Sociálna poisťovňa i zamestnávatelia majú problém: O predčasný dôchodok požiadali už tisíce ľudí

Sociálna poisťovňa reaguje na počet nových žiadostí. Posilnila personálne kapacity, pokračuje v predĺžených otváracích hodinách pobočiek a vysunutých pracoviskách. Vydala aj odporúčanie, aby bol proces posudzovania rýchlejší.

Počet nových žiadostí od spustenia predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch bol v novembri na úrovni viac ako 13 500. Sociálna poisťovňa (SP) tak pokračuje v predĺžených otváracích hodinách pobočiek a vysunutých pracovísk aj v decembri. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

SP posilnila aj personálne kapacity. Žiadosť o predčasný starobný dôchodok je možné podať v ktorejkoľvek pobočke na Slovensku. Doteraz to bolo možné len podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu. Okrem online rezervačného systému môžu poistenci využiť na rezerváciu termínu aj telefonickú objednávku či osobnú návštevu v pracoviskách SP.

Odporúčania

„Sociálna poisťovňa klientom odporúča využívať Elektronický účet poistenca (EUP), v ktorom nájdu základné informácie o počte evidovaných odpracovaných rokov potrebných na priznanie predčasného starobného dôchodku. Budúci poberateľ v EUP rovnako získa praktický prehľad dokladov potrebných pre spísanie žiadosti,“ priblížil Kontúr s tým, že proces posudzovania tak bude rýchlejší.

Klienti by si mali skontrolovať obdobia svojho dôchodkového poistenia a pripraviť si všetky potrebné doklady. Pobočka SP tiež umožňuje poistencom objednať sa na spísanie žiadosti o iný druh dôchodku ako predčasný starobný dôchodok na voľnejšie termíny v budúcnosti.

Pekári: Predčasné dôchodky a chrípková epidémia môžu obmedziť výrobu

Súbeh mimoriadne zvýšenej práceneschopnosti zamestnancov z dôvodu chrípkovej epidémie a odchodov do predčasného dôchodku začali v novembri významne ovplyvňovať počty disponibilných zamestnancov v pekárňach po celom Slovensku. Ak tento rok dorazí mimoriadne silná chrípková epidémia, môže to obmedziť produkciu aj vyrábaný sortiment v predvianočnom a novoročnom období. Uviedol to predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

"Situácia v pekárňach po celom Slovensku je napätá, v identickú chvíľu pôsobia totiž dva zásadné faktory ovplyvňujúce dostupnosť pracovníkov. Zaznamenávame vysoký počet zamestnancov, ktorí požiadali o predčasný odchod do dôchodku ku koncu tohto roka. K tomu sa pridala mimoriadne vysoká práceneschopnosť, predovšetkým z dôvodu ochorení horných dýchacích ciest. V niektorých väčších a stredných pekárňach aktuálne chýba pre chorobu až tretina zamestnancov. Absencia ľudí spôsobuje značné komplikácie v zabezpečovaní produkcie pekárskych a cukrárskych výrobkov," povedal Lapšanský.

V slovenských pekárňach podľa neho po celom Slovensku pracuje viac ako 12.200 zamestnancov, čo je najviac spomedzi všetkých sektorov domáceho potravinárstva. Vylúčenie z pandemických pomocí v rokoch 2020 a 2021 pekárov významne ekonomicky postihlo a len menšia časť bola schopná zapojiť sa do investičnej výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR koncom roku 2021 na vyššiu automatizáciu produkcie. Sektor sa preto pohybuje v začarovanom kruhu a jeho investičný dlh sa pre nesystémové opatrenia predchádzajúceho vedenia štátu nedarí eliminovať. Pracovná sila je tak stále v produkcii chleba, pečiva a koláčov kľúčovou zložkou výroby aj nákladov.

"Ak sa chrípková sezóna ešte viac zhorší, niektoré pekárne nebudú schopné zabezpečiť plánovanú produkciu a budú musieť redukovať počet pracovných zmien. Najmä predvianočný dopyt, ktorý patrí medzi najsilnejšie obdobia roku, tak nebude musieť byť vždy pokrytý dodávkami tovaru. V prípade zásadného ohrozenia chodu pekární sa budú vyrábať iba základné druhy produktov, predovšetkým chlieb. Náš sektor je totiž súčasťou kritickej infraštruktúry štátu," vysvetlil Lapšanský.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Dôchodok Penzia TASR
  • Autor: © Zoznam/TASR
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy