Trápite sa s motivačným listom? S týmto postupom to určite zvládnete

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Nielen životopis, ale aj motivačný list môže pomôcť pri hľadaní si nového zamestnania. A keďže je jedným z prvých dokumentov, s ktorými sa personalista či potenciálny zamestnávateľ stretne, mali by sme si dať záležať na jeho forme aj obsahu. Práve vďaka nemu si možno pootvoriť dvere do novej práce a získať šancu dostať pozvanie na osobný pohovor.

Vzhľadom na to, že životopis a motivačný list sú prvé dokumenty, ktoré vytvárajú kontakt medzi uchádzačmi a zamestnávateľmi, je naozaj dôležité pripraviť ich naozaj precízne. O tom, čo všetko má obsahovať motivačný list a ako ho napísať prezradil David Bowman na diskusnom fóre Quora. Bowman sa venuje textom už 20 rokov, poskytuje poradenstvo ohľadom písania a o danej téme napísal už 4 knihy.

 

Motivačný list by mal podľa Bowmana vyzerať takto:

1. Na úvod sa predstavte v 1 až 2 vetách

Prvé 2 vety majú hovoriť o vás a dôvodoch, prečo posielate životopis a motivačný list. Ak má spoločnosť otvorené viaceré pracovné ponuky, práve v úvode jasne napíšte, na ktorú reagujete. Meno ste napísali do hlavičky listu a opakujete ho v podpise, takže ho nemusíte písať znova aj do tejto časti listu. Namiesto toho radšej stručne opíšte, aká ste osobnosť.

 

Príklad: Ako skúsený profesionál v oblasti marketingu a predaja sa zaujímam o pozíciu regionálneho manažéra predaja v spoločnosti XY.

 

2. V druhom bode zosumarizujte svoju kvalifikáciu

V ďalšej časti sa sústreďte na opísanie svojich schopností a osobnostných vlastností, a nie špecifických zručností, ktoré už ovládate. Ukážete tak, že ste schopní sa učiť nové veci. Ak sa vyjadrujete ku konkrétnym vlastnostiam, mali by ste uviesť aj príklad na ilustráciu, aby ste potvrdili to, o čom píšete. Rozsahovo by mali stačiť 3 až 4 vety.

 

Príklad: Som kreatívny a disponujem silnými manažérskymi zručnosťami. Moje znalosti zo systémovej integrácie doplnené líderskými zručnosťami mi pomohli pri hľadaní riešení aj v tých najkomplikovanejších situáciách vyžadujúcich si efektívnu organizáciu. Naposledy som vytvoril nový spôsob kontroly kvality a pri jeho používaní som inštruoval tímy na oddeleniach. Vyhľadávam nové príležitosti, ktoré posúvajú spoločnosť vpred a pomáhajú jej dosiahnuť vytýčené ciele.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: photl.com

3. Tretí odsek venujte dôvodom písania listu

Tretia časť listu má odpovedať na otázku, prečo sa hlásite na vybranú pozíciu. Najskôr sa zamerajte na opis vašich zručností a záujmov, ktoré sa hodia na pozíciu. Následne opíšte, ako by vám práca pri dosahovaní vašich kariérnych cieľov. Napoviete tak personalistovi, že o zamestnanie máte seriózny záujem. Aj v tejto časti by mali stačiť 3 až 4 vety.

 

Príklad: Marketingové zručnosti, ktoré sú vyžadované na pozíciu regionálneho manažéra predaja patria do portfólia mojich skúseností a schopností. Rád si však rozšírim obzory a naberiem nové znalosti o trhu. Daná pozícia ponúka možnosť pokročiť a získať zodpovednosť za nové veci, čo považujem za veľkú výzvu.            

 

4. V poslednom odseku sa poďakujete a vyzvete adresáta, aby vás kontaktoval

Posledná časť by mala byť krátka, stačí zhrnutie v 1 až 2 vetách. Slovo ďakujem by malo byť samozrejmé (koniec koncov, čitateľ váš text prečítal až do konca, zaslúži si vďaku). Mala by nasledovať veta, v ktorej adresáta vyzvete na reakciu – či už vám ide o to, aby vás kontaktoval, alebo by ste si radi dohodli stretnutie. Je len na vás, ak slovné spojenie na záver zvolíte.

 

Príklad: Ďakujem za pozornosť. Teším sa na stretnutie, kde s vami rád prediskutujem možnosti, ako by som mohol podporiť ciele spoločnosti XY.

Viac o téme: Pomoc Rady Postup List Kroky Ako Napísať Motivačný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: mifi; Zdroj: quora.com; Foto: thinstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy