Zmeny v prídavkoch na deti a daňových bonusoch pre rodičov v roku 2023

Od stredy (15.2.) začali rodiny na Slovensku dostávať na účty výrazne zvýšený prídavok na dieťa v sume 60 eur. Poštou začnú tieto príspevky chodiť od 20. februára. Na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom parlamentu Borisom Kollárom to v pondelok avizoval minister práce Milan Krajniak (obidvaja Sme rodina).

Vyššie prídavky, ktoré boli súčasťou vlani schváleného rodinného balíčka, sa týkajú viac ako 1,1 milióna detí. Minister zároveň vyzdvihol, že zatiaľ čo ešte pred štyrmi rokmi štát vyčleňoval na prídavky na deti 328 miliónov eur, v tomto roku je to už 778 miliónov eur.

Pri prídavkoch na deti nie je v súčasnosti nastavený automatický valorizačný mechanizmus. Ich zvyšovanie v budúcnosti bude podľa ministra vždy závisieť od možností štátneho rozpočtu.

"Každá vláda, ktorá bude pripravovať štátny rozpočet, bude musieť rozhodnúť, či a akým spôsobom bude tento prídavok na dieťa valorizovaný," vyhlásil Krajniak. Myslí si, že v najbližšom období by sa mali zvyšovať skôr iné dávky, ako napríklad rodičovský príspevok.

Nové prídavky v kocke

Prídavok na dieťa bude od 1. januára 2023 predstavovať 60 eur mesačne, čo je dvojnásobok sumy z predchádzajúceho roka. Zvýšený prídavok na dieťa dostanú rodičia vo februári a nebude viazaný na životné minimum.

Okrem toho budú rodičia naďalej dostávať extra príspevok vo výške 110 eur na prváka, ktorý sa bude vyplácať každý rok v októbri. Príplatok k prídavku na dieťa sa zvýšil na 30 eur mesačne a bude sa vyplácať spolu s prídavkom na dieťa, celková suma tak bude 90 eur mesačne.

Od januára 2023 bude daňový bonus na deti do 18 rokov vo výške 140 eur a na deti nad 18 rokov vo výške 50 eur. Na každé dieťa bude daňový bonus v plnej výške a jeho výška bude závisieť od počtu detí a príjmu rodiča.

Ako požiadať o prídavky?

Ak chcete požiadať o prídavky na deti v roku 2022/2023 na Slovensku, musíte podať žiadosť na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý zodpovedá miestu vášho trvalého pobytu. Žiadosť o prídavky na deti si môžete stiahnuť na stránke úradu práce a podať poštou, osobne, emailom alebo elektronicky cez portál www.slovensko.sk s elektronickým podpisom. Žiadosť sa odporúča podať čo najskôr po narodení dieťaťa, nakoľko na spätnú väzbu máte nárok maximálne do 6 mesiacov.

Odoslanie žiadosti raz však neznamená, že nemáte žiadne ďalšie povinnosti. O všetkých zmenách súvisiacich s vašou spôsobilosťou, zmenou trvalého alebo prechodného pobytu, spôsobu platby, prevodu dieťaťa do opatery oprávnenej osoby alebo spôsobu a miesta starostlivosti o deti musíte oznámiť úradu práce. vek 3 rokov. Musíte tiež poskytnúť dôkaz, že spĺňate kritériá oprávnenosti.

Keď vaše dieťa dovŕši 3 roky, musíte informovať úrad práce o opatreniach starostlivosti o vaše dieťa. Musíte tiež nahlásiť všetky významné zmeny, napríklad keď vaše dieťa nastúpi do škôlky alebo základnej školy. Okrem toho, keď vaše dieťa ukončí povinnú školskú dochádzku, musíte preukázať, že pokračuje vo vzdelávaní, a to predložením ročného potvrdenia o návšteve školy.

 

Viac o téme: Rodina Deti Prídavky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, TASR. RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy