Objavte svoju vysnívanú Kariéru: Nájdite si ideálnu prácu bez zbytočnej námahy ešte dnes

Niekedy sa stane, že človek narazí na ponuku práce, ktorá by mu presne sedela. Pošle do firmy životopis a čaká, že ho hneď pozvú na pohovor. Nie je ale taktické čakať so založenými rukami. Čo ak sa nakoniec neozvú? Preto je lepšie odpovedať na ďalšie inzeráty a pripraviť si viac príležitostí.

Na Kariéra.sk je v súčasnosti vyše 33 tisíc ponúk pracovných miest. Môžete ich triediť podľa mnohých kritérií: odboru, lokality, typu úväzku, platu atď. Vďaka tomu ľahšie nájdete prácu, ktorá by vám vyhovovala.

Môžete dokonca naraziť na zamestnanie, ktoré je presne podľa vašich predstáv. V tom prípade neváhate a odpoviete na ponuku. A už si predstavujete, aké to bude, keď prácu získate. A na ďalšie inzeráty zatiaľ neodpovedáte, čakáte, ako to dopadne. Lenže uplynie týždeň, dva a stále sa nič nedeje.

Medzitým vám však utekajú ďalšie zaujímavé ponuky. A to je škoda. Napríklad sa nakoniec niektorá z nich ukáže lepšia ako tá, na ktorú tak netrpezlivo čakáte. Preto sa na ňu predčasne nenaviažte a odpovedajte aj na ďalšie inzeráty.

Keď hľadám prácu

Na Kariera.sk pribúdajú inzeráty každý deň. Nie je však nutné prechádzať ich denne, stačí tak jednu za dva za tri dni. Pokiaľ chcete dostávať ponuky, na ktoré by ste sami možno nenarazili, vytvorte si u nás kariérneho Agenta.

Nerobte kobercové nálety

Aj keď je rozumné odpovedať na ponuky priebežne, neznamená to rozosielať CV bezhlavo na všetky strany. Inzeráty starostlivo vyberajte a aj na ne starostlivo odpovedajte. Čím konkrétnejšia a šitá na mieru odpoveď (aj životopis) bude, tým väčšia šanca, že miesto dostanete. Čo sa „vo veľkom“ robiť nedá. S napísaním CV Vám pomôže aj naša online šablóna.

Životopis sa oplatí zakaždým trochu upraviť

Svoje vzdelanie alebo pracovné skúsenosti nezmeníte, ale môžete ich popísať tak, aby viac sedeli na to, čo zamestnávateľ požaduje. Použite napríklad rovnaké slová, ktoré sú použité v inzeráte. Namiesto vedúceho predaja, ktorým ste boli, napíšte manažér predaja, pokiaľ firma takto pozíciu nazýva a jedná sa o podobnú prácu, akú ste vykonávali.

Využite prílohy

K životopisu môžete do prílohy pridať certifikát, dokument o ukončenom vzdelaní alebo nahrať aj motivačný list. Stačí napísať dva tri odseky o tom, prečo vás pozícia zaujala a prečo si myslíte, že by ste sa na ňu vzhľadom k svojim skúsenostiam hodili. Nič zložité, ale odlíši vás to od ostatných záujemcov.

Udržujte si prehľad

Niekedy je ťažké pamätať si, kam všade človek poslal životopis. Oplatí sa viesť si o tom záznamy. Napísať si niekam, kedy a do akej firmy ste sa ozvali. Keď pridáte poznámku, o akú firmu sa jedná, budete viac obraze, až vám zo spoločnosti zavolajú. Nebudete tápať, či sa jedná o výrobcu zubných náhrad alebo autodielov.

Pripomeňte sa

Je to už dlhšie ako dva týždne a nemáte z firmy stále žiadnu odpoveď? Pripomeňte sa. Zdvihnite telefón, pokiaľ je pri inzeráte uvedený, a spýtajte sa, či všetko, čo ste poslali, dorazilo v poriadku, a kedy asi tak môžete očakávať reakciu. Pokiaľ zamestnávateľ povie do dvoch týždňov, ale neozve sa, prečiarknite si ho v poznámkach a viac sa ním nezaoberajte. Podobne aj v prípade, ak sa rovno dozviete, že ste ďalej vo výberovom konaní nepostúpili. Môžete sa skúsiť opýtať na dôvod, možno sa dozviete niečo užitočné. Ak áno, zúročte to pri oslovovaní ďalších zamestnávateľov.

Využite svoju sociálnu sieť

Každý z nás má známych, príbuzných, kamarátov zo školy… Neváhajte, nadviažte s nimi kontakt a spýtajte sa, či nevedia o nejakej vhodnej práci pre vás. Nehanbite sa, nie je za čo, snaha získať vhodné miesto je predsa chvályhodná.

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, prace
 
Staršie správy
Staršie správy