Zmena zamestnania. Čo k nej vedie ľudí?

Dôvodov na zmenu zamestnania je viac.Dôvodov na zmenu zamestnania je viac. Zdroj: photl.com

Mladí ľudia menia zamestnanie hlavne kvôli platu. Na pracovisku však vplývajú na zamestnancov aj ďalšie faktory. Medzi nimi môže byť aj prístup a vedenie nadriadeného.

Dôvodov, prečo ľudia často menia svoju prácu a striedajú zamestnanie je mnoho. Je to individuálne a nedá sa povedať, čo je hlavným dôvodom. Závisí  to od viacerých okolností, ako sú pracovné podmienky, schopnosť vykonávať danú prácu, pocit uspokojenia a radosť z práce,  možnosti vzdelávania a kariérneho rastu, atmosféra na pracovisku, vzťah nadriadeného a podriadeného, či iné objektívne a subjektívne okolnosti, ktoré prispejú k rozhodnutiu urobiť takéto rozhodnutie.

Veľmi rozšíreným javom v súčasnosti hlavne u mladých ľudí, ktorí sú nútení riešiť svoje existenčné problémy spojené so založením rodiny je ochota zmeniť zamestnanie len preto, že iný zamestnávateľ ponúkne lepší plat, viac benefitov, lepšie auto či iné zaujímavejšie výhody.

„Častokrát ani nezvažujú náplň práce, hlavne že zarobia viac,“ povedala Vlasta Sekuciová,  recruiter consultant spoločnosti Start People.

„Keďže vychádzam zo svojich dlhoročných praktických skúseností v oblasti ľudských zdrojov, myslím si, že všetko začína správnym výberom pracovníka. Ak firma podcení proces výberového konania, nevenuje mu náležitú pozornosť a nemá skúseného recruitera, často prijme nesprávneho človeka, ktorý nespĺňa všetky osobnostné či odborné predpoklady na danú pracovnú pozíciu," hovorí Sekuciová.

Negatívne faktory na pracovisku
Už pri pracovnom pohovore sa podcení diskusia o podrobnej náplni práce, pracovných podmienkach a finančnom ohodnotení a uchádzač dostane len veľmi povrchné informácie o svojej budúcej práci. A problém je na svete.

Prijať do pracovného pomeru nesprávneho človeka, je veľmi drahá chyba, ktorú by si žiadna firma nemala dovoliť. Takýto človek spôsobuje na novom pracovisku znížený výkon ostatných, ktorí ho musia zaúčať, slabú pracovnú morálku, zvýšené nároky na riadenie tímu a keďže nemá potrebné predpoklady pre výkon svojej práce, je neefektívny, robí chyby, spôsobuje problémy a v dôsledku toho stráca motiváciu. Tento pracovník je novým prostredím znechutený a radšej odchádza. Chyba sa stala na začiatku, podcenil sa proces výberu nového pracovníka.

Ďalší dôvod, ktorý môže prispieť k odchodu nového pracovníka je nevhodná  atmosféra na pracovisku, zlé medziľudské vzťahy, skupinkové diskusie pri kávovom automate či protežovanie niektorých pracovníkov na úkor iných. Nový pracovník, ktorý príde do takéhoto prostredia a nemá svojho „tútora“, ktorý mu pomôže zadaptovať sa na nové prostredie  nevie, kde sa má pridať a ak je trochu labilnejší, nechá sa vtiahnuť do víru intríg a zákulisných praktík.

Ak vládne takáto atmosféra na pracovisku, je to väčšinou vina vedúceho pracovníka, ktorý takúto situáciu dopustí.

 „Tento v dôsledku svojej pracovnej vyťaženosti nemá čas sledovať takéto „zbytočné problémy“. Nerieši to, situácia sa vyhrotí a nový pracovník je znechutený takýmto prostredím a odchádza,“ tvrdí Sekuciová zo Start People.

Štýl riadenia je dôležitý
Odchod pracovník zo zamestnania môže spôsobiť aj jeho priamy nadriadený. V súčasnosti sa veľa hovorí o tom, aký štýl riadenia je najlepší, či má byť šéf manažérom alebo lídrom. Ak je vedúci pracovník viac manažérom a orientuje sa len na dosahovanie výsledkov, dáva príkazy, kontroluje a vyvodzuje dôsledky, zanedbáva svojich podriadených, potláča ich aktivitu a tvorivosť, títo postupne strácajú svoje počiatočné nadšenie a odhodlanosť, cítia sa nevyužití, nemajú priestor na vlastnú realizáciu a začnú sa obzerať po inej práci.  

Druhý extrém je, ak je šéf typický líder, ktorý dokáže ľudí nadchnúť, motivovať, má nové vízie a skvelé plány, ktoré však nevie dotiahnuť do konca, ľudia síce majú priestor na tvorivú realizáciu, ale výsledky sa nedosahujú a tak sa musí pristúpiť k radikálnemu riešeniu a znížiť počet pracovníkov. Kto pôjde ako prvý, no väčšinou ten, kto prišiel ako posledný.

Viac o téme: Zmena Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy