Prečo by sme nemali podceňovať dôležitosť spánku? Vyskúšajte týchto 5 tipov a doprajte si kvalitný spánok

Cítite sa unavený, podráždený a nedokážete sa naplno tešiť zo života? Veľakrát si to ani neuvedomujeme, ale pracovná vyťaženosť a potreba stihnúť všetky povinnosti počas dňa spôsobujú, že zabúdame na to najpodstatnejšie, na spánok.

  • Aký ma dopad nedostatok spánku na naše zdravie?
  • Akým spôsobom môžeme zlepšiť kvalitu spánku?

Spánok je kľúčovým pre naše psychické aj fyzické zdravie. Nedostatok spánku a jeho chronické skracovanie má za následok vznik viacerých rizikových faktorov:

  • Vyššia pravdepodobnosť vykonávať neadekvátne či unáhlené rozhodnutia v dôsledku únavy
  • Nárast nehôd z dôsledku nepozornosti zapríčinených skrátenou dobou spánku
  • Neschopnosť sa sústrediť a podávať adekvátny pracovný výkon
  • Nárast úzkostného stavu, ktorý môže prerásť do depresií
  • Celková podráždenosť a tendencia vyústiť rozhovor do konfliktu, čo má za následok zhoršenie medziľudských vzťahov
  • Výskyt obezity (s predlžovaním bdelosti rastie apetít v dôsledku uvoľňovania hormónu gbelín)
  • Zvýšenie rizika vzniku diabetesu II. typu, kardiovaskulárnych chorôb (najčastejšie vysoký tlak tzv. hypertenzia), srdcového zlyhania alebo cievnej mozgovej príhody

Vytvoriť si ideálne podmienky na ničím nerušený spánok je základom pre kvalitné zaspávanie.

  1. Spomaľte svoje životné tempo

Vieme, že je náročné skĺbiť pracovné povinnosti s osobným životom, starostlivosťou o domácnosť, deti, a zároveň si vymedziť chvíľku času na relax. Napriek tomu, minimálne hodinu pred spaním doprajte svojmu telu odpočinok. Odložte všetky myšlienky na prácu, nesnažte sa na poslednú chvíľu o fyzicky náročné atletické výkony, oblúkom sa pokúste vyhnúť hádkam a iným stresovým faktorom. Doprajte si zaslúžený oddych pred spánkom. Venujte sa aktivitám, ktoré nezaťažujú váš mozog ani telo. Čítajte si, pozrite si dobrý film, počúvajte hudbu, meditujte...

  1. Vytvorte si spánkovú rutinu

Či už patríte medzi tzv. škovránky (ranné vtáčatá), ktorým vyhovuje skoré vstávanie a včasné líhanie, alebo naopak nočné sovy preferujúce ponocovanie a neskoré vstávanie, snažte sa, aby bol váš režim čo najpravidelnejší. Odborníci na spánok sa zhodujú, že pokiaľ sa jedná o spánok, je ideálne sa pokúsiť držať rutiny tj. nastaviť si svoj spánkový cyklus na rovnaký čas vstávania a zaspávania. Vytvorením „spánkovej rutiny“ si vaše telo automaticky navykne zaspávať v určitú večernú hodinu a uľahčí vám aj ranné stávanie.

  1. Telefón nepatrí do spálne

Najväčšou chybou pri zaspávaní je nutkanie zamestnať myseľ do poslednej chvíľky. Zaspávať s mobilom v ruke je pre mnohých ľudí každodennou rutinou vyúsťujúcou do zvyku. Zabudnite na čítanie pracovných mailov, nikomu tým nepomôžete. Ani sledovanie noviniek na všetkých sociálnych sieťach vás nijako duševne neobohatí, naopak vám privodí problém so spánkom. Totižto všetky umelé svetlá zabraňujú správnemu uvoľňovaniu hormónov melatonínu (hormón mladosti dôležitý pre spánok) a kortizolu (stresový hormón). Náš spánok je tým pádom prerušovaný a trpíme nespavosťou.

  1. Kofeín ako stimulant vedúci k nespavosti

Kávička počas dňa ešte nikomu neublížila, horšie je, ak to preháňate s kofeínom vo večerných hodinách. Koledujete si tak o problémy so spánkom. Predovšetkým ľuďom citlivým na kofeín, môže spôsobiť až niekoľkohodinovú nespavosť. V takom prípade je ideálnejšie uprednostniť prírodnú cestu a siahnuť po šálke bylinného čaju pred spaním. Byliny ako mäta prieporná, medovka lekárska, ľubovník bodkovaný alebo valeriána pomáhajú uvoľniť a pripraviť telo i myseľ na zaslúžený spánok. Veľkým oblúkom sa vyhnite aj zelenému čaju, energetickým nápojom a samozrejme alkoholu.

  1. Lieky sú dobrým pomocníkom, ale zlým pánom

Každý má občas problém s nespavosťou, pôvodcom tohto stavu môže byť mnoho faktorov ako nadmerný stres, úzkosť alebo iné zdravotné problémy. V snahe okamžite vyriešiť tento problém, veľakrát siahame po voľne dostupných liekoch alebo liekoch na predpis. Možno sú dobrým krátkodobým riešením, ale ich najväčším problémom pri dlhodobom užívaní, je vybudovanie si závislosti. Pri vysadení liekov sa nespavosť môže dokonca výrazne zhoršiť. Buďte trpezlivý a pokúste sa „bojovať“ s nespavosťou prirodzeným spôsobom a po liekoch siahnite len v nevyhnutných prípadoch, ak nezaznamenáte žiaden posun pri zmene životosprávy a navyknutých vzorcov správania.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy