7 rád, ako zvládnuť prvý týždeň v novej práci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Najhorší prvý deň v práci už máte za sebou. Ste oboznámení s činnosťou vašej práce, viete čo vás čaká a najlepšie všetko ovládate hlavne v teoretickej rovine. Nie, že by ste nevedeli, čo máte robiť, ale kým si všetko zautomatizujete, potrvá to istý čas.

Ako zvládnuť prvý deň v novej práci sme už opísali v článku 12 vecí, ktoré by ste mali spraviť prvý deň v práci, poďme sa teda pozrieť, ako zvládnuť prvý pracovný týždeň. Čo by ste mali robiť, aby ste ho prežili čo najúspešnejšie?

Hovorí sa, že prvé tri mesiace v novej práci sú akoby pokračovaním „pracovného pohovoru“. Úlohu, ktorú ste hrali od svojho začiatku pracovného pohovoru, ako ste sa predstavili, ako ste zapôsobili, ako ste sa chovali, musíte naďalej hrať.

Rady, ako zvládnuť prvý týždeň v práci:

  1. Ste ako ryba hodená do vody, plávať musíte sami
    Na začiatku buďte viac iniciatívni, aby ste sa zoznámili s novými ľuďmi. S kolegami nadviažte neformálnu konverzáciu pri pracovnom stole, alebo aby ste si boli istí, že svojich kolegov nevyrušujete, nadviažte s nimi rozhovor na iných miestach - napríklad v kuchynke, na chodbe alebo vo výťahu. Sú to neutrálne miesta, ktoré vám nepredpisujú rozprávať sa iba o pracovných úlohách.
     
  2. Spriateľte sa s kolegom-veteránom, ktorý vám dekóduje reč spoločnosti
    Každá spoločnosť má svoj vlastný pracovný „jazyk“. Najlepšie urobíte, ak si v novej práci nájdete kolegu, ktorý pôsobí v spoločnosti dlhší čas a bez problémov vás oboznámi s internými predpismi a systémom práce v spoločnosti.
     
  3. Nastavte si očakávania so svojím šéfom
    Vždy je lepšie dopredu sa porozprávať o očakávaniach obidvoch strán. Ak takéto stretnutie nezorganizuje váš nový šéf, môžete mu stretnutie navrhnúť sám. Na stretnutí by ste sa mali dozvedieť, čo sa od vás očakáva prvý, tretí mesiac, ako aj ďalšie mesiace v práci.
     
  4. Pozorujte svoje okolie
    Hovorí sa, že keď ľudia pijú v práci kávu, je to predzvesť úspechu. Či je to tak, môžete sa presvedčiť po určitom čase, keď sa v novej práci zapracujete. Prvý týždeň by však mal byť viac o pozorovaní, aby ste zistili nielen systém fungovania  spoločnosti, ale aj systém fungovať bežných činností – od systému umývania riadov, až po využívanie kávovaru v kuchynke.
     
  5. Ak ste niečo sľúbili, splňte to
    Možno ste počas pracovného pohovoru chceli zaujať vášho terajšieho manažéra vašimi schopnosťami a preto po prijatí do pracovného pomeru je rad na vás, aby ste mu to aj dokázali.
     
  6. Naštartuje si správne pracovné návyky
    Prvý týždeň v práci je čas na to, aby ste získali správne pracovné návyky. Je dôležité hneď od začiatku budovať si správny časový manažment a organizovať si prácu. Práca by však mala mať systém.  Prednosť majú tie pracovné úlohy, ktoré sú dôležitejšie, potom sa venujte menším čiastkovým úlohám.
     
  7. Buďte v kontakte s bývalými kolegami
    Ak ste sa nestihli spojiť s niektorými kolegami z bývalej práce, môžete tak urobiť prvý týždeň v novom zamestnaní. Spojte sa s nimi na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn a požiadajte ich o potvrdenie vašich zručností.
     
Viac o téme: V Práca Kolektív Kolegovia Nová Prvý Týždeň Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy