Týchto 10 vecí ľudia v starobe ľutujú najviac: Zmeňte ich, aby to nebol aj váš prípad

Ilustračné fotoIlustračné foto

Takmer vždy sa nájde niečo, čo by sme v živote mohli robiť lepšie. Kým sme mladí, neberieme to ale ako prioritu, a tak sa stane, že svojím životom mrháme. Uvedomíme si to až vtedy, keď bude neskoro. Existuje množstvo starších ľudí, ktorí ľutujú, že k svojmu životu nepristupovali inak. Vezmite si z nich príklad, aby sa to nestalo o pár rokov aj vám.

Ak by ste sa opýtali svojich starých rodičov alebo iných seniorov na to, čo v živote najviac ľutujú, určite by ste sa stretli s jednou z týchto 10 odpovedí. 

Málo stráveného času s blízkymi 

So svojimi rodičmi, starými rodičmi, súrodencami, priateľmi či inými rodinnými príslušníkmi často trávime menej času, ako by sme mali. Uvedomíme si to až vtedy, keď o nich prídeme. Nič by pre vás nemalo byť dôležitejšie ako vaši blízki, pretože tí pri vás budú aj v tých najťažších chvíľach. To žiadne úspechy ani peniaze nenahradia. 

Zanedbávanie svojho zdravia

Hovorí sa, že zdravie si za peniaze nekúpime, no aj napriek tomu ho kvôli práci často zanedbávame. Stravujeme sa nezdravo, nehýbeme sa, pijeme alkohol, málo spíme a neberieme ohľad ani na svoje duševné zdravie. To všetko môže mať za následok zhoršený stav už v pomerne mladom veku. Snažte sa to čo najskôr zlepšiť, aby ste si aj na dôchodku mohli užívať vitalitu a dobré zdravie. 

Zostávanie v nesprávnej práci

Mnohí ľudia zostávajú v zamestnaní, ktoré ich nenapĺňa a sú v ňom len kvôli tomu, aby mali z čoho zaplatiť účty. Toto je ale priama vstupenka k vyhoreniu a nespokojnosti. Nebojte sa zariskovať a hľadajte prácu, ktorá bude zároveň vaším poslaním. 

Týchto 10 vecí ľudia Galéria fotiek (4)

Veľa času stráveného v práci 

Váš život by mal byť o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom. Ak budete uprednostňovať prácu pred inými oblasťami svojho života, v budúcnosti to môžete ľutovať. Uvedomíte si totiž, že ste kvôli povinnostiam premárnili množstvo iných príležitostí. Práca nie je všetko. 

Neopúšťanie komfortnej zóny

Ak budete celý život robiť len to, čo poznáte a v čom sa cítite dobre, nebudete sa môcť rozvíjať. Práve mimo svojej komfortnej zóny zažijete to, o čom možno ani nesnívate. Nebojte sa preto riskovať, skúšať a učiť sa nové veci alebo robiť spontánne rozhodnutia. 

Vzťahy s toxickými a nesprávnymi ľuďmi

Mnohí starí ľudia ľutujú aj to, že svoj život prežili po boku tých nesprávnych ľudí. Nebojte sa odísť zo vzťahu aj po rokoch, keď si uvedomíte, že to viac nemá budúcnosť. Taktiež by ste si vo svojom živote nemali držať toxických ľudí, ktorí sa vám snažia len uškodiť a využívajú vás. 

Málo cestovania

Mnohí ľudia túžia po cestovaní a spoznávaní nových krajín, no len hŕstka z nich to skutočne aj robí. Dovolenka v Chorvátsku by nemalo byť to jediné, čo v živote zažijete. Nebojte sa objavovať svet a nové kultúry. Práve takéto zážitky a spomienky patria k tým najvzácnejším, na ktoré budete na staré kolená spomínať. 

Týchto 10 vecí ľudia Galéria fotiek (4)

Zanedbávanie svojich potrieb 

Neuprednostňujte iných na úkor seba a svojich potrieb. Seniori často ľutujú aj to, že nedokázali povedať nie, keď to tak cítili a robili preto veci, ktoré v skutočnosti nechceli. Týmto spôsobom podkopávate svoju sebahodnotu, sebaúctu a aj sebavedomie. Dávajte sa na prvé miesto a necíťte sa kvôli tomu zle a nepríjemne. 

Málo splnených snov

Každý človek má nejaké sny, no nie každý pracuje na ich dosiahnutí. Nesnívajte, ale aj konajte. Nedovoľte, aby ste si v starobe vyčítali, že ste premárnili šance. Čo by bolo, keby? Tak túto otázku si kladú mnohí, no odpoveď na ňu im nikto nedá. 

Snaha o dokonalosť 

Nemusíte mať dokonalý život, dom, partnera či vzhľad. Keď sa budete naháňať za dokonalosťou v snahe zapáčiť sa iným ľuďom, prehliadnete množstvo dôležitých vecí. Robte veci hlavne tak, aby ste boli spokojní vy. Perfekcionizmus je zbytočne stresujúci a môže mať negatívny dopad na vaše duševné zdravie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Ako mať dobrý život Čo najviac ľutujeme
  • Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
  • Zdroj: Foto: Getty, Thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy