Myslieť pozitívne aj v dnešnej dobe je dôležité

karierny rastkarierny rast

Každý z nás určite zažil situácie, o ktorých si myslel, že sú neriešiteľné. Deje sa tak na základe toho, že máme tendenciu hodnotiť aj tie bežné životné situácie skôr z negatívneho, ako z pozitívneho hľadiska.

Aj preto sa stáva, že ak sme napr. pred dôležitým jednaním neuvažujeme nad svojimi kvalitami, skúsenosťami, prioritami, ale prepadnú nás myšlienky, že neuspejeme, nie sme dostatočne dobrí a pod. Pri dlhodobom pretrvávaní takýchto negatívnych myšlienok sa môže stať, že okrem chronického stresu sa môžeme dopracovať až do stavu stresovej vyčerpanosti, ktorý sa zvyčajne končí hlbokou depresiou.

Nemá zmysel utápať sa v negatívnych myšlienkach, tým si šťastie späť určite neprivoláme. Východisko existuje vždy, závisí len od nášho uhla pohľadu!!!

Vedeli ste o tom, že náš mozog spracováva informácie tak, že vníma to, čo očakávame a nie veci v svojej reálnej podstate? Okrem toho vnímame aj to, čoho sa obávame , čo nám robí radosť a čo sme sa naučili vnímať. Stručne povedané, vnímame hlavne očakávané. Len výnimočne pozeráme na deje neosobne podľa toho, aké v skutočnosti sú, teda pravdivo. K omylom v subjektívnom hodnotení udalostí vedie hneď niekoľko faktorov:
 

  • Minimalizácia a maximalizácia
    Je to veľmi častý omyl pri hodnotení seba, aj ostatných. Ak je človek v stresovej situácii má sklon minimalizovať svoje kladné stránky a úspechy a naopak maximalizovať svoje neúspechy.
  • Výberová abstrakcia
    V tomto prípade si stresovaný človek vyčlení zvyčajne jednu nepriaznivú informáciu, ktorá je vytrhnutá z celkového kontextu a stáva sa tak podkladom k pesimistickému záveru. Tým sa stres len prehĺbi.
  • Neprimerané zovšeobecňovanie
    Ak sa z jedného negatívneho faktu vyvodzujú všeobecné závery.
  • Personalizácia
    U stresovaných ľudí, ktorí cítia zodpovednosť za množstvo vecí dochádza k vzťahovaniu určitej negatívnej udalosti na seba.
  • Dichotomická myšlienka
    Je založená na princípe myslenia "všetko alebo nič" . Myšlienky majú neskutočnú energiu. Môžu nám dať krídla, alebo nás zničiť. Aj zákon vesmíru hovorí, že o čom premýšľame, to priťahujeme do svojho života. Preto ak sa nám podarí nahradiť negatívne myšlienky pozitívnymi , začnete priťahovať lepšie príležitosti a lepších ľudí do svojho života.


Zmena k pozitívnemu mysleniu je ťažkou duševnou prácou. Je procesom presviedčania seba samého a našej vôle. Je potrebné zbaviť sa akéhokoľvek negativizmu v názoroch, spôsoboch myslenia aj spoločenských prejavoch. Je to jedna z podmienok dosiahnutia plnej spokojnosti a šťastia v práci aj v osobnom živote.

Viac o téme: Karierny rast Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy