Nechcete, aby vašim rodičom vyplatili rodičovský dôchodok? Máte posledné dni na to, aby ste to oznámili

Zdroj: Getty Images

Od 1. novembra 2022 sa zaviedol nový druh dôchodkovej dávky – rodičovský dôchodok, na ktorý mohol vzniknúť nárok najskôr od 1. januára 2023. Nie je potrebné oň požiadať, nárok vzniká rodičom priamo zo zákona. Ani dieťa nemusí podať žiadne vyhlásenie o tom, aby bola dávka vyplatená. Ak s tým však nesúhlasíte, je potrebné to ohlásiť.

Ako informuje Sociálna poisťovňa, ak si pracujúce deti neželajú, aby bola časť ich odvodov poukázaná biologickým rodičom, resp. jednému z rodičov, je potrebné to ohlásiť. Slúži na to formulár Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok, ktorý je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne alebo v pobočkách po celom Slovensku. Ostáva vám už len pár dní, pretože je potrebné to stihnúť do 28. februára 2023.

Formulár môžete doručiť viacerými spôsobmi:

  • odovzdať osobne v niektorej pobočke Sociálnej poisťovne – podpísať ho treba pred zamestnancom pobočky, ktorý overí vašu totožnosť;
  • prostredníctvom pošty – v tomto prípade je potrebné, aby bol podpis overený notárom, resp. matrikou;
  • cez portál Slovensko.sk – s využitím elektronického občianskeho preukazu a čítačky, prípadne aplikácie v mobile;
  • cez elektronický účet poistenca.

Tento formulár môžu využiť aj deti, ktoré si želajú poukázať rodičovský dôchodok náhradným rodičom. Rovnako je potrebné stihnúť to do 28. februára 2023.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy