Hľadáte si prácu? V tomto odvetví máte šancu, chýbajú mu zamestnanci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Očakávaný vývoj poľnohospodárskej produkcie v budúcom roku spôsobil, že tri štvrtiny riaditeľov poľnohospodárskych firiem neplánuje prijímať nových zamestnancov. Napriek tomu má 51 % spoločností problém s nedostatkom absolventov. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského poľnohospodárstva Q3/2016, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.M.C Invest.

Nových zamestnancov neplánuje podľa analýzy prijímať 73 % firiem zameraných na rastlinnú výrobu a 76 % spoločností zameraných na živočíšnu výrobu. Nábor nových zamestnancov avizovali dve z desiatich spoločností, ktoré pôsobia v rastlinnej výrobe a jedna z desiatich firiem v živočíšnej výrobe. 

Spoločnosti, ktoré nových zamestnancov v roku 2017 prijímať budú, majú záujem predovšetkým o robotníkov. Robotnícke profesie totiž podľa kvartálnej analýzy chýbajú 92 % spoločností. Firmy hľadajú iba minimum administratívnych a riadiacich pracovníkov.

Podľa analýzy sa viac ako 73 % spoločností obáva, že nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v budúcnosti ovplyvní poľnohospodársky odbor. "Kvalifikovaní pracovníci vyučení v odborných profesiách budú chýbať v celom slovenskom hospodárstve, rovnako teda aj v poľnohospodárstve. Skúsenosti so zamestnávaním absolventov v odboroch rastlinnej a živočíšnej výroby v posledných rokoch nemáme, pretože o tieto profesie absolventi záujem neprejavujú,“ uviedol generálny riaditeľ AGROPARTNER s. r. o. Vladimír Chovan. Aj obchodný riaditeľ FOOD FARM s.r.o. Dušan Danko vidí situáciu negatívne, najviac podľa neho chýbajú profesie opravár poľnohospodárskych strojov, strojník či vodič.


Prečítajte si tiež: Urážky, nadávky, zamestnanec len ako stroj: Aj takto to vyzerá v slovenských firmách!​


Za hlavný dôvod tohto stavu považujú riaditelia poľnohospodárskych podnikov a družstiev nezáujem mladých ľudí o poľnohospodárske profesie, ktoré je možné študovať na stredných a vysokých školách. Ďalším problém je podľa nich fakt, že veľa študentov po čase z odboru odíde. Okrem toho podľa riaditeľov prevláda o poľnohospodárskom sektore v spoločnosti zlý obraz, uviedla CEEC 

"Mali by sa hľadať cesty, ako ho urobiť príťažlivým, a aby bola práca v poľnohospodárstve stabilná. Tu by mali nastúpiť akademické elity ale aj štátne orgány, ako sú ministerstvo financií, hospodárstva a školstva. Súčasný stav politiky mladých poľnohospodárov začína, ale nie je to dostatočné v dlhodobej perspektíve. Poľnohospodárska sebestačnosť nadobúda kvalitatívne vyššiu dôležitosť ako v minulosti, a to vzhľadom na politický vývoj v EÚ a vo svete,“ skonštatoval riaditeľ O.M.C. Invest Mário Červenka. 

Viac než polovica firiem 54 %, ktoré sa zaoberajú živočíšnou výrobou, sa snaží absolventov získať už popri štúdiu. Rovnaký postup aplikuje 44 % firiem orientovaných na rastlinnú výrobu. Firmy podľa CEEC Research študentom a budúcim absolventom ponúkajú napríklad prax, čiastočné úväzky alebo sponzoring. 

Viac o téme: Poľnohospodárstvo Nájsť Hľadať Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy