Sociálna poisťovňa informuje o veľkých zmenách: Túto vec po novom vybavíte už elektronicky

Ak pracujete v zahraničí, určite uvítate novinku, s ktorou prišla Sociálna poisťovňa. Týka sa prenosného dokumentu A1 (PD A1), o ktorý pravidelne žiadajú tisícky Slovákov. Po novom oň budete môcť požiadať aj elektronicky, vďaka čomu bude celý proces oveľa rýchlejší a efektívnejší.

Niektoré kategórie zamestnancov alebo SZČO potrebujú pri práci v zahraničí tzv. prenosný dokument A1 (PD A1). Týka sa to krajín Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarska a Spojeného kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Tento dokument určuje, v ktorej krajine bude občan sociálne poistený a kde bude platiť poistné na jednotlivé druhy poistenia podľa legislatívnych pravidiel danej krajiny.

Keďže Sociálna poisťovňa pokračuje v elektronizácii svojich služieb, v týchto dňoch predstavila novinku, ktorou je automatické posudzovanie vybraných typov elektronických žiadostí o vystavenie prenosného dokumentu A1 (PD A1). Žiadateľ získa výsledok v priebehu 24 hodín

V roku 2022 Sociálna poisťovňa evidovala takmer 128-tisíc podaných žiadostí PD A1, pričom až 98 % z nich klienti podali papierovou formou. To by sa teraz malo zmeniť.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako postupovať pri žiadosti

Automatické posudzovanie sa týka žiadostí doručených Sociálnej poisťovni od 11. decembra 2023 prostredníctvom webového portálu Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk. Na podanie žiadosti potrebujete mať občiansky preukaz s elektronickým čipom, tzv. elektronickú identifikačnú kartu. Výsledkom tohto automatického posudzovania môže byť len vydanie požadovaného dokumentu alebo jeho presmerovanie na manuálne spracovanie zamestnancom Sociálnej poisťovne. Výsledkom nemôže byť zamietnutiu žiadosti. 

"Zároveň všetky elektronické žiadosti, ktoré nie sú podané z elektronickej schránky vysielajúceho zamestnávateľa, zamestnanca alebo SZČO, ale sú podané napr. z elektronickej schránky splnomocnenej osoby, skončia na manuálnom spracovaní zamestnancami/zamestnankyňami Sociálnej poisťovne," upozorňuje Sociálna poisťovňa. 

Ktorých žiadostí sa to týka

Nové automatické posudzovanie sa týka nasledujúcich typov žiadostí:

  • Žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania zamestnanca na územie iného členského štátu EÚ,
  • Žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania samostatne zárobkovo činnej osoby na územie iného členského štátu EÚ,
  • Žiadosti o určenie uplatniteľnej legislatívy osoby zvyčajne vykonávajúcej činnosť ako zamestnanec dvoch alebo viacerých členských štátoch EÚ avšak výlučne pre skupinu vodičov medzinárodnej prepravy (ďalej len „žiadosť“).

Ak bude vaša žiadosť spĺňať všetky stanovené podmienky, v priebehu 24 hodín by vám mal byť doručený vystavený PD A1 do elektronickej schránky, z ktorej bola žiadosť odoslaná. V rámci manuálneho spracovania zamestnancami bude žiadosť vybavená v štandardných lehotách, ako keby bola žiadosť doručená poštou či osobne.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Sociálna poisťovňa
  • Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
  • Zdroj: Foto: Getty, Thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy