Máj bol na pracovné ponuky naozaj bohatý. V ktorých odvetviach pribudlo najviac ponúk a o ktoré majú uchádzači záujem?

Zdroj: Getty Images

Prinášame vám nový mesačný prehľad pracovných ponúk portálu Kariéra.sk za uplynulý mesiac máj. Bližšie sa pozrieme na odvetvia, v ktorých ponuky pribúdali, ale aj na tie, v ktorých sme zaznamenali opačný trend v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi a rokmi. Neopomenieme ani prehľad reakcií uchádzačov na jednotlivé pracovné ponuky, v ktorých priblížime odvetvia, o ktoré je výrazný alebo naopak, nízky záujem.

Mesiac máj bol na pracovné ponuky veľmi bohatý. Na našom portáli sa objavilo tisíce pracovných ponúk, ktoré zaznamenali výrazný rast oproti predchádzajúcim mesiacom, najmä v určitých odvetviach. Spomedzi nich zaznamenali v máji najviac pracovných ponúk odvetvie obchodu a spolu s ním aj oblasť logistiky a špedície. Tieto dve odvetvia tvorili spolu až štvrtinu všetkých ponúk portálu Kariéra.sk a zaznamenali nárast o 7,8% v porovnaní s ponukami v apríli. Samozrejme, najvýraznejší vplyv na tom má práve postupné uvoľňovanie protiepidemických opatrení, vďaka ktorým sa opätovne otvorili maloobchodné prevádzky a zamestnávatelia rozširovali pracovné rady o nových zamestnancov. 

 

Na druhej strane, najväčšie zníženie počtu pracovných ponúk v porovnaní s aprílom sme mohli sledovať v IT odvetví, v strojárstve a v zdravotníctve. Najmä množstvo ponúk v zdravotníctve sa vyrovnalo hodnotám spred obdobia pandémie, ktoré počas nej vzrástli o 3%. V porovnaní so začiatkom roka 2020 počet ponúk klesol najmä v administratíve, ekonomike, ale aj IT. 


Podiel ponúk v mesiaci máj na portáli Kariéra.sk v porovnaní s celkovým počtom

Obchod

16.01%

Výroba

13.13%

Špedícia, doprava a logistika

11.71%

Strojárstvo, technika a rozvoj

10.74%

Cestovný ruch, gastro, hoteliérstvo

6.85%

Reality a stavebníctvo

4.90%

Pomocné práce a brigády

4.72%

Administratíva

4.20%

Zdravotníctvo a farmácia

3.64%

Vzdelávanie a školstvo

3.34%

Elektrotechnika a energetika

2.79%

Ekonomika, financie, účtovníctvo

2.57%

Služby

2.00%

Informatika - software

1.92%

Automobilový priemysel

1.53%

Iné

9.95%

Zdroj: Kariéra.sk

 

Čo sa týka záujmu zo strany uchádzačov, najväčší rast v počte reakcií na ponuky zaznamenali pomocné práce a brigády. V porovnaní s aprílom rástol záujem o takmer 5%. Je to spôsobené prichádzajúcim letným dovolenkovým obdobím, kedy sa rozbiehajú rôzne sezónne práce a zamestnanci vo veľkom čerpajú dovolenky. V podiele z celkového počtu reakcií na ponuky sa brigády zaradili so 14% na druhé miesto hneď za výrobným odvetvím, ktoré na prvej priečke záujmu kraľovalo aj v apríli a vo februári. Spomedzi ďalších odvetví je stále početný záujem o ponuky v doprave, obchode, ale aj v administratíve a cestovnom ruchu. 

 

Podiel ponúk v mesiaci máj z celkového počtu o ktoré bol najvýraznejší záujem 

Výroba

17.00%

Pomocné práce a brigády

13.66%

Špedícia, doprava a logistika

13.55%

Obchod

11.93%

Administratíva

8.19%

Strojárstvo, technika a rozvoj

7.26%

Cestovný ruch, gastro, hoteliérstvo

6.86%

Reality a stavebníctvo

3.46%

Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo

2.36%

Automobilový priemysel

2.12%

Vzdelávanie a školstvo

1.80%

Ekonomika, financie, účtovníctvo

1.54%

Zdravotníctvo a farmácia

1.44%

Iné

8.83%

Zdroj: Kariéra.sk

 

Naopak, v porovnaní so začiatkom roka 2020 výrazne klesol záujem o ponuky v bankovníctve a automobilovom priemysle. Avšak podobný trend pred letným obdobím sme zaznamenali aj v roku 2019 a 2020. Je to spôsobené najmä tým, že na pracovný trh vstupujú uchádzači, ktorí majú záujem najmä o letné brigády a prevyšujú tým uchádzačov z iných odvetví. Predpokladáme, že v nasledujúcich mesiacoch budú naďalej rásť ponuky pomocných prác a brigád, ale aj ponuky priamo v cestovnom ruchu a obchode. 



 

  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy