Viete na akú strednú školu pôjde váš deviatak? Poznáme dôvody, prečo by ste mali venovať pozornosť duálnemu vzdelávaniu

V dnešnej dobe máloktorí teenager dokáže s určitosťou povedať, akému povolaniu sa bude v živote venovať. Stredné odborné školy prichádzajú s riešením, ktoré môže byť ideálnou voľbou aj pre vášho budúceho stredoškoláka. Predstavujú začiatok sľubnej kariéry a ponúkajú zaujímavé možnosti prepojenia odborného vzdelávania a praxe v podobe duálneho štúdia.

  • Vstupovať ako rodič do rozhodnutia o strednej škole, alebo dopriať voľnosť?
  • Ako sa správne rozhodnúť a na aké aspekty prihliadať pri výbere strednej školy?
  • V čom sa líši duálne vzdelávanie od klasického?
  • Je duálne vzdelávanie zárukou perspektívnej budúcnosti vášho dieťaťa?   

Sprevádzajte svoje dieťa v životnom rozhodnutí

Keďže sa jedná o zásadné rozhodnutie, ktoré môže ovplyvniť budúcnosť vášho dieťaťa, mali by ste sa aj vy stať jeho súčasťou. V porovnaní s ním máte obrovskú výhodu, a to pracovné skúsenosti a triezvy pohľad na požiadavky pracovného trhu.

Najväčšia chyba, ktorej sa môžete ako rodič dopustiť, je vnucovať svoj názor. Pri výbere vhodnej školy by ste mali v prvom rade prihliadať na schopnosti a záujmy dieťaťa. Nesmiete zabúdať ani na prospech a predmety, v ktorých vyniká alebo naopak zaostáva. Vžite sa do kože svojho budúceho stredoškoláka a pokúste sa spoločne s ním reálne zhodnotiť jeho silné a slabé stránky. Preberte iniciatívne zodpovednosť za preštudovanie prospektov stredných škôl a vyberte niekoľkých adeptov podľa vlastného uváženia. Je potrebné, aby ste mu ponúkli možnosť výberu a doplnili ju o správnu argumentáciu. Zabudnite na direktívny prístup, zaručene ním nič nedosiahnete. Miesto toho sa prevezmite rolu motivátora a rovnocenného partnera pri rozhodovaní.

Príprava na budúce zamestnanie už počas štúdia

Zamestnávatelia sa stretávajú s tým, že práve absolventi škôl majú neprimerané platové očakávania a nereálne požiadavky. Zabúdajú na fakt, že im chýba nie len prax, ale aj rokmi nadobudnuté skúsenosti.

Súčasné prognózy Európskej komisie a OECD v oblasti odborného vzdelávania a prípravy vypovedajú, že najvyhľadávanejšími profesiami pre spoločnosti sú profesie vyžadujúce vysoký stupeň ovládania technických zručností. Aj z toho dôvodu duálne vzdelávanie zaznamenáva nárast na popularite nie len u študentov ale aj spoločností.    

„Tento systém vzdelávania sa neustále rozširuje nielen o nových žiakov, ale aj zamestnávateľov, odbory a odvetvia. Ide o živý organizmus, ktorý sa stále vyvíja. Do duálneho vzdelávania sú zapojené tisícky žiakov, viac ako 200 škôl, vyše 2 000 certifikovaných zamestnávateľov a  taktiež združuje veľké spoločnosti, malé firmy a prevádzky,” uvádza Ing. Branislav Hadár, riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

Duálne vzdelávanie si dokáže získať svojich priaznivcov viacerými výhodami v porovnaní s klasickým štúdiom. Spája v sebe nie len potrebnú teóriu ale aj nevyhnutnú prax. A čo je najdôležitejšie ponúka istotu pracovného miesta po skončení štúdia.

Ako to funguje? Študenti nadobudnú reálne skúsenosti a zručnosti priamo v spoločnosti, ktorú si zvolia. Svoju kariéru tak môžu budovať od prvého ročníka strednej školy, dokonca získať pracovnú zmluvu už počas štúdia. Zároveň majú príležitosť využiť zahraničnú stáž a okrem možnosti zlepšiť si jazyk a spoznať svet, nadobudnú aj cenné skúsenosti z prestížnych nadnárodných spoločností. Okrem iného stredoškolák získa reálnu predstavu o svojom budúcom zamestnaní a s tým spojené pracovné návyky.

V dnešnej dobe je náročné sa uplatniť na kandidátmi presýtenom trhu práce. Získanie cennej praxe môže ponúknuť značnú výhodu v konkurenčnom boji.

Viac o téme: Vzdelávanie Žiaci Duálne vzdelávanie Škola
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy