Máme nedostatok talentov a lídrov, sťažujú sa firmy

Firmy budú viac investovať do vzdelávania a do výberu vhodných zamestnancov.Firmy budú viac investovať do vzdelávania a do výberu vhodných zamestnancov. Zdroj: phot.com

Firmy už pochopili, že nemôžu neustále znižovať náklady na vzdelávanie zamestnancov. To doteraz viedlo k nízkej produktivite. V najbližších mesiacoch sa preto očakávajú viaceré investície do vzdelania a školení. Dôležitým odvetvím sa stane aj oddelenie ľudských zdrojov.

Prognóza zo štúdie spoločnosti Deloitte hovorí o tom, že podniky po celom svete budú v roku 2013 čeliť rastúcemu nedostatku talentov a kvalitného vedenia. V tejto súvislosti sa preto očakáva nárast potreby prijímania opatrení a školení o riadení výkonnosti, rozvíjania kultúry, zavádzania nepretržitého vzdelávania a vypracovania moderných stratégií kariérneho rozvoja.

„Prichádza obdobie zmien, na ktoré profesionáli z ľudských zdrojov čakali od roku 2009. Po nekonečných optimalizáciách  a krátení rozpočtov na vzdelávanie pochopili, že neustály tlak na znižovanie nákladov a manažment im neumožňuje rozvíjať sa a výsledný efekt je často kontraproduktívny,“ uviedla Andrea Baxová, manažérka na oddelení poradenských služieb v oblasti ľudského kapitálu spoločnosti Deloitte Slovensko.

Kariérny plán firmy je dôležitý

Dnešný trh s  talentami je veľmi konkurenčný. Ľudia so žiadanými schopnosťami sa hľadajú ťažko. Dostupné široko-využiteľné nástroje uľahčujú mimoriadne úspešným pracovníkom efektívne hľadať nové pozície a zamestnávateľom zasa získavať mimoriadne úspešných pracovníkov.

V rámci zvyšovania kvality manažmentu sa budú firmy musieť zameriavať na rozvíjanie podpory generácie praktických a angažovaných lídrov so schopnosťou riadiť veľmi rozmanité tímy, keďže za posledné dva roky sa tento problém prehĺbil.

Samotné firmy priznávajú, že najvyšším riadiacim štruktúram v organizáciách veľmi záleží na sile líderských schopností manažérov na všetkých stupňoch riadenia. Až 55 % z nich uvádza, že medzi tromi najväčšími prekážkami rastu firiem existuje priestor práve na zlepšovanie líderských schopností.

Dôvera v stredný manažment, ktorý najviac ovplyvňuje výkony zamestnancov, klesla zo 66 % v roku 2010 na 49 % v roku 2012. Podľa mnohých spoločností sa počet talentov – lídrov v strednom manažmente znižuje. Plánovanie rozvoja sa stalo pre talenty jedným z kľúčových krokov. Spoločnosti, ktoré disponujú vynikajúcimi kariérnymi plánmi, dosahujú dvojnásobne vyššie výnosy na zamestnanca v porovnaní s konkurentmi.

Vyššie nároky na manažérov

Nový súbor líderských kompetencií a rozvoj líderstva ako takého je najvyššou prioritou v roku 2013. Je zrejmé, že „kompetencie, na ktorých záleží“, sa v jednotlivých krajinách štatisticky líšia. Manažéri najmä vo väčších korporáciách musia počítať s tým, že sa budú musieť prispôsobovať lokálnym potrebám.

Rastúca potreba zručností sa prejavuje najmä v týchto oblastiach: riadenie výkonnosti, analýza a segmentácia zamestnancov, analýza a meranie úžitku vzdelávania.

Programy na špeciálne zručnosti

Organizácie, ktoré budujú stratégie „nepretržitého rozvoja“ alebo „špeciálne kariérne plány, zlepšujú často viac než len zručnosti a výkonnosť – zvyšuje sa miera angažovanosti a retencia zamestnancov. S oblasťou riadenia výkonnosti úzko súvisí rýchlo rastúca potreba vytvárania kultúry spoločenského uznania, ktorá znižuje nútenú fluktuáciu o viac ako tretinu.

Štúdia dôkladne skúmala oblasť oceňovania a uznania, pričom zistila, že existuje obrovské množstvo scenárov „ocenenia za služby“ a „uznania zamestnanca nadriadeným“, ktoré zjavne neprinášajú veľkú ekonomickú hodnotu. Firmy musia byť kreatívne a umožniť zamestnancom získať uznanie aj zábavnou a živou formou napr. od svojich kolegov.

Priorita číslo 1: Výber vhodných ľudí

Iba 15 % spoločností, ktoré minulý rok skúmala spoločnosť Deloitte uviedli, že u nich prebieha  preškolenie alebo nepretržité vzdelávanie ľudských zdrojov. Organizácie preto musia v roku 2013 investovať čas a peniaze do zručností a vzdelávania tímov ľudských zdrojov. Tímy ľudských zdrojov sú viac ako ktorýkoľvek iný článok organizácie vystavované stále novým vedomostným či technologickým požiadavkám, aby ako prví udržali tempo s vývojom trhu.

V roku 2013 budú „odvážni“ a „podnikateľsky orientovaní“ šéfovia na oddeleniach ľudských zdrojov vyčnievať nad svojich kolegov. Na druhej strane je čoraz dôležitejšia strategická úloha ľudských zdrojov vo firmách.

„Veľké aj malé spoločnosti na Slovensku budú pravdepodobne sledovať globálne trendy a do centra ich záujmu sa dostanú ľudské zdroje viac, ako inokedy. Očakáva sa, že sa budú zaoberať najmä kompetenciami manažmentu, udržiavaním a vyhľadávaním talentov, dôkladnejším hodnotením ľudí a ich skutočnou motiváciou,“ dodáva Andrea Baxová.

Viac o téme: Prieskum Výber Talent Firmy Deloitte Talenty Lídry Zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Deloitte.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy