10 jednoduchých krokov, vďaka ktorým ušetríte stovky eur mesačne

Ušetriť peniaze. Niekto si povie "v pohode", pre iných je to nadľudský výkon. My veríme, že s rozvahou, starostlivosťou a trochou plánovania to zvládne každý. Predstavujeme 10 jednoduchých tipov, s ktorými sa vám podarí zraziť mesačné výdavky pokojne aj o stovky eur Pripravili sme jednoduché finty, s ktorými je šetrenie hračka. Nemusíte ich používať všetky. Zo začiatku si vyberte napríklad len tie, ktoré dokážete praktizovať ihneď. Nápady, ako ušetriť, sme zoradili od jednoduchých každodenných, po sofistikované.

  1. Dajte si pozor na spotrebu energií
    Sami viete, že by ste to mali robiť, ale niekedy jednoducho nerobíte. Zhasínať po sebe, zbytočne neprehrievať byt, nenechať tiecť vodu pri čistení zubov... Sú ale aj ďalšie triky, ako obmedziť náklady za energie. Vodu na cestoviny alebo zemiaky ohrejte najprv v rýchlovarnej kanvici, pravidelne odmrazujte mrazničku a zbytočne nenechávajte nabíjačky len tak v zásuvke.
  2. Pripravujte si jedlo sami
    Jedenie "vonku" je nesmierne nákladné. Každý obed v reštaurácii alebo bistre, každé raňajky v pekárni cestou do práce a každá káva so sebou stojí oveľa viac, ako keď si rovnakú vec pripravíte doma a vezmete so sebou. Stojí to síce viac času, ale aj oveľa menej peňazí.
  3. Chodievajte pešo        
    Ak máte možnosť, preferujte pešiu chôdzu pred platenou dopravou. Ak nejazdíte tak pravidelne, aby sa vám oplatilo kúpiť si dlhodobý cestovný lístok, vyhnite sa MHD úplne. Dve tri zastávky prejdete bez problémov, ušetríte, a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie.

    10 jednoduchých krokov, vďaka Galéria fotiek (4)
  4. Nakupujte s rozvahou
    Vopred si naplánujte, čo chcete kedy jesť a podľa toho uskutočnite nákup. Vyhnete sa tak skazenej zelenine alebo suchému pečivu, ktoré budete musieť vyhodiť. Pokiaľ si svoj nákupný zoznam vopred spíšete a budete sa ho pevne držať, vyhnete sa aj "pošmyknutiam" na lákavých akčných ponukách.
  5. Vyskúšajte second-handy
    V dnešnej dobe nájdete obchody podobného typu v každom meste. Nakupovanie v second-handoch sa totiž stalo celkom populárne, a tak by ste ho mohli vyskúšať aj vy. Preskúmajte vaše miesto bydliska a objavujte nové miesta. Môžete získať originálne kúsky za pár eur, z ktorých budete mať väčšiu radosť než z tých z obyčajného obchodu. Navyše neušetríte len peniaze, ale aj našu planétu.

    10 jednoduchých krokov, vďaka Galéria fotiek (4)
  6. Urobte si rozpočet
    Znie to ako najväčšia nuda, ale finančné plánovanie prináša ohromné ​​výsledky. Najprv sledujte svoje výdavky. Nemusíte si písať každú položku, stačí mať všeobecné kategórie ako jedlo, doprava, bývanie... Pomôcť môžu aj mobilné aplikácie. Pri plánovaní najprv vyriešte fixné výdavky a potom redukujte flexibilné položky.
  7. Šetrite priamo
    Peniaze, ktoré si dáte stranou hneď potom, čo prídu na účet, nemôžete minúť. Táto možnosť je záchrana pre ľudí, ktorí sa neprinútia dodržať finančný plán. Rozpočet ale využite k tomu, aby ste vedeli, akú sumu zašiť do vankúša. Alebo radšej poslať na sporiaci účet.
  8. Objavujte krásy Slovenska
    Ak potrebujete pre pocit dovolenky niekam vyraziť, obmedzte sa na Slovenskú republiku, prípadne okolité krajiny. Cestovanie do zahraničia je neprakticky drahé: letenky, hotely, nehľadiac na zahraničné ceny jedla a zážitkov. Naša krajina pritom má čo ponúknuť.

    10 jednoduchých krokov, vďaka Galéria fotiek (4)
  9. Prejdite na lacný tarifu
    Ak nevyužívate naplno paušál, ktorý si aktuálne platíte, prejdite na lacnejší program. Platíte si 10 GB mobilných dát, ale mesačne spotrebujete len 3? Máte 100 voľných minút, ale všetko riešite správami? Nemá zmysel platiť za služby, ktoré nepoužívate.
  10. Konsolidujte pôžičky
    Ak máte momentálne viacero úverov, spojte ich do jedného. Umožní vám to nastaviť si novú výšku splátok a dobu splatnosti. Konsolidáciou pôžičiek navyše často získate oveľa výhodnejšiu úrokovú sadzbu. A lepšie úroky znamenajú ušetrené peniaze.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Plánovanie Šetrenie Práca Zoznam Výdavky Peniaze
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, in-in

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy