuálna pútavosť je významným spojencom v boji proti vnútrofiremným komunikačným stereotypom či nude.

6. Úspešne v online aj offline
Výhodou infografiky je, že sa môže úspešne použiť v online aj offline komunikácii. V offline komunikácii sú typickými vnútrofiremnými nosičmi nástenky, ale neváhajte infografiky použiť hoci aj ako malé letáčiky vložené do výplatných obálok. V online prostredí sú navyše aj možnosti lajkovania a ďalšieho zdieľania.

Infografika IK - AICO. Galéria fotiek (2) Zdroj: AICO

 

Viac o téme: Infografika Prieskum Komunikácia Interná AICO IK
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: AICO, Infografika: AICO

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy