Radosť z práce je nevyhnutná na prežitie

Kreativita, úspech, výkon idú ruka v ruke, ak prácu vykonávate s radosťou.Kreativita, úspech, výkon idú ruka v ruke, ak prácu vykonávate s radosťou. Zdroj: photl.com

Radosť z práce je najdôležitejším predpokladom duševnej pohody a schopnosti podávať vysoké výkony. Kto pracuje s chuťou, je kreatívnejší a úspešnejší.

V bežnom živote sa čoraz častejšie stretávame s nespokojnosťou v práci. Ľudia, ktorí ráno s úsmevom vyskočia z postele a tešia sa do práce je oveľa menej. Mnohí  "večne zaneprázdnení" ľudia sami sebe sľubujú, že budú menej pracovať a viac času tráviť s rodinou alebo priateľmi. Lenže ako to splniť?

 

V práci trávime osem hodín denne a mnohí zamestnaní ľudia aj viac. Práca teda tvorí značnú časť nášho života.

„Ak nás nenapĺňa a nie sme v nej spokojní môže sa táto stále pretrvávajúca nespokojnosť a stres odraziť na našom fyzickom, či psychickom stave. Ak budeme nepohodu potláčať alebo sa budeme snažiť ju ignorovať môže sa prejaviť v podobe zdravotného problému, nespavosti, podráždenosti, precitlivenosti, depresií a mnohých ďalších problémov,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradna.sk.

Sila uskutočniť vytúženú zmenu závisí čiastočne od podmienok, ktoré vytvára zamestnávateľ a čiastočne leží na pleciach toho, kto želanie vyslovil. Mnohé však závisí od postoja. Odborníci vravia, že ľudia sa môžu za tých istých podmienok cítiť ako obete, aj ako sebavedomé a svojprávne osoby. Všetko závisí len od uhla pohľadu a miery našej viery v seba samého.

Benefity firmy sú viac ako peniaze

V zásade však platí jedno: peniaze a spoločenská prestíž by nemali byť pri hodnotení úspechu v zamestnaní prvoradé. A trend posledných rokov jednoznačne naznačuje, že čím ďalej, tým väčšmi sa započítavajú hodnoty ako príjemné pracovné prostredie, sociálne istoty či stotožnenie sa so základnými princípmi a s misiou firmy. Vo svete už ľudí neláka iba výška finančnej odmeny. Takéto výsledky priniesla americká štúdia, ktorá odhalila, že až 56 percent opýtaných amerických vrcholných manažérov uprednostňuje početné zamestnanecké výhody pred zvýšením platu.

Nemecký prieskum zas poukázal na rebríček faktorov vyvolávajúcich pocit nespokojnosti, na ktorého vrchole sa ocitol štýl vedenia. Ďalej nasledovala firemná politika, pracovné podmienky, medziľudské vzťahy, mzda, postavenie a chýbajúca istota pracovného miesta. Na druhej strane sa zistilo, že ľudia nie sú dlhodobo spokojní ani vtedy, keď "zmiznú" všetky negatívne faktory.

Nespokojnosť zamestnancov spôsobuje:

  1. štýl vedenia
  2. firemná politika
  3. pracovné podmienky
  4. medziľudské vzťahy
  5. mzda
  6. postavenie a chýbajúca istota pracovného miesta

 

Odmena za prácu poteší

Zamestnanci navyše potrebujú výsledky, uznanie, zodpovednosť, ďalšie vzdelávanie a prácu, ktorá má zmysel. Odborníci tvrdia, že v mnohých prípadoch ľudia sami dobre poznajú príčinu vlastnej nespokojnosti. Mnohým z nás je napríklad jasné, že v zimnom období sa ťažšie podávajú pracovné výkony ako počas slnečných letných dní. V zime sme unavenejší, malátnejší a depresívnejší, ale len niektorým napadne doplniť si nedostatok svetla tým, že sa budú počas zimných víkendov zdržiavať viac vonku. Rovnako veľmi dobre vieme, že nám nerobí dobre, ak pracujeme priveľa. Ale len málokedy sa snažíme ustrážiť a neprekročiť hranicu, za ktorou prepadáme frustrácii, a iba málokto sa dokáže za výborné alebo nadpriemerné výsledky primerane odmeniť.

Pri hľadaní stratenej radosti z práce môžu pomôcť niektoré z osvedčených rád a odporúčaní. Základom je mať sa rád a dokázať sa patrične odmeniť a pochváliť za všetky úspechy. Pre dobrý pocit na začiatok dňa si stačí predstaviť s akou ľahkosťou zvládnete dnešné pracovné úlohy. Ďalším dôležitým faktorom je kolektív.

„Bez obáv sa zoznámte s kolegami, zájdite spolu na obed a trávte spolu čas. A nakoniec, niekedy postačí urobiť si z nudnej rutinnej práce zábavu,“ radí Langermann z Coaching-poradna.sk.

Viac o téme: Kreativita Výkon Práca Radosť Úspech Práce Z
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann/coaching-poradna.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy