Ako napísať životopis, aj keď nemáte žiadne skúsenosti

Uchádzať sa o prácu bez relevantných skúseností je náročné, ale dá sa to zvládnuť. Proces sa začína skvelým životopisom a v tomto článku sa dozviete, čo do neho patrí. Pozrieme sa na to, ako napísať životopis bez skúseností, na čo sa zamerať a poskytneme vám tipy na tvorbu životopisu.

Mali by ste sa uchádzať o prácu, keď nemáte relevantné skúsenosti?

Existuje veľa oprávnených a úplne prijateľných dôvodov, prečo sa uchádzať o prácu, keď nemáte relevantné skúsenosti.Na začiatok, ak ste absolventom vysokej školy alebo hľadáte prácu na vstupnej úrovni, potom pravdepodobne nemáte žiadne skúsenosti, o ktoré by ste sa mohli podeliť so zamestnávateľmi. Po druhé, ak uvažujete o zmene povolania, potom možno tiež nemáte žiadne relevantné skúsenosti, o ktoré by ste sa mohli podeliť.

V mnohých prípadoch zamestnávatelia radi vypočujú uchádzačov s malými alebo žiadnymi skúsenosťami. Takíto kandidáti môžu priniesť nové pohľady a nové nápady. Často prídu so širokou škálou uplatniteľných zručností, ktoré sa dajú využiť na rôznych pracovných miestach, alebo s dosiahnutým vzdelaním, ktoré sa dá uplatniť v nových odvetviach.

Kandidáti, ktorí prejavujú skvelý prístup, nadšenie a ochotu učiť sa, môžu priniesť na pracovisko mnoho výhod a stačí, ak sa uistíte, že váš životopis vynikne z davu, keď príde čas podať žiadosť.

Tipy na písanie životopisu, keď nemáte relevantné skúsenosti

Starostlivá príprava životopisu je veľmi dôležitá, keď sa uchádzate o prácu bez skúseností. Tu je 10 tipov, ktoré vám v tom pomôžu:

Začnite silným cieľom alebo zhrnutím:

Aby bol váš životopis zaujímavý, začnite pútavým vyhlásením o tom, prečo chcete danú prácu. Aj keď nemáte veľa skúseností, zdôraznite zručnosti, vzdelanie alebo úspechy, vďaka ktorým ste vhodní na danú pozíciu. Túto časť prispôsobte konkrétnemu pracovnému miestu pomocou kľúčových slov z ponuky pracovných miest. Buďte struční, pozitívni a zameraní. Ak sa chcete podeliť o viac informácií, zvážte priloženie sprievodného listu.

Zdôraznite, čo dokážete, nie čo nedokážete:

Ak sa uchádzate o zamestnanie bez relevantných skúseností, zostaňte pozitívni. Zamerajte sa na to, čo môžete organizácii priniesť. Vyhnite sa používaniu fráz ako "V tejto oblasti som ešte nepracoval" alebo "Možno nemám skúsenosti, ktoré potrebujete, ale dokážem...", pretože vyznievajú pasívne a negatívne. Namiesto toho v životopise zdôraznite všetko relevantné a využiteľné a tieto body pozitívne vysvetlite.

Rozhodnite sa, čo chcete zahrnúť:
Pri tvorbe životopisu bez relevantných skúseností si premyslite, čo vynechať. Môžete vynechať údaje, ako sú pracovné skúsenosti alebo kvalifikácia, ktoré nezodpovedajú pracovnej pozícii. 

Skontrolujte si obsah životopisu:

Po napísaní životopisu skontrolujte, či v ňom nie sú chyby. Môžete to urobiť sami na druhý deň alebo požiadať niekoho iného, aby ho skontroloval. Uistite sa, že dáva zmysel, je krátky a zameraný na pracovné miesto. Niekoľkokrát si prejdite návrh a korektúru, aby ste sa uistili, že je jasný a zdôrazňuje správne veci o vás.

Najmite si odborníka na tvorbu životopisov

Ak je ťažké vytvoriť životopis s nedostatkom skúseností, zvážte možnosť najatia profesionálneho zostavovateľa životopisu. Ak je ťažké vytvoriť životopis s nedostatkom skúseností, zvážte možnosť najatia profesionálneho zostavovateľa životopisov. Dokáže vytvoriť moderný životopis, ktorý dodrží pravidlá a zvýši vaše šance na úspech.Profesionálny životopis sa dá použiť pri rôznych žiadostiach o zamestnanie.

Používajte akčné slovesá:

Svoje životopisy zvýraznite používaním akčných slovies ako "viedol", "vykonával", "zvyšoval", "riadil", "uľahčoval" a "analyzoval". Vďaka týmto slovesám budú vaše zručnosti a úspechy pôsobivejšie. Používajte ich na začiatku odrážkových bodov. Upravte ich tak, aby zodpovedali opisu pracovných pozícií, a zachovajte rovnaký čas v celom životopise.

Zdôraznite dosiahnuté úspechy:

Spojte svoje zručnosti a vzdelanie so skutočnými úspechmi, aby ste náborovým pracovníkom ukázali, že ste svoje referencie využili v praxi. Pre maximálny účinok prepojte úspechy s organizáciou alebo odvetvím, do ktorého sa hlásite. V osobnom vyhlásení zdôraznite dôležité úspechy.

Prispôsobte svoj životopis pre každú žiadosť:

Prispôsobte svoj životopis pre každú pracovnú pozíciu, aby ste náborovým pracovníkom ukázali, prečo sa na ňu hodíte. Hovorte o svojej motivácii, vzdelaní a zručnostiach, pričom sa odvolávajte na odvetvie alebo opis pracovného miesta. Uveďte len relevantné zručnosti alebo vzdelanie pre konkrétne pozície. Aj to pomôže vášmu životopisu prejsť automatickými systémami na kontrolu.

Zdôraznite časť o svojich zručnostiach:

Ak vám chýbajú relevantné skúsenosti, zamerajte sa na časť o zručnostiach. Umiestnite ju blízko vrchu, pod svoj cieľ alebo osobné vyhlásenie. Namiesto jednoduchého vymenovania zručností ich vysvetlite pomocou úspechov a zosúlaďte ich s pracovným miestom, o ktoré sa uchádzate. V osobnom vyhlásení zdôraznite dve alebo tri najsilnejšie zručnosti.

Dajte si záležať na správnom formátovaní:

Urobte dobrý prvý dojem profesionálne naformátovaným životopisom. Dodržiavajte základné pravidlá dôsledného formátovania, kontroly pravopisu a uvádzania presných informácií. Prezentujte sa pozitívne a profesionálne, aby ste upútali pozornosť náborových pracovníkov.

Slovo na záver:

Ak nemáte veľa skúseností, dobrý životopis namiesto dlhej pracovnej histórie vyzdvihuje pozitívne vlastnosti, ktoré môžete spoločnosti priniesť. 

Dbajte na to, aby bol váš životopis vypracovaný starostlivo, venujte pozornosť detailom a prispôsobte ho konkrétnemu pracovnému miestu, o ktoré máte záujem. 

Prezentujte svoje silné stránky v pozitívnom svetle, uveďte všetko dôležité a minimalizujte alebo vynechajte nepotrebné detaily. Takýto prístup zabezpečí, že vaša žiadosť bude vyzerať relevantne a dobre sa hodiť na pozíciu, o ktorú sa uchádzate, čím sa zvýšia vaše šance na úspech.

Viac o téme: Úspech Životopis Skúsenosti Peniaze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Careeraddict

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy