Strašiak menom syndróm vyhorenia: Prestaňte sa ho obávať, takto sa mu hravo vyhnete

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V porovnaní s našimi prababičkami by sme mali žiť oveľa kvalitnejší a pohodlnejší život. Namiesto prania v potoku máme k dispozícii práčku. Nepoužívame pec na drevo, ale varnú dosku. Už neúčtujeme na papier, ale využívame software. Napriek tomu, že nám každodenné povinnosti uľahčujú tieto vymoženosti a ušetríme si tak množstvo manuálnej práce, nanešťastie, záťaž dobiehame kvantami stresu.

Sme  unavení, odkladáme úlohy, nič nestíhame, jednoducho už ďalej nevládzeme a máme všetkého po krk. Moderný spôsob života spolu so svojimi výhodami prináša obrovskú hrozbu v podobe syndrómu vyhorenia známeho aj ako burnout.

Syndróm vyhorenia zvyčajne spôsobuje veľké množstvo pracovného stresu, vyskytuje sa najmä v zamestnaniach, kde je nevyhnutná práca s ľuďmi a prejavuje sa ako stav psychického i fyzického vyčerpania.


Prečítajte si tiež: Potrebujete dovolenku alebo pomoc odborníka? 12 príznakov, že trpíte syndrómom vyhorenia


Skôr než vás podobná ťažkosť zastihne, by ste mali staviť na prevenciu. Pre ľudí pracujúcich v stresovom prostredí je nevyhnutné naučiť sa duševne rozvíjať a plánovať si prácu v symbióze s osobným životom. Pokiaľ nemáte tušenie, kde začať, skúste koncepciu work-life balance.

Work-life balance môžeme definovať ako životný štýl, ktorý spočíva vo vyváženosti pracovného i osobného života, pričom cieľom je schopnosť sebadisciplíny prostredníctvom sebareflexie a celkového vnútorného pokoja. Nemusíte sa však obávať, uplatniť ho v praxi nie je zložité, stačí, ak sa budete držať nasledujúcich zásad, pretože aj maličkosti dokážu niekedy veľa.

  1. Čas na prácu aj osobný život si začnite aspoň zhruba plánovať rozvrh si značte v diári. Výhodou z pohľadu práce je, že prestanete pociťovať stres z možného pozabudnutia dôležitej schôdzky či deadlineu. Na druhej strane, plánovať si voľný čas a stretnutia s priateľmi môže byť veľkou motiváciou, pretože sa budete mať celý deň na čo tešiť.
  2. Vyhýbajte sa ľuďom a činnostiam, ktoré z vás doslova vysávajú energiu
  3. Rozmaznávajte sa aspoň niekedy. Napríklad ak sa vám skutočne nechce variť, skúste si niečo chutné objednať. Oddych namiesto státia nad hrncami vám dodá chýbajúcu energiu.
  4. Nájdite si chvíľočku na pohyb. Nemusíte ísť rovno do posilňovne, vyskúšajte chodiť z práce domov pešo.
  5. Nakoniec to najdôležitejšie. Majte so sebou trpezlivosť, pretože nie vždy všetko ide podľa plánu. 
Viac o téme: Pomoc Stres Prevencia Syndróm vyhorenia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: coaching-poradna.sk, Silvia Langermann; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy