3 personalisti a ich názory na písanie motivačných listov. Sú ešte v móde?

Každý motivačný list má byť jedinečný a prispôsobený pre konkrétnu spoločnosť a pozíciu.Každý motivačný list má byť jedinečný a prispôsobený pre konkrétnu spoločnosť a pozíciu. Zdroj: thinkstock.com

Kvalitne napísaný motivačný list môže otvoriť dvere k získaniu nového zamestnania. Pričom každý by mal byť napísaný na konkrétnu pracovnú pozíciu. Slováci však robia najčastejšiu chybu, že motivačné listy posielajú všeobecné, bez toho, aby ich prispôsobili pracovnej ponuke a spoločnosti.

 

Sú motivačné listy ešte v móde?

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement, Manpower Slovensko: Pokiaľ inzerujem pracovnú pozíciu nemáme vo zvyku upozorňovať kandidátov aby posielali aj motivačné listy. Je to z dôvodu, že pokiaľ nám kandidát pošle spolu so svojím životopisom aj motivačný list, kde zhrnie prečo je on vhodný na danú pozíciu, je to len veľkým plusom samotného kandidáta, pretože ho potom posudzujeme ako kandidáta ktorému skutočne na konkrétnej pozícii záleží a nie je iba rozposielačom životopisov.

Ivana Heretik Vačoková, permanent placement director, Adecco Slovakia: Motivačný list je stále dôležitou súčasťou výberového procesu, ak sa uchádzač hlási priamo do danej spoločnosti. Pri personálnych agentúrach, ktoré ponúkajú prácu pre viaceré spoločnosti až tak dôležité nie sú, pretože až na základe pohovoru uchádzač zistí, o akú spoločnosť ide.

Vyžadujú ich zamestnávatelia od uchádzačov?

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement, Manpower Slovensko: Pokiaľ si klient vyslovene vyžiada aby sme posielali okrem životopisu a osobného hodnotenia (profilu) kandidáta aj motivačný list, kandidátov ktorých prescreenujeme na túto skutočnosť, upozorníme a pripravíme spolu s ním krátku prezentáciu vo forme motivačného listu pre klienta.

Radoslav Remák, senior konzultant, Grafton Recruitment: Čo sa týka personálnych agentúr motivačný list nevyžadujeme. Omnoho viac si ceníme kvalitne napísaný štruktúrovaný životopis. Sú však prípady, keď si klient (zamestnávateľ) motivačný list vyžiada, je to však zriedka. Keď takáto požiadavka príde, je potrebné, aby bol napísaný práve na danú pozíciu.

Ivana Heretik Vačoková, permanent placement director, Adecco Slovakia: Motivačný list je požadovaný niektorými spoločnosťami, najmä takými, kde nejde o masový nábor, ale individuálny výber a motivačný list môže budúcemu zamestnávateľovi pomôcť odhaliť motiváciu, predtým, ako sa s uchádzačom stretne na osobnom pohovore.

Zasielajú ešte Slováci motivačné listy? Aké máte skúsenosti?

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement, Manpower Slovensko: Kandidátov v tomto smere môžeme rozdeliť do 3 skupín.  Sú tí ktorí posielajú motivačný list, ktorý písali ešte pred 10 rokmi v template verzii a aplikujú ho na každú pozícii bez rozdielu požiadaviek. Potom sú kandidáti, ktorí motivačný list neposielajú vôbec, dokonca aj keď sú na to upozornení. Ďalej sú to uchádzači, ktorých samozrejme uprednostňujeme, a to sú takí, ktorí nasmerujú svoj motivačný list ku konkrétnej pracovnej ponuke, na ktorú reagujú -  tzv. matching s pozíciou.

Ivana Heretik Vačoková, permanent placement director, Adecco Slovakia:  Áno, vo väčšine prípadov uchádzači zasielajú motivačné listy, ale ich kvalita sa líši. Ak sa už kandidát rozhodne pre zaslanie motivačného listu je dôležité, aby bol kvalitný a nie iba kópiou z internetu, nakoľko profesionál vie tento fakt rýchlo odhaliť a nepridá to kandidátovi na imidži. Naopak kvalitný motivačný list môže pomôcť otvoriť dvere.

Cení sa iniciatíva uchádzača, keď zašle motivačný list bez toho, aby bol oň požiadaný?

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement, Manpower Slovensko: V poslednej dobe sme začali sledovať nový trend, ktorý veľmi vítame. Ide o motivačný list, ktorý je súčasťou samotného životopisu. Ide o stručné predstavenie svojej osoby na začiatku životopisu. Myslím si že toto je veľmi dobrou radou pre všetkých kandidátov, čím kandidáti ukážu správny prístup.

Radoslav Remák, senior konzultant, Grafton Recruitment:  Ak sa motivačný list nevyžaduje, nie je nutné ho zasielať, personalista sa bude primárne zameriavať na životopis a stačí mu pár viet ako súčasť sprievodného e-mailu.

Ivana Heretik Vačoková, permanent placement director, Adecco Slovakia: Ak je motivačný list dobre napísaný môže uchádzačovi pomôcť, ak sa však vyslovene nevyžaduje a uchádzač si nie je istý jeho obsahom, je lepšie ho radšej neposlať.

Môžete dať cennú radu uchádzačom, čo by nemali zabudnúť napísať do motivačného listu?

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement, Manpower Slovensko: Napíšte motivačný list, ktorý je súčasťou vášho životopisu. Treba tu stručne a jasne popísať, kto ste, kde pôsobíte, kam smerujete, v čom ste výnimočný a prečo ste práve vy vhodný na danú pozíciu. Tu je však veľmi dôležité si uvedomiť, že na každú pozíciu treba text prispôsobiť podľa požiadaviek personálnej spoločnosti, resp. klienta.

Radoslav Remák, senior konzultant, Grafton Recruitment: Každý motivačný list by mal byť napísaný na konkrétnu pracovnú pozíciu, o ktorú sa uchádzajú. Mali by vecne a stručne popísať svoju motiváciu pracovať na danej pozícii a v konkrétnej  spoločnosť. Ďalej by mal uviesť jasné príklady, ktoré  sú dôkazom, že uchádzač má predpoklady pre výkon danej funkcie. Tu robia uchádzači najčastejšie chybu. Posielajú zamestnávateľom všeobecné motivačné listy, ktoré potom naozaj nikto nečíta.

Ivana Heretik Vačoková, permanent placement director, Adecco Slovakia: Správne oslovenie, názov spoločnosti nakoľko najčastejšou chybou je, že kandidáti používajú ten istý motivačný list na rôzne pozície a pre rôzne spoločnosti. Teda každý motivačný list má byť jedinečný a prispôsobený pre konkrétnu spoločnosť a pozíciu.

Viac o téme: Názor Uchádzač Kandidát Personalista Motivačný list Personalisti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy