Prognóza na rok 2015: Zamestnávatelia očakávajú viac nábory než prepúšťanie

Zamestnávatelia očakávajú viac nábory než prepúšťanieZamestnávatelia očakávajú viac nábory než prepúšťanie Zdroj: thinkstock.com

Najoptimistickejšie plány v oblasti najímania nových zamestnancov hlási západné a východné Slovensko. Väčšie pracovné príležitosti sa očakávajú vo veľkoobchode a maloobchode, ako aj v oblasti dopravy, skladovania a logistiky.

Slovenskí zamestnávatelia hlásia na 1. štvrťrok 2015 skromné náborové plány. Nárast počtu pracovných síl očakáva 9 % zamestnávateľov, 6 % predpovedá ich zníženie a 82 % nepredpokladá žiadne zmeny. Čistý index trhu práce teda dosiahol hodnotu +3 %. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila spoločnosť Manpower Slovensko.

"Slovenský trh je skôr optimistický, zamestnávatelia očakávajú skôr nábory než prepúšťanie zamestnancov. Je to optimistický trend, ktorý ale vidíme v tomto roku priebežne v jednotlivých výsledkoch. Je tu dôvera v nárast slovenskej ekonomiky a v to, že sa situácia stabilizuje," uviedla na tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zamestnávatelia v piatich z 10 odvetví očakávajú v 1. štvrťroku budúceho roka pozitívne náborové prostredie. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom náborové plány oslabli v piatich odvetviach, no v medziročnom porovnaní sa zlepšili v ôsmich. Najsilnejšie plány má veľkoobchod a maloobchod (+11 %), pracovné príležitosti očakáva aj doprava, skladovanie a logistika (+5 %). Najslabší index -10 % hlásia zamestnávatelia v ťažbe nerastných surovín.

Pozitívne náborové prostredie na nasledujúci kvartál predpovedajú zamestnávatelia v troch zo štyroch regiónov. Najoptimistickejšie plány má západné Slovensko (+3 %). Zamestnávatelia v Bratislave a na východnom Slovensku očakávajú index v hodnote +2 % a stagnujúce náborové plány hlási stredné Slovensko (0 %).

Celosvetový prieskum Manpower Index trhu práce sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroka. Prieskum je založený na kladení rovnakej otázky viac než 65.000 zamestnávateľom z verejného i súkromného sektora v 42 krajinách sveta.
 

Viac o téme: Domáce Zamestnávatelia Nábor Štatistika Prognóza Nábory Manpower Výberový proces
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy