Získajte talenty do firmy. Ponúkame 3 kroky

Existuje viacero možností ako si udržať talenty vo firme.Existuje viacero možností ako si udržať talenty vo firme. Zdroj: photl.com

V prvom rade je potrebné rozpoznať talent človeka, získať ho do firmy a udržať ho. Prinášame vám rýchly návod ako na to.

Talent človeka sa nemeria iba na základe dĺžky pracovných skúseností, ale taktiež je daný osobnostnými predpokladmi. Závisí od toho, aký druh talentu firma vyhľadáva. Talentovaný človek sa zameriava na tvorbu vízie a stratégie, kde môže uplatňovať organizačný talent, vodcovský, inovačný talent či kreativitu.

Vhodnými profesiami pre talentovaných ľudí sú rôzne manažérske profesie v strednom manažmente, pozície v marketingu, špecializované práce, pozícia vedúceho projektu alebo členov projektu, či vývojárska pozícia.  Každá z týchto pozícií má iné rozloženie organizačného talentu,  vodcovského a inovačného talentu. Organizačným talentom najviac disponuje človek na manažérskej pozícii s podielom vodcovského talentu okolo 30-percent a s 10-percentným inovačným talentom.

1.  Ako spoznať manažérsky talent?
Medzi osobnostné predpoklady takéhoto človeka patrí:

  • rozhodnosť
  • štrukturované myslenie
  • dynamickosť
  • odvaha púšťať sa do ťažkých úloh
  • túžba riadiť a viesť
  • vytrvalosť

Ľudia s talentom väčšinou vyčnievajú nad ostanými. Sú to zamestnanci, ktorí sú v niečom mimoriadne dobrí a majú veľa nápadov.

„Väčšinou majú veľa energie, ktorú uplatňujú aj v ich záľubách a koníčkoch. Často sa však chovajú nekonfortne a odlišne od ostatných ľudí,“ povedal Karel Červený, HR manažér z Talent Innovation.

Talentovaného človeka je možné spoznať veľmi rýchlo. Takýto človek si vie stanovovať ciele a aj ich dosahovať. Väčšinou o svojom talente vie. Ak o ňom nevie, jeho výnimočné vlastnosti objaví jeho okolie. V pracovnej oblasti zistí jeho talent firma zo životopisu a motivačného listu, z testov kreativity Talent Innovation (alebo v assessment centre), na základe referencií, z riešenia úloh a rôznych testov.

Assessment centrum pripravuje testy a modelové situácie, v ktorých sa s 80-percentnou istotou prejaví talent na jednu z týchto zručností:

  • organizačné schopnosti
  • vyjednávacie schopnosti
  • výtvarná tvorivosť
  • konštrukčná a technologickú tvorivosť
  • schopnosť tvorby vízie a stratégie
  • talent na vedenie ľudí

2. Ako si získať vo firme výrazné talenty?
Udržať talenty vo firme je možné viacerými spôsobmi.

„Jednou z možností, ako si udržať talentovaného človeka, je dobrou firemnou kultúrou alebo dodržovaním sľubov,“ povedal Karel Červený.

Ďalší z krokov platí nielen pre talentovaných pracovníkov, ale aj pre  ostatných zamestnancov. Každý človek očakáva čestné a otvorené jednanie, v prípade ak splnenie nejakého sľubu nevyjde.

Pri talente ešte viac však zohráva úlohu aj fakt, aby pracovná pozícia bola ušitá na mieru podľa individuálneho plánu rozvoja, ktorý v sebe zahŕňa pracovné stáže, tréningy a kurzy či kariérny plán, v ktorom sa stanovia ciele rozvoja osobnosti talentovaných ľudí. Motivačným faktorom pre talenty sú aj služné platové podmienky. V neposlednom rade je to častá pochvala a prejav uznania.

„Pochvala je zadarmo, ale šetrí sa ňou najčastejšie,“ hovorí Karel Červený.

Bez pochvaly a uznania veľmi rýchlo klesá záujem a energia talentov. Dôležité je, aby boli vyjadrené v správny čas. Iným spôsobom, ako udržať vo firme talenty je oslavovať ich úspech od elementárneho prejavu ako je poďakovanie, až po cielenú odmenu, či večeru s riaditeľom.

3. Ako si udržať talenty vo firme?
Existuje viacero možností, ktoré platia všeobecne na každého pracovníka. Môže ísť o možnosť pružnej pracovnej doby, poskytovanie stáže v zahraničí, zapájať ľudí do náročných projektov či ponúkať im odborné časopisy a knihy.

V neposlednom rade by mala mať firma dôkladný prehľad o potrebách talentovaných ľudí a ich problémy by mala riešiť hneď v zárodku. Často sa stála, že pracovný život vie otráviť nejaký negatívny zakomplexovaný pracovník. Takýmto veciam by sa malo predchádzať a orientovať sa na rozvoj emočného kvocientu talentov a celej firmy.

„Talentom by mal byť pridelený mentor alebo kouč,“ uzavrel tému Karel Červený. 

Viac o téme: Rast Centrum Talent Talenty Kariérny Assessment
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy