Čo robiť, ak váš šéf dostane infarkt?

Plánovanie nástupníctva – hrozba alebo nutnosť?Plánovanie nástupníctva – hrozba alebo nutnosť? Zdroj: photl.com

Máte vyriešenú otázku nástupníctva vo vašej firme, ak sa vášmu šéfovi niečo stane? Kto za neho prevezme rolu a bude plniť jeho úlohy? Svoj pracovný príbeh porozpráva Silvia Slušná, ktorá prišla s návrhom HR stratégie.

Plánovanie nástupníctva je veľmi citlivá téma, ktorá rozdeľuje tak manažmenty v mnohých firmách, ako aj komunitu odborníkov z radov HR.

Ak váš CEO náhle dostane infarkt, viete, kto prevezme riadenie? Čo keď sú vaši vrcholoví manažéri odlákaní do inej firmy? Máte ďalšiu generáciu vodcov pripravených plniť ich úlohy? Ak nie, môžete skončiť bez top manažmentu alebo ešte horšie. Nedostatočne kvalifikovaní ľudia sa dostanú do vedúcich pozícií, pretože nie je nikto vhodnejší na prevzatie danej role.

Keď som v lete roku 2011 nastúpila do spoločnosti .A.S.A., využila som prvé dva mesiace na zoznámenie sa s existujúcim stavom v oblasti HR. Na tomto základe som postavila svoj návrh HR stratégie a čoskoro som ho prezentovala vedeniu.

Mojim základným cieľom v HR je vytvoriť pracovné prostredie, ktoré je zaujímavé pre potenciálnych nových zamestnancov a napomáha pri manažovaní, motivácii a rozvoji profesionálov. Pre dosiahnutie tohto cieľa sme museli:

  • rozvíjať a optimalizovať manažérske procesy a politiku zameranú na kľúčových zamestnancov
  • dosahovať vrcholovú úroveň funkcionality a efektivity v oblasti HR
  • podporovať pracovné prostredie, ktoré je vysoko participatívne, atraktívne a konkurenčné

Mne sa podarilo otvoriť tie správne dvere a po úvodnom zdržaní, sa projekt rozbehol. Otvorenosť a ústretovosť na oboch stranách  v komunikácii dokázali prekonať počiatočné pochybnosti a výsledkom bolo prvé stretnutie a spoločné zostavenie Plánu nástupcov.

To, čo sme brali iba ako teoretickú možnosť, sa čoskoro ukázala ako realita. Jeden z členov vrcholového vedenia v lete podal výpoveď. Prvotný šok bol však vystriedaný čiastočným pocitom úľavy – síce to určite bude veľká zmena pre organizáciu – ale my máme plán a máme identifikovaných ľudí pre túto pozíciu. Aj naša materská spoločnosť bola zaskočená našou pripravenosťou - oni o implementovaní takéhoto procesu uvažujú a pracujú na ňom, ale zatiaľ iba teoreticky.

Tak, ako mnohé štúdie dokazujú,  je dôležité, aby ľudia mali čas sa s firmou zrásť a stať jej súčasťou. Tým sa vytvára lojalita a znalosť prostredia. Na druhej strane je nutné si uvedomiť, že nie je možné a ani vhodné vytvoriť systém, kde existuje iba nástupníctvo zvnútra. Nové myšlienky, skúsenosti a iné pohľady na vec sú tiež hodnotou, ktorú nesmieme opomínať.

„Plánovanie nástupníctva – hrozba alebo cieľ?“  bude jednou z tém workshopu Talent manažment a plánovanie nástupníctva od HR Development Academy, ktorý sa uskutoční 12.12.2013 v Bratislave. Lístky si môžete kúpiť na portáli Predpredaj.sk.

O autorovi článku

Silvia Slušná Galéria fotiek (3) Zdroj: red.

Silvia Slušná absolvovala SPU v Nitre, odbor Automatizované systémy riadenia. V rokoch 2004 až 2005 absolvovala štúdium HRM na Dorset College v Dubline.

Svoju kariéru začala  ako predajca, postupne prešla niekoľkými pozíciami v spoločnostiach zaoberajúcich sa dovozom. Neskôr nastúpila do spoločnosti Readre’s Digest Výber, kde pracovala na pozícii Branch Manažéra pre Slovensko a časom postúpila na pozíciu Senior Product Manager pre katalógový biznis.

Po  úspešnom ukončení štúdia Human Resource Management v Írsku pracovala v personálnej agentúre, kde sa postupne prepracovala na pozíciu HR Lead pre CE v spoločnosti Monsanto v Maďarsku. V roku 2008 sa vrátila na Slovensko a prijala ponuku práce v spoločnosti First Data, kde bola zodpovedná za región CEE.

Od augusta 2011 pracuje na pozícii Head of Group HR v spoločnosti .A.S.A., kde zodpovedá za oblasť HR v celej skupine na strategickej úrovni v 8 krajinách. Na Slovensku je týmto priamo zodpovedná za oblasť HR vo všetkých spoločnostiach skupiny.

 

Viac o téme: Development Talent Kurz Workshop Academy HR HRDA Slusna Manazment Nástupníctvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Silvia Slušná

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy