Kariérny koučing

Pokiaľ plánujete zmenu vo svojom zamestnaní, pociťujete stagnáciu alebo naopak Vám hrozí prepustenie kvôli kríze a potrebujete byť informovaný ako vyzerá trh práce a aké sú Vaše možnosti, je čas vyhľadať kariérneho kouča. Ešte ste o ňom nepočuli? K téme sa vyjadruje Ing. Ivana Kováčiková, kariérny kouč z personálnej agentúry EXACT RECRUITMENT.

Kariérne poradenstvo zaznamenalo v posledných rokoch obrovský boom najmä v zahraničí. Hospodárska kríza zmenila podmienky aj na slovenskom trhu práce a kariérny koučing sa stáva čoraz obľúbenejším aj v našich zemepisných šírkach. Uchádzači o prácu využívajú služby kariérneho poradcu, pokiaľ potrebujú urobiť zásadný krok v oblasti kariéry.

Donedávna bolo úlohou oddelení ľudských zdrojov „starať“ sa o kariéru zamestnancov a riadiť jej rozvoj. Dnes máte Vašu kariéru vo vlastných rukách a jej proaktívne riadenie je len na Vás. Kouč sa tak stáva fenoménom, ktorý Vás dokáže prakticky navigovať, ako sa v kariére posunúť vyššie alebo do úplne novej oblasti.

Klienti vyhľadávajúci pomoc kariérneho kouča sú individuálny, ako aj korporátny. Hľadajú poradenstvo v oblasti kariérneho rozvoja, zmeny kariérnej cesty, pri hľadaní zamestnania, riešení veľkej výzvy v zamestnaní, vyhľadávaní zamestnancov a snahy udržať si ich, či prepúšťaní.

Kedy je vhodné využiť služby kariérneho kouča?

Kariérny kouč sa stretáva s rôznymi životnými príbehmi, každý klient je individuálny a spoločne s koučom hľadá jeho vlastnú cestu k úspechu.

Nie je jednoduché určiť, aké sú Vaše pozitívne a negatívne stránky, z ktorých znalostí a úspechov môžete ťažiť a z ktorých neúspechov sa musíte poučiť. Zo skúseností môžeme povedať, že ľudia sa zvyknú výrazne podceňovať a neuvedomujú si svoje znalosti, schopnosti a osobitné zručnosti. Kariérny kouč Vám ich pomôže identifikovať a rozhodnúť ako ich úspešne „predať“ zamestnávateľom, prípadne obchodným partnerom.

Kariérne poradenstvo Vám kouč pripraví na mieru podľa Vašich potrieb. Ak hľadáte nové zamestnanie, môže byť napríklad prioritne zameraný na konzultáciu životopisu a motivačného listu, nácvik pracovného pohovoru, pri ktorom identifikuje Vaše slabé miesta a definovanie možností na pracovnom trhu.

Ako manažér tiež môžete byť v zložitej situácii. Posledné roky ste strávili na vysokých riadiacich pozíciách, pôsobíte v špecifickej oblasti a nikdy ste neboli nútený „ponúkať sa“ na pohovoroch, pretože zamestnávatelia o Vás sami prejavovali záujem. Momentálne ste však prišli o prácu alebo chcete zmeniť zamestnávateľa v dôsledku profesionálnej stagnácie, odísť do úplne inej pracovnej oblasti, prípadne rozmýšľate, že začnete podnikať. V tejto situácii Vám kariérny kouč pomôže identifikovať Vaše kariérne ciele, kľúčové schopnosti a jednotlivé možnosti uplatnenia, podporí Vás počas procesu hľadania novej pracovnej výzvy a bude participovať na tvorbe akčného plánu – jednotlivých krokov, ktoré je nevyhnutné na dosiahnutie cieľa vykonať.

Mnohí klienti vedia, že chcú zmeniť svoju kariérnu cestu, ale nevedia ako. Hľadajú podporu k prvému kroku a rozsiahle informácie o trhu práce, ktoré im kariérny kouč ponúka. Dobrého kouča nájdete na základe referencií. Informujte sa u Vašich známych, prípadne hľadajte informácie na internete. Profesionálny kariérny kouč Vám poskytne informačné stretnutie zdarma

Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; Autor: Ing. Ivana Kováčiková, kariérny kouč z personálnej agentúry EXACT RECRUITMENT spol. s.r.o.
 
Staršie správy
Staršie správy