Slovensko uvažuje: Zálohovanie PET fliaš sa týka aj firiem. Ako na to?

Od nového roka sa budú musieť so zálohovaním jednorazových PET fliaš a plechoviek vysporiadať okrem domácností aj mnohé firmy. Veď okrem obligátnej kávy a čaju sa na stretnutiach bežne podáva balená sýtená voda, spravidla aspoň jedna pre každého účastníka meetingu, rokovania či konferencie.

Nová pozícia: Manažér pre PET fľaše

Od 1. januára bude každá jedna PET fľaša zálohovaná 15 centami, čo pre vyťaženejšie firmy bude predstavovať citeľné zvýšenie nákladov. Pokiaľ ich budú chcieť späť, bude potrebné fľaše skladovať tak, aby sa nepokrčili a potom ich odniesť do automatu a tu jednu po druhej odovzdať. Zatiaľ si ešte nikto nedokáže spočítať, aký to bude časový náklad. Uvažovali ste už nad tým, kto bude mať za recykláciu PET fliaš vo vašej firme zodpovednosť a kde ich budete skladovať?

Naozaj ekologické? Uvažujte!

„Zálohovanie plastových fliaš rieši problém existujúceho odpadu a jednoznačne patrí medzi najlepšie riešenia, ktoré znížia objem nežiadúcich plastov v prírode. No v skutočnosti je to len ilúzia ekologického správania“, hovorí Attila Forgon, produktový manažér SodaStream na Slovensku. „Na výrobu každej jednorazovej plastovej fľaše sú potrebné suroviny a energia, ktoré zaťažujú životné prostredie. Tam však záťaž nekončí – plastový granulát sa musí prepraviť k výrobcovi nápojov, potom do obchodu, z obchodu k zákazníkom, potom späť do obchodu na recykláciu, z obchodu do recyklačného centra, z neho k spracovateľovi a napokon späť k výrobcovi nápojov. Uvažujte – ako môže takýto nezmyselne dlhý reťazec, produkujúci obrovské množstvo emisií, pomáhať prírode?“

Slovensko uvažuje. A vy?

Riešenie? Uvažujte!

Pokiaľ sa chcete vyhnúť zálohovaniu, ktoré mimochodom nebude dostupné všade, ale len v prevádzkach s plochou nad 300 m2, ponúka sa pár možností. Tá najjednoduchšia je džbán vody, do ktorej pre lepší vzhľad a chuť vhodíte pár byliniek a čerstvé ovocie. Vodu máme u nás stále dobrú, stačí otočiť kohútikom, takže jej môžete ponúkať, čo hrdlo ráči. Druhá možnosť je ešte osviežujúcejšia: o vždy čerstvú sýtenú vodu sa vám aj vo firme postará SodaStream. Navyše vďaka rôznym druhom koncentrovaných príchutí SodaStream (ovocné, tonik alebo energetický nápoj) a vďaka originálnym príchutiam Pepsi, Pepsi MAX, 7UP a Mirinda si kedykoľvek pripravíte aj skutočne široký výber sladených nápojov. Bez akýchkoľvek ďalších finančných, časových, ľudských a priestorových nákladov. A s dobrým pocitom, že pre ekológiu naozaj robíte o čosi viac. Nemusíte ani čakať do 1. januára 2022. Uvažujte ekologicky a urobte Slovensko čistejšie hneď teraz!

Ak máte predsa len dôvod na používanie jednorazových plastových fliaš, zálohujte, prosím. Prispejete tým k čistejšej planéte,“ deklaruje Attila Forgon za SodaStream. „No nezabúdajme – najlepšie riešenie je odpad v podobe jednorazových plastov nevytvárať!

Slovensko uvažuje. Uvažujte aj vy!

Viac o téme: Peniaze Firmy Sóda Zálohovanie 2022
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Soda, Foto: RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy