7 spôsobov, ako môžete dostať koronavírus bez toho, aby ste si to uvedomili

mhd, bus, baktérie, ruka, mhd, bus, baktérie, ruka,

Aj keď takmer všetci dodržiavajú príkaz ostávať čo najviac doma, COVID-19 sa stále šíri po svete – čo je dôkazom toho, aký nákazlivý je nový koronavírus. Aj keď vonku nosíte masku, umývajte si ruky 20 sekúnd nepretržite a vydrhnete všetky povrchy, faktom je, že sa aj tak môžete nakaziť. Ako? Možno sa dopúšťate zdanlivo neškodného správania, ktoré vás vystavuje riziku. Tu sú každodenné činnosti, ktoré vás môže ohroziť.

 

Využívanie verejnej toalety

Možno ste na čerpacej stanici a potrebujete si jednoducho odskočiť. Ak ste však mimo domova, mali by ste používať toalety iba v absolútne krajných prípadoch. Nielen, že existujú dôkazy o tom, že COVID-19 sa môže ľahko práve na toaletách prenosom, ale najskoršie príznaky koronavírusu sa zdajú byť gastrointestinálne. Zostaňte v bezpečí a používajte svoju domácu kúpeľňu.

Využívanie mestskej hromadnej dopravy

Keď už hovoríme o uzatvorených priestoroch a verejnosti, vozidlá hromadnej dopravy sú vhodným miestom na šírenie akéhokoľvek vírusu. Tí, ktorí využijú hromadného dopravu, majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu respiračných chorôb ako tí, ktorí tak neurobili. Ak sa môžete vyhnúť autobusom, električkám, vlakom a lietadlám, urobte tak.

7 spôsobov, ako môžete Galéria fotiek (3)

Používanie výťahu

COVID-19 prežije tri hodiny v aerosóle a dokonca až tri dni na kovových povrchoch. Takže ak pôjdete do uzatvoreného priestoru, ako je výťah, aj keď je prázdny, vystavuje vás nebezpečenstvu vzduch, ktorý mohol byť vykašliavaný alebo vykýchaný jednotlivcami pred vami.

Nechávate si narásť bradu

Na brade sa môžu udržiavať a množiť baktérie a zároveň vďaka nej nemusia dostatočne doliehať masky a respirátory.

7 spôsobov, ako môžete Galéria fotiek (3)

Máte dlhé nechty

Možno si to neuvedomujete, ale veľa baktérií a vírusov žije pod nechtami. To je dôvod, prečo SA odporúča, aby pracovníci v nemocnici neponechávali svoje nechty dlhé ani nenosili umelé nechty, pretože pod nimi môžu zostať zárodky aj po umytí rúk. Pri umývaní rúk, je náročné poriadne vyčisť oblasť pod nechtami, preto je dôležite, aby ste na ňu nezabúdali.

Chodievate často nakupovať

Nakupovanie potravín je v čase koronavírusu vysoko rizikovou činnosťou, pretože musíte obmedziť svoju interakciu s inými ľuďmi a nedotýkať sa predmetov na verejnosti. Preto robte radšej väčšie nákupy a vyhýbajte sa miestam, kde je množstvo ľudí.

Návšteva nemocnice

Tento spôsob je pravdepodobne najočividnejší. Návšteva nemocnice jednoznačne zvyšuje riziko nákazy koronavírusom. Ak je to možné, nemocnici sa radšej oblúkom vyhnite. Najprv sa ozvite lekárom, ktorí vám povedia, či je návšteva nemocnice nevyhnutá.

Viac o téme: Peniaze Zdravie Hygiena Bezpečie Koronavírus
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: guardian Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy